Передплата 2024 «Добрий господар»

Поляки візьмуться за львівську Полтву?

За підрахунками шведських фахівців, сучасна система очищення стоків Львова коштуватиме 170 мільйонів євро.

Польські екологи хочуть допомогти Львову очистити підземну річку Полтву. Якщо модернізувати очисні споруди за європейським прикладом, вода у Полтві буде без запашку, відтак стоки перестануть забруднювати Західний Буг, який впадає у річку Віслу, що у Польщі.

Як зазначив керівник проектів з питань очищення варшавських споруд Ярослав Судов, очисна установка по-польськи працює за таким принципом. Стоки потрапляють до резервуарів (процес відбувається за допомогою спеціальних насосів), мінеральні частки викачують з дна. Отримані жир та олію спалюють. Неприємний запах зникає, бо установка забирає такі речовини, як сірководень, аміак, меркаптани (токсична дія меркаптанів подібна за дією до сірководню). Наступний етап очистки — збір біогазу до двох збірників, кожен з них має об’єм до семи тисяч кубічних метрів.

Польські фахівці кажуть, що кредити на вигідних умовах на цей екопроект може надати Львову Національний фонд охорони довкілля і водного господарства Польщі. Директор ЛМКП «Львівводоканал» Валентин Вольський зазначив, що система очищення стоків Львова залишилася на рівні радянських часів.

Прес-секретар ЛМКП «Львівводоканал» Уляна Горбата додала: «Наші працівники побачили сучасні очисні споруди у Варшаві, які свого часу було модернізовано. До 2012 року там була складна ситуація зі спорудами очищення стоків. Погано очищені відходи текли у Віслу. На модернізацію споруд Польща отримала європейські гранти, а нам «світить» лише кредит, який доведеться довго віддавати. За підрахунками шведських фахівців, сучасна система очищення стоків Львова коштуватиме 170 мільйонів євро. Це захмарна сума! Тому йдемо до проекту очищення поступово. Минулого року реалізували проект зведення біогазової станції та модернізацію так званих пісколовок. На це взяли у банку кредит — 31,5 мільйона євро. Наступний крок — реконструкція біологічних реакторів на очисних спорудах Львова. Про це будемо говорити з Національним фондом Польщі, який готовий надати кошти. У жовтні цього року на стадіоні «Арена Львів» відбудеться екологічний форум, де будемо підписувати меморандум про співпрацю у рамках екологічного проекту».

Фото зі сайту «Львівський портал»

Схожі новини