Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові – українці з 39 країн!

  • 28.08.2017, 20:24
  • 4 334

Світовому конгресу українців виповнилося 50 років.

У неділю, 27 серпня, площа Святого Юра замайоріла прапорами 39 країн світу: українці, які живуть у цих країнах, з’їхалися до Львова, аби відзначити подію, яка увійде в історію України. Світовому конгресу українців (СКУ) — 50 років!

Традиційно до Львова прибули українці зі США, Канади, Аргентини, Австралії, з європейських Франції, Німеччини, Великої Британії. Саме представники цих діаспор є стрижнем у співпраці громадських організацій українців світу. Прибули і європейські представники відносно недавно створених українських громад (через трудову міграцію у Європу) — з Португалії, Іспанії, Греції, Італії, Чехії. Вперше до Львова прибули українці з Туреччини. «Українська родина в Туреччині» - перша у мусульманському світі організація української діаспори. Приїхали представники української громади з Об’єднаних Арабських Еміратів, а також з Південно-Африканської Республіки. Як зазначила директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою НУ «Львівська політехніка» Ірина Ключковська, дуже тішить, що Світовий конгрес українців зібрав цього року представників новостворених українських громад у різних країнах світу.

Несподіванкою можна вважати прибуття до Львова представників українців Росії. В умовах війни, військового та інформаційного протистояння участь українців Росії у Конгресі є актом громадянської мужності, вважають організатори Світового конгресу українців. Діяльність у Світовому конгресі українців - у списку заборонених на території Росії. Представники української діаспори, що прибули із Санкт-Петербурга до Львова, у розмові з кореспондентом «ВЗ» просили у публікації не називати їхніх імен і прізвищ. Розповіли, до Львова їм довелося їхати через Білорусь. Говорили про великий тиск і вплив з боку Кремля, тому очікувати на швидкі зміни у свідомості росіян не варто...

Офіційне відкриття 50-річчя Світового конгресу українців та Днів української діаспори почалося біля пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому на площі перед собором Святого Юра. Прозвучали привітання від президента Світового конгресу українців Євгена Чолія, голови Львівської ОДА Олега Синютки, митрополита УГКЦ, владики Ігоря Возьняка.

Опісля Великої вечірньої у храмі Святого Юрія святкові події продовжилися у приміщенні НУ «Львівська політехніка». Привітати Світовий конгрес українців з круглою датою приїхав співак і громадський діяч Святослав Вакарчук. Він зазначив, що Україна потребує зараз молодих, амбітних, сильних і харизматичних лідерів у всіх галузях.

Була представлена виставка фоторобіт, присвячена 50-річчю Світового конгресу українців, виступили хорові та художні колективи Львова.

У подальшій програмі (Конгрес триватиме до 29 серпня) - міжнародна конференція учасників, презентація видання «Українсько-польське примирення у документах ієрархії та священства», акція «Шана героям» у Державному історико-культурному музеї-заповіднику «Личаківський цвинтар» та «Українці разом — майбутнє за нами» у «Саду світового українства» у Музеї народної архітектури та побуту «Шевченківський гай». А також - експозиція творів митців-діаспорян у Національному музеї ім. Андрея Шептицького, урочиста академія з нагоди 50-річчя СКУ «Ремінісценції UA» у Львівській опері.

Фото автора

Схожі новини