Передплата 2024 «Добрий господар»

Коноплями цвіте Закарпаття моє...

Організована група наркоділків, які вирощували дурман-зілля, має міжнародні масштаби.

На закарпатському КПП «Вилок» у місцевого мешканця вилучили велику партію конопель та марихуани. Їх незаконно виготовляли, перевозили та збували жителі низки сіл кількох районів на території України, Угорщини та інших країн Євросоюзу.

Спецоперація на кордоні

Боротьба із закарпатською наркомафією триває. Не встигли ущухнути пристрасті довкола скандальних затримань у Виноградівському відділенні поліції, як працівники слідчого управління ГУНП у Закарпатській області, управління внутрішньої безпеки поліції ДВБ МВС України та УСБУ області на КПП «Вилок» провели ще одну велику спец-

операцію. Були затримані ділки цього незаконного бізнесу, які за кордон перевозили канабіс. Здійснено санкціоновані обшуки у восьми населених пунктах Виноградівського (Вилок, В. Паладь, Заболоття) й Берегівського (Квасово, Четово) районів, мешканці яких фігурують у кримінальному провадженні. Вилучено велику партію конопель і готової марихуани, здобуті злочинним шляхом валютні кошти, автомобілі, зброю, цигарки контра­бандного походження тощо. За даним фактом поліція проводить досудове розслідування. З цього приводу висловила свій коментар навіть речниця Генпрокуратури Лариса Сарган. Вона повідомила, що викрито групу осіб, які займалися незаконним виготовленням і збутом наркотиків, налагодивши незаконне їх переміщення через державний кордон України у країни Європи, Угорщину насамперед. Щомісяця незаконно перевозили до 60 кг канабісу на суми близько 200 тисяч доларів. На цей раз «перевізник» був обв’язаний наркотою довкола тіла (на фото).

Що знайшли під час обшуку?

У членів чисельної злочинної групи правоохоронці вилучили велику партію наркотичних засобів, здобуті від продажу «білої смерті» грошові кошти в закордонній валюті, три автомобілі, цигарки, отримані шляхом підпільного «бізнесу». Зокрема, вилучено 141 стебло коноплі (кожне висотою 2,5-3 метри) та півкілограма уже готової для вживання марихуани. Оперативників, які залюбки «покосили» коноплі, чи не найбільше здивувала зрошувальна система для вирощування конопельок. Вилучили також 15 мільйонів угорських форинтів, 10 тисяч доларів США, 9390 євро (під час вилучення гроші зайняли підлогу цілої кімнати), три джипи - Toyota Land Cruiser, Lexus, Mercedes, два мотоцикли, BMW і Suzuki, понад кілограм ювелірних виробів тощо. Про всяк випадок, наркокур’єри запаслися зброєю, зокрема, гранатою РГД-5 (цікаво, кого мали намір підірвати?), мисливською рушницею, ножем типу мачете, користувалися масками з вирізами для очей (коли «йшли на діло»). Під час обшуків знайдено також 7430 пачок цигарок без акцизних марок. Мали затримані й спеціальні фасувальні пакети, які приховують від службових собак запах марихуани.

Чи розкрутиться клубок далі?

Лише від збуту цієї партії марихуани (яку доглядали за допомогою штучного поливу, немов огірочки) наркоділки могли б заробити близько півтора мільйона гривень.

Лише за наркотики фігурантам справи загрожує позбавлення волі на строк від 9 до 12 років з конфіскацією майна. А ще у «запасі» — зброя, маски, незаконно зароблені гроші тощо...

Розслідування триває, правоохоронці встановлюють інших можливих учасників злочинної (можливо, міжнародної) групи. Призначено відповідні судові експертизи. Не виключено, що «наркоклубок» поведе далі, у підсумку це дасть змогу викрити справжній «наркосиндикат» міждержавного значення, який «започаткували» молоді закарпатці.

Куди дивиться поліція?

Тутешніх полісменів очолює підполковник Іван Бедринець, який працював у Берегові ще чи не з епохи покійного Юлія Ороса. А за часів Василя Рябінчака, який «порядкує» у Мукачеві, був «відряджений» у цей районний центр. Але працюючи свого часу у ВБЕЗі, буцімто опікувався озером у Дийді, де й сам збудував «хатинку», яка у 2009 р. згоріла. Але за півроку на місці згарища виріс новий котедж, ринкова вартість якого десь у межах 250 тисяч доларів. За собою з відділу поліції у Берегові «потягнув» низку правоохоронців, найперше колишнього даішника Юрія Пилипа (нині він у нього перший «зам»), рідний брат якого Ярослав у цьому ж місті очолює райвідділ СБУ. Юрій Пилип-батько (міліцейський підполковник) у Берегові директорує в автошколі. Та найцікавіше інше: колишній керманич виноградівських правоохоронців Янош Дорчинець зумів повернутися у стрій полісменів і нині служить (очевидно, тимчасово) у Берегівському відділі поліції, де за керманича полковник Євген Калитич. Наркоділки у цьому притисянському районі з 117 тисячами населення народилися не враз, а «працювали», схоже, уже роками. Свідченням є позаминулотижневе викриття тамтешніх правоохоронців, які запросто могли «кришувати» ділків цієї мерзенної справи. Прикро, що кадрова ротація зі старими «офіцерами» не зуміла переламати стан справ у кримінальному світі одного окремо взятого району. Аж поки «наркокубло» не розворушили нарешті принципові співробітники СБУ, ДВБ України, слідчі ГУНП у Закарпатській області.

Схожі новини