Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Україна планує увійти в "шенгенську зону", приєднатися до митного та енергетичного союзів ЄС

Про це президент Петро Порошенко заявив у щорічному посланні до Верховної Ради, говорячи по перспективу членства у Євросоюзі  

"Зараз ми маємо в повному обсязі виконати угоду про асоціацію (з Євросоюзом). Але я наголошую, що цим зараз обмежуватися не можна і нові кроки слід планувати вже зараз", — сказав він

"У липні на саміті Україна — ЄС українська сторона внесла на розгляд керівництву Євросоюзу нові ініціативи щодо нашого бачення стратегічного довгострокового співробітництва. Це асоціація з шенгенською зоною, приєднання до Митного союзу ЄС, приєднання до Енергетичного союзу ЄС, вступ у дію спільного авіаційного простору та єдиного цифрового ринку", — зазначив Порошенко.

За його словами, "реалізація цих ініціатив фактично перетворить східні кордони України на вже східні кордони Європейського Союзу ще до того, як ми де-юре приєднаємося до Євросоюзу".

"Внаслідок такої стратегії ми максимально маємо наблизитися до критеріїв членства Євросоюзу. Україна буде секторально інтегрована з ЄС, майже як будь-яка інша країна Євросоюзу, — і тоді питання про членство стане лише формальним питанням часу", — заявив Порошенко.

Росія готується до масштабної війни

Президент Петро Порошенко вважає білорусько-російські військові навчання підготовкою до масштабної війни.

Про це він сказав під час щорічного послання до Верховної Ради 7 вересня.

"Нема поки що жодних ознак, аби Москва була готова відступити з Донбасу чи піти з Криму. А от доказів її підготовки до наступальної війни континентального масштабу дедалі більше", - сказав президент.

Серед прикладів підготовки до війни він назвав російсько-білоруські навчання "Захід 2017".

"Під виглядом стратегічних командно-штабних навчань не виключається створення нових ударних угрупувань російських військ для вторгнення на територію України. 7 тисяч платформ із солдатами та технікою наблизилися та наближаються до наших кордонів. І немає жодних гарантій, що по завершенню маневрів це все повернеться в Росію", - сказав Порошенко.

Він додав, що саме через це Україна посилила контроль на всіх ділянках державного кордону.

Порошенко нагадав, що у 2014 році під прикриттям нібито забезпечення безпеки Олімпіади в Сочі Росія розгорнула угрупування для проведення спецоперації з захоплення Криму, а в липні 2001 року, після проведення навчань "Кавказ-2008" російські війська, замість повернутися у пункти постійної дислокації, напали на Грузію.

"Теперішні навчання, які триватимуть аж 2 місяці, набагато значно масштабніші. Очевидно, Кремль перевіряє, наскільки готові до великої війни з Заходом не лише російські збройні сили, але і вся Російська держава", - наголосив Порошенко.

Він процитував слова американського сенатора Джона Маккейна.

"Росія є більшою загрозою, ніж терористичні угрупування ісламської держави. У тих немає військових можливостей, технологій та прагнення правити світом. А у Росії є", - підсумував Порошенко.

Порошенко закликав Раду лишити підприємцям єдиний податок

Президент Петро Порошенко попросив Верховну Раду при розгляді проекту державного бюджету на 2018 рік не позбавляти дрібних підприємців можливості сплачувати єдиний податок.

Про це він сказав з трибуни парламенту у четвер під час свого щорічного звернення до депутатів.

"При підготовці держбюджету 2018 року пропонував би утриматися від чергових пропозицій скасувати або вихолостити єдиний податок", - наголосив глава держави.

"Треба дати хоч трохи людям, які називаються середнім класом, попрацювати в режимі кількарічного планування", - додав він.

Президент наголосив, що на долю дрібних підприємців припало найбільше випробувань за останні три роки.

"Вони платять повні енергетичні тарифи, не маючи права на субсидії, вони позбавлені права оптимізації податків, вони відчули скорочення платоспроможного попиту, але витримали це. І вони сьогодні потребують нашої з вами підтримки", - зауважив Порошенко.

Він підкреслив важливість відновлення і розширення середнього класу в Україні.

"Чим потужнішим він є, тим заможнішим є суспільство, тим стійкіше демократія, тим сильніше країна", - сказав глава держави.

Він назвав свій заклик "політико-соціальним завданням" для Верховної Ради. Президент попросив врахувати його прохання при плануванні і податкових інновацій, і бюджету.

"Врахувати як пріоритет", - підкреслив президент.

Президент пропонує зняти недоторканність з нардепів у 2020 році

Президент Петро Порошенко закликав депутатів скасувати депутатську недоторканність у 2020 році.

Про це сказав президент Петро Порошенко під час виступу у Верховній Раді.

"Закликаю внести і узгодити нарешті зміни до Конституції, які скасовують депутатську недоторканість", - сказав він.

"Щоб полегшити для вас прийняття цього рішення, щоб у вас не було відчуття, що воно якимось чином спрямоване проти вас, я маю дуже просту пропозицію. Давайте ухвалимо це рішення із введенням його в дію 1 січня 2020 року для депутатів вже нової Верховної Ради", - додав Порошенко.

Україна йде на зближення з НАТО попри формальності

Україна виконує необхідні для вступу до Північноатлантичного альянсу кроки попри відсутність формалізованого плану.

Про це президент Петро Порошенко заявив у щорічному посланні до Верховної Ради, не виключивши проведення всенародного референдуму з цього питання.

"Не менш важливим, ніж членство у Євросоюзі, для всіх нас є участь у НАТО", — сказав він.

"Російська агресія продемонструвала повне банкрутство міфу про позаблоковість. Де зараз його апологети, які, сидячи в цьому залі, запевняли, що саме позаблоковий статус є гарантією безпеки України? Нас переконували, що ми в безпеці, аби тільки не роздратувати Росію!", — заявив президент.

За його словами, за це було заплачено велику ціну: "Росія ж напала — на позаблокову Україну! Окупувала нашу територію, і головне — Росія вбила понад 10 тисяч українських громадян".

"А ті, хто запевняв нас, що фігові листки — найкращий захист, де вони зараз? Найшли притулок у Москві та під Москвою, і в інших містах. Судити їх можливість є. Поки що, на жаль, заочно, але я впевнений, що правда буде доведена", — заявив Порошенко.

"Разом із північноатлантичними партнерами ми спільно розбудовуємо українську армію відповідно до стандартів НАТО, яких вона в основному має досягнути вже на кінець 2020 року", — сказав президент.

"І я впевнений, що саме армія стане першою держаною інституцією, яка відповідатиме критеріям членства в Альянсі. Без формального схвалення плану дій щодо членства, ми, тим не менше, виконуємо його в односторонньому порядку", — заявив він.

Порошенко додав: "Опитування громадської думки показують, що більшість українців підтримують і вступ до Євросоюзу, і приєднання до НАТО".

"І я не виключаю, що в належний час я ініціюю відповідний референдум, щоби продемонструвати волю українського народу — всім, і нашим друзям, і агресивній судці", — сказав він.

Президент закликає якомога скоріше провести земельну реформу

Президент Петро Порошенко вважає неконституційним мораторій на продаж землі і наголошує на необхідності якомога скоріше провести земельну реформу.

Про це він сказав під час щорічного послання до Верховної Ради 7 вересня.

"Мільйони людей формально володіють землею, але за них вирішили, що вони не здатні нею розпоряджатися, і запровадили абсолютно неконституційний мораторій. Чому ми тоді дозволяємо людям продавати квартири? Теж хтось їх може усі скупити", - сказав Порошенко.

"В Естонії в приватні руки віддали все — порт, телекомунікації, авіацію і навіть залізницю. В Польщі з 8,5 тисячі державних підприємств в руках держави зараз залишилося 41. І землю у них не скупили іноземці, попри те, що мешканці цих країн можуть легко купувати чи продавати сільськогосподарські угіддя", - сказав Порошенко.

Він додав, що не збирається витискувати з Верховної Ради земельну реформу.

"Але прошу ухвалити — хоча б умі і серці — політичне рішення на її користь. Прийняти такі закони, які хоча би знімуть фобії, наявні на цю тему у суспільстві і серед народних депутатів. Які врахують всі застереження, виставлять усі запобіжники, встановлять мінімальну ціну, захистять селянина, зроблять прозору позицію в реєстрі для реєстрації — але дадуть свободу українському селянину", - сказав президент.

Він закликав депутатів визначитися з чіткою датою старту реформи, оскільки земельний ринок і приватизація є "найшвидшими і найнадійнішими способами залучити в Україну достойний обсяг інвестицій".

"У нас є можливість продавати активи відкрито, конкуренто, за новими прозорими і зрозумілими правилами на основі нового закону, наповнення якого у ваших руках", - підсумував Порошенко.

Я ніколи не погоджуся на обрання президента парламентом

Президент Петро Порошенко не погодиться на те, щоб главу держави обирала Верховна Рада, а не виборці.

Про це він заявив у Верховній Раді, виступаючи зі щорічним посланням.

"Жодного разу я не скористався правом на припинення актів Кабінету міністрів з одночасним скарження у Конституційному Суді. Та й до права вето вдавався не дуже часто. Але тоді різні гілки влади займалися взаємним поборюванням і не змогли провести жодної принципової реформи", — зазначив глава держави.

"Звісно, чинна модель не ідеальна. Час від часу до мене приходять із пропозиціями щось змінити: повернути президенту обсяг повноважень із Конституції 1996 року або, навпаки, перетворити президент на церемоніймейстера. Хтось пропонує "тюнінг": чіткіше виписати ті статті, як трактуються неоднозначно", — сказав він.

Порошенко нагадав, що він прихильник парламентсько-президентської республіки - і вже "поступився певними повноваженнями глави держави при голосуванні за поправки з питань правосуддя та децентралізації.

"Але я ніколи не погоджуся з пропозицією забрати в людей право обирати президента і передати це право парламенту. Наголошую, що обсяг повноважень глави держави також має бути достатнім для ефективного виконання функцій головнокомандувача", — заявив президент.

Він також сказав, що "внесення кардинальних змін до Конституції вже майже у виборчому циклі навряд чи буде позитивно сприйнято суспільством".

Президент вимагає від Ради терміново скасувати е-декларування для активістів

Президент Петро Порошенко закликав Верховну Раду якомога скоріше ухвалити внесений ним законопроект про скасування електронного декларування для громадських активістів — антикорупціонерів.

Про це він сказав з трибуни парламенту у четвер під час свого щорічного звернення до депутатів.

"У липні я вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроект про скасування електронного декларування для громадських активістів. Просив би підтримати його, щоб справа не виглядала так, нібито президент - хороший, а депутати - не дуже", - заявив глава держави.

Він визнав, що запровадження такого декларування було "нашою спільною помилкою".

"А помилки треба виправляти", - наголосив Порошенко.

Як повідомлялося, на початку липня президент Петро Порошенко подав на розгляд Верховної Ради проекти законів щодо скасування е-декларування майна антикорупційними громадськими організаціями.

Схожі новини