Передплата 2024 ВЗ

Луценко: "На Грушевського хотіли підірвати вантажівку з військовими"

У справі про вибух на вулиці Грушевського в Києві 24 серпня вже є підозрювані.

Про це повідомив генпрокурор Юрій Луценко в коментарі журналістам у п'ятницю.

Він також розповів, що вибуховий пристрій кидали у вантажівку з бійцями Збройних Сил, але він відскочив від борту й розірвався, поранивши цивільних, які є родичами Героя України Валерія Чибінєєва.

Луценко також зазначив, що до понеділка в цій справі може бути змінено кваліфікацію.

"Зараз все залежить від деяких юридичних моментів. До понеділка буде правильна кваліфікація", - сказав він.

"Зараз працюють експерти-вибухотехніки, які дадуть чітку кваліфікацію, що це за вибуховий пристрій. Саме від цього залежить і подальша кваліфікація самого складу злочину", - пояснив генпрокурор.

За його словами, цей випадок "ще раз свідчить про необхідність засобів безпеки в столиці воюючої країни".

Порошенко нагородив нацгвардійця, який врятував жінку після вибуху на Грушевського

Нацгвардієць Сергій Добровольський отримав від президента Петра Порошенка медаль "За врятоване життя".

Про це повідомляє прес-служба Національної гвардії.

Добровольський надав першу медичну допомогу жінці, що постраждала від вибуху на вул. Грушевського 24 серпня.

Глава держави високо оцінив дії воїна та проявлену мужність в перші хвилини після інциденту.

"Я вчора був приємно вражений вашими професійними діями під час злочину, який негідники, злочинці скоїли проти родини Героя України. Ви не розгубилися, взяли ситуацію під контроль та надали першу необхідну допомогу. І на моє тверде переконання саме так має діяти український воїн", - сказав Порошенко.

Сергій Добровольський, в свою чергу, розповів президенту України про подробиці перших хвилин після інциденту у центрі столиці. Він разом з товаришами по службі повертався до пункту постійної дислокації їх батальйону, коли під час руху автобусу по вулиці Грушевського пролунав вибух.

"Проїжджаючи Кабінет Міністрів ми побачили, що з правого боку вулиці на пагорбі пролунав вибух. На наших очах, метрів на 15-20 попереду. Після вибуху жінка та чоловік впали", - сказав він.

Капітан Добровольський зупинив службовий автобус і разом з лейтенантом Ніконовим підбіг до потерпілих та надав їм першу медичну допомогу. За наказом капітана були виставлені 7 військовослужбовців для оточення місця події та недопущення до неї сторонніх осіб, також була викликана карета швидкої медичної допомоги і наряд патрульної поліції.

Глава держави ще раз подякував капітану за професіоналізм та попросив командування заохотити інших службовців батальйону НГУ військової частини 3030, які також працювали на місці події.

"Я дуже дякую за те, що в рішучі моменти, в небезпеку ти не розгубився, а проявив найкращі якості. Вітаю з Днем незалежності, з 26-ю річницею, і з високою державною нагородою, як на мене — однією з найбільш християнських і найбільш почесних — медаллю "За врятоване життя". Біблія каже, що якщо врятував хоча б одне життя, значить задля цього треба було жити", - наголосив президент.

Поліція: "Вибух на Грушевського - замах на умисне вбивство"

За фактом вибуху на вул. Грушевського у Києві розпочато кримінальне провадження за статтею "Замах на умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб".

Про це 24 серпня повідомили у столичному главку поліції.

"Слідчі розпочали кримінальне провадження за ч. 2 ст. 15, ст. 115 (Замах на умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб) Кримінального кодексу України. Встановлюються особи, причетні до злочину". - зазначили у поліції.

На місці вибуху працюють правоохоронці, які ретельно оглядають територію, встановлюють свідків та очевидців, а також камери відеонагляду, які могли зафіксувати момент вибуху.

Наразі встановлено, що до лікарняних закладів з тілесними ушкодженнями доставили трьох осіб.

Постраждалих госпіталізовано до столичної клінічної лікарні №17, вони перебувають у відділенні політравми, повідомили в ефірі телеканалу "112 Україна.

Як повідомило Українській правді поінформоване джерело, двоє з постраждалих внаслідок вибуху є родичами Героя України Валерія Чибінєєва - його дружина та мати дружини. Чоловік, який отримав поранення - офіцер 79 ОМБР на дембелі. Ймовірно, на місці події була підірвана граната РГД.

Разом з тим, джерело "Української правди" в поліції стверджує, що невідомий вибуховий пристрій кинули зі схилу Маріїнського парку, він вибухнув у повітрі.

Джерело повідомило, що троє постраждалих - одна сім'я, це мати, батько і доросла дитина, проте відмовилося назвати їхні прізвища і повідомити, чи мають вони відношення до Чибінєєва.

У центрі Києва прогримів вибух, є поранені

Сьогодні вдень на вулиці Грушевського в столиці України пролунав вибух, в результаті якого постраждали люди.

Про це повідомляє прес-центр Головного управління Національної поліції Києва.

У відомстві розповіли, що повідомлення про вибух невідомого предмета на вулиці Грушевського надійшов до них близько другої години дня.

"У результаті чоловік та жінка отримали тілесні ушкодження. На місці працює слідчо-оперативна група та експерти-вибухотехніки", - наголосили у відомстві.

Схожі новини