Передплата 2024 ВЗ

У Раді Європи обговорять вирок Чийгозу окупованому Криму

Ахтема Чийгоза засудили до 8 років ув'язнення в колонії.

Питання політичних в’язнів в Росії та окупованому Криму стане центральним під час зустрічі міністра юстиції України Павла Петренка в Раді Європи. Про це в понеділок, 11 вересня, офіційний представник України в РЄ Дмитро Кулеба написав у своєму Twitter.

Зокрема, планується обговорення питання засудженого в окупованому Криму Ахтема Чийгоза.

"Вирок окупантів Чийгозу і питання українських політв’язнів в Росії і Криму буде одним з центральних під час зустрічей Павла Петренка в Раді Європи", — написав він.

Кулеба додав, що Павло Петренко перебуває в Страсбурзі, де братиме участь у заходах з нагоди двадцятиріччя вступу в силу Конвенції про права людини.

Раніше у Євросоюзі закликали Росію звільнити всіх громадян України, незаконно затриманих чи засуджених в РФ або незаконно анексованому Криму.

Нагадаємо, 11 вересня підконтрольний Кремлю Верховний суд анексованого Криму засудив до 8 років ув'язнення в колонії заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, який звинувачується в організації масових заворушень на мітингу 26 лютого 2014 року в Сімферополі.

Окупанти дали Чийгозу 8 років колонії суворого режиму

Російський суд в Криму присудив Ахтему Чийгозу 8 років колонії суворого режиму.

Про це в Twitter повідомив адвокат Микола Полозов.

"Сьогодні російський суд в Криму визнав Ахтема Чийгоза громадянином України і виписав йому 8 років колонії суворого режиму", - написав він.

За словами адвоката, захист разом з урядом України буде домагатися звільнення Чийгоза.

"Вирок Ахтему Чийгозу — це вирок всьому кримськотатарському народу. Кожен з вас отримав сьогодні 8 років колонії", - цитує Полозова "Крим. Реалії".

Він додав, що сам Чийгоз "не зломлений, він залишився вірним своєму народові".

Після виступу Полозова люди почали скандувати "Ахтем, ми з тобою!"

Як відомо, підбиваючи підсумки засідання суду 7 серпня, Полозов висловив припущення, що Чийгоза посадять на 6-7 років.

На думку адвоката, після винесення вироку російська влада "використовуватимуть цей факт у політичних торгах". Прокурор встигла попросити суд покарати Чийгоза 8 роками колонії.

Ахтема Чийгоза затримали у січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти, в тому числі з партії "Русское единство".

Російська влада анексованого Криму звинувачує Чийгоза в організації масових заворушень.

"Справу Чийгоза" російський суд розглядає в рамках "справи 26 лютого" після того, як 20 липня суд на закритому засіданні розділив цю справу на дві: окремо — щодо заступника голови Меджлісу кримських татар Ахтема Чийгоза, і окремо щодо інших фігурантів процесу — Алі Асанова і Мустафи Дегерменджі.

Судилище над Чийгозом: під судом поліція і "рамки"

Вранці 11 вересня до Верховного суду Криму, де повинні винести вирок у справі одного з лідерів Меджлісу кримських татар Ахтема Чийгоза, стягнули поліцію і встановили металошукачі.

Про це адвокат Микола Полозов повідомив в Facebook.

"До Верховного суду Криму стягнули поліцію, заборонили проїзд машин по вулиці Павленка, площа перед судом огороджена, виставлені рамки металошукачів", - написав Полозов.

Він зазначив, що вирок будуть виносити у найменшому залі на 10 осіб.

"Російська Феміда збирається винести неправосудний вирок Ахтему Чийгозу", - підкреслив Полозов.

Він додав, що під час оголошення вироку буде з Чийгозом в СІЗО, а після прийде до суду, де зробить заяви.

Схожі новини