Передплата 2024 «Добра кухня»

«Я наївно думала: зареєструю дитину в комп’ютері і не буду нікому платити...»

Через численні скарги батьків на збої в електронній черзі до дитячих садочків справою зацікавилася СБУ.

Із перших днів вересня ситуація із чергою до дитячих садочків Львова загострилася. Працівники Служби безпеки України запросили в управління освіти Львівської міськради копії документів, які стосуються реєстрації в електронній черзі до дитячих садочків.

СБУ спільно з Національною поліцією 4 вересня вилучила документи з управління освіти ЛМР у рамках кримінального провадження за статтею 363 ККУ (“Порушення правил експлуатації електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку або порядку чи правил захисту інформації, яка в них оброблюється”).

Пізніше начальник управління освіти ЛМР Зоряна Довганик пояснила, що жодних обшуків в управлінні освіти не відбувалося, а представники СБУ звернулися до чиновників із листом щодо надання копій документів, які регламентують роботу бази електронної реєстрації. “Пояснень щодо причин вилучення вони нам не надавали. Але ми думаємо, це могло бути пов’язано зі скаргами батьків щодо електронної черги”, - уточнила Зоряна Довганик на запитання журналіста “ВЗ”.

Останнім часом до редакції “ВЗ” почастішали дзвінки та візити читачів, обурених проблемами, які створює електронна система реєстрації у дитячі садочки. А точніше — зміна старої системи на нову, яка відбулася нещодавно. Це спричинило шквал скарг батьків і звернень їх до прокуратури. Наша читачка пані Іванка розповіла про свій сумний досвід влаштування двох донечок у садочок. Жінка відмовляється називати, про який садочок міста Львова йдеться, бо хоче влаштувати туди дитину хоча б на наступний рік. “Маю двох дітей. Старша донька йшла в садок три роки тому, - розповідає пані Іванка. - Тоді ми не стояли у черзі, а просто підійшли до завідувачки і почали домовлятися, щоб вона взяла нашу дитину. Вона сказала, що така “послуга” коштуватиме 4 тисячі гривень. У мене таких грошей не було. Я їй запропонувала 3 тисячі грн. плюс набір дитячого посуду, який мала вдома. Та погодилася. Гроші передавали просто в руки завідувачки, в її кабінеті. Абсолютно спокійно взяла ці гроші. Дитячий посуд ми принесли пізніше. Після цього наша дитина пішла в садочок без проблем”.

“Згодом у нас народилася друга донька, - веде далі пані Іванка. - Коли їй виповнилося три місяці, зареєстрували її в електронній черзі, щоб не було таких проблем, як із першою дитиною. Я наївно думала, що не матиму того “менінгіту” з грошима, не буду нікому платити. 1 вересня наша дитина мала піти в садок (їй у серпні виповнилося три рочки). Ми зареєструвалися ще на “старому” сайті - під номером 25. Тобто потрапляли у садок у будь-якому випадку. Я постійно перевіряла свою чергу. Потім у мерії запровадили нову електронну реєстрацію. Багато дітей “викинуло” з черги. Про це знаю із розмов з батьками. Батьки, які знали про нову чергу, одразу звернулися до пана Юрія — адміністратора тієї електронної черги. Він порадив по новій зареєструватися, вони так і зробили, і дехто навіть опинився ближче до початку черги. А ті, хто не знав, - “пролетіли”. Мене з черги не “викинуло”, я й надалі була під № 25. Але тоді ще про нову електронну чергу не знала. Коли дізналася, то написала до пана Юрія, і він мені сказав зареєструватися ще раз. Я так і зробила, і ми стали в черзі... під номером 50 (!). Це означало, що ми вже в садок не потрапляємо. На якій підставі? Де логіка? Я бомбардувала листами пана Юрія, дзвонила в міську раду, намагалася потрапити на прийом до чиновників управління освіти. Але чиновник, який займається тим напрямом, приймала лише одну годину на день. Грошей на те, щоб “домовитися” із завідувачкою садочка, я вже не мала. Моя дитина в ДНЗ цього року так і не потрапила. Складається враження, що перереєстрацію електронної черги зробили для того, щоб завідувачі садочками мали можливість брати хабарі!”.

“Якщо батьки мають питання, які стосуються хабарництва, будь ласка, хай звертаються або до правоохоронних органів, або безпосередньо до міського управління освіти, - прокоментувала ситуацію журналісту “ВЗ” начальник управління освіти ЛМР Зоряна Довганик. - Щодо питань “поборів” у садочках (на вікна, на посуд, на мийні засоби тощо) то справді, є випадки, коли у дошкільних навчальних закладах недостатньо коштів для нормального функціонування. Бо в першу чергу звертаємо увагу на капітальні видатки. Але ми наголошували керівникам як шкіл, так і садочків: у закладі заборонено обіг готівкових коштів. Якщо хтось із батьків хоче дати благодійну допомогу, це можна зробити виключно переказавши кошти на спецрахунок навчального закладу. Інформація про такий спецрахунок має бути на дошці оголошень цього закладу. Якщо такої інформації немає — притягаємо керівників закладів до дисциплінарної відповідальності, оголошуємо догану. Крім того, від початку року інформація про такі спецрахунки є на сайті управління освіти”.

— Пані Зоряно, навіщо знадобилося робити нову електронну чергу? Адже через це багато дітей не потрапили у садочки.

— “Стара” електронна платформа була харківського виробництва. Була недосконалою: багато батьків нарікали, що є збої в зарахуванні. До того ж власники цієї платформи почали вимагати кошти за користування нею. Тому було прийнято рішення створити нашу, львівську платформу. Звичайно, не все йде гладко. Нова платформа працює лише перший рік. Тому не усі діти були перенесені до нової реєстрації. Це було пов’язано не тільки із помилкою адміністратора нової бази, а також і з тим, що батьки, яким торік прийшло підтвердження, що вони зараховані, у садок дитину не повели. Відповідно їхня заявка не була перенесена на 2017 рік. Також були випадки, коли батьки неправильно вказували реєстраційний номер свідоцтва про народження дитини, відповідно система їх також відкидала. Зараз “вичищаємо” цю систему, і всі заявки батьків, діти яких не потрапили у садочок у 2017 році, будуть автоматично перенесені на 2018-й рік.

Зоряна Довганик повідомила, що загалом 1 вересня у Львові пішло у садочки близько 7 тисяч дітей, а не потрапили туди - 3 тисячі 800 дітей. У вересні у Львові відкриють групи короткотривалого перебування для тих дітей, які не змогли цього року потрапити у ДНЗ. Такі дітки можуть відвідувати садочок в першій або другій половині дня. Ці групи короткотривалого перебування будуть створені в тих садочках, де немає можливості створити повноцінної групи.

Малюнок автора

Схожі новини