Передплата 2024 «Добра кухня»

Курям на сміх – державні дотації «курячому олігарху»!

За півроку бізнес колишнього заступника глави президентської Адміністрації Юрія Косюка отримав 809 млн. грн. бюджетної підтримки. Простим смертним аграріям таке і не снилося.

Один з докорів, які українці висловлюють владній команді, — подвійні стандарти, лобіювання приватних інтересів. Один з таких прикладів — епопея перебування у владі та поза нею 49-річного бізнесмена, “курячого магната” Юрія Косюка (на фото), який, за даними Forbes, входить у десяток найбільш заможних українців.

У липні 2014 року президент Петро Порошенко, всупереч вимозі ще Помаранчевої революції відділити бізнес від влади, призначив успішного підприємця, Героя України Косюка першим заступником керівника своєї канцелярії. В Адміністрації глави держави йому доручили курирувати матеріально-технічне забезпечення і логістику силових відомств. Та власникові “Нашої Ряби” не сподобалася робота на високій державній посаді, і через п’ять місяців він попросився у відставку. Втім, причин для незадоволення від перебування “під сонцем” у пана Юрія не було. Згідно з офіційною статистикою, у 2014 році підконтрольним йому фірмам було повернуто податок на додану вартість (ПДВ) на 1,6 млрд. грн. Експерти кажуть: ця сума удвічі перевищує компенсацію, отриману Косюком за попередній рік. Нікому іншому таке щастя не усміхалося.

Не виключено, що саме за ці грубі кошти Юрій Косюк збудував величезний особняк на межі з курортною Феофанією. Очевидці кажуть: таким апартаментам міг би позаздрити сам Янукович з його “Хонкою” у “Межигір’ї”. І це ще не все, чим дивував не лише українців екс-перший заступник голови Адміністрацїі президента. Серед його шикарних статків — дві морські яхти німецького виробництва, “палаци на воді”, які бачили вже на Мальдівах, у Сардинії, Барселоні...

Народний депутат Сергій Лещенко роз’яснив, що йдеться про яхту Асе (у перекладі — “Туз” (на фото) і судно-помічник Garson, сумарна вартість яких перевищує 200 мільйонів доларів. 87-метровий гігант “Туз” може прийняти у своїх фешенебельних каютах 12 гостей. Крім ресторану і vip-спалень, до їхніх послуг басейн, сауна, кінотеатр, тренажерний зал. Судно-сателіт, яким володіє Косюк, перевозить вертоліт та дрібніші “забавки” на кшталт катамаранів, водних мотоциклів...

Уже третій рік Косюк не перебуває у владі, але покровительство з її боку відчуває досі. Видання “Економічна правда” навело вражаючі цифри: за шість місяців 2017 року аграрні підприємства, що належать екс-першому заступнику АП, отримали 809 млн. грн. державних дотацій. Тобто 42 відсотки усієї суми, виділеної на підтримку українських агрофірм! Холдингу Олега Бахматюка вділили у шість разів менше — 142 млн. грн. На третьому місці за розміром держпідтримки — інвестори з Данії (підприємство “Даноша”). Їм перепала символічна сатисфакція — 33 млн. грн. з бюджету. Тобто у 26 разів менше, ніж “курячій імперії” Юрія Косюка.

Коментар для «ВЗ»

Ігор ТАНЧИН, політолог

Так бути не повинно. Якщо влада каже про справедливість, то має створювати рівні умови для всіх представників бізнесу. На жаль, бачимо зворотне. Через це нас критикують на Заході, через це є недовіра з боку іноземних інвесторів.

Що робити? Дотримуватися закону! Ніде у ньому не написано про те, що за рахунок держави допомагати привілейованим бізнесменам. Законів у нас не дотримуються, на один закон намагаються придумати інший. На один суд придумують інший. Звідси всі наші біди…

Фото fttc.com.ua