Передплата 2024 ВЗ

Новобудови «виросли» без дозвільних документів?

У Ратуші закликають львів’ян не купувати житло від компанії «Ірокс».

Львівська міська рада попереджає містян не купувати квартири у забудовника ПрАТ “Ірокс” за такими адресами: на вул. Антонича, Шевченка, 418 та на Тернопільській, 42. За цими адресами у мерії не погоджували виділення ділянок для зведення багатоповерхівок.

За інформацією юридичного департаменту Львівської міської ради, компанія «Ірокс» здійснює будівництво без жодних дозвільних документів. Через це мешканці не зможуть оформити право власності на квартири. Компанія «Ірокс» не може надати у власність квартири, кажуть юристи мерії, бо не має права власності на будинок.

Львівська міська рада надіслала листи міністру внутрішніх справ України Арсену Авакову, прокурору Львівської області Юрію Квятківському, начальнику Головного управління Національної поліції у Львівській області Валерію Середі, голові Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексію Кудрявцеву, директору департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області Роману Желиху.

“Міська рада просить порушити кримінальне провадження щодо керівника ПрАТ «Ірокс», який нівелює вимоги законодавства у сфері будівництва. Маємо листи з управління земельних ресурсів, листи з управління державного кадастру, які підтверджують: земельна ділянка, де проводиться будівництво, належить до земель, не наданих у користування. Немає дозволу навіть на проект відведення земельної ділянки”, сказав в. о. начальника юридичного департаменту Львівської міської ради Мирослав Гавриляк.

На попередження львівської мерії відреагувала у соцмережах львів’янка Христина Поліщук: “У 2012 році шукала з чоловіком квартиру у Львові. Наше подружжя придивлялося до компанії “Ірокс”. Але ходили чутки, що там «не все чисто». Зателефонувала у мерію. Там нас попередили, що це будівництво — незаконне, і купувати там квартири ризиковано. Але мене дивує інше: чому львівська мерія вже стільки років «попереджає» і нічого не робить з тим забудовником? Він будується і будується, а люди «обпікаються». Треба ж це якось зупинити!”.

Після того, як журналіст “ВЗ” звернулася по коментар до гендиректора ПрАТ “Ірокс” Ігоря Микичака, він вирішив оприлюднити свою позицію на прес-конференції. Запевнив, будівельна компанія має дозволи на зведення житла. На вул. Антонича, каже, земля надана у постійне користування (це не оренда і не приватна власність). Це затверджено державним актом на землекористування за 1988 рік. Пан Микичак запевнив, що “Ірокс” щороку сплачує у міський бюджет земельний податок. Скільки саме — не уточнив. Мовляв, дайте запит у податкову — там скажуть. За його словами, житло на Антонича зводили на основі рішення виконкому за 1988 рік, де земля була надана гаражному кооперативу №15 (тоді там мали зводити гаражі зі стоянкою). У 2006 році будівельна компанія звернулася у мерію щодо зведення багатоповерхівок. У 2006 році виконком Львівської міськради ухвалює відповідне рішення і дає добро. Ігор Микичак запевнив, його компанія має дозволи на будівництво від Держархбудінспекції, а проект житла пройшов державну експертизу, де отримав позитивні висновки. Каже, новобудовам присвоєно номери. Якби з документами були проблеми, багатоповерхівки не мали б номерів. Запитую Ігоря Микичака вартість квартир у новобудовах “Іроксу”. “Квадратний метр житла на вул. Величковського — 9 тисяч 300 гривень, а на вул. Антонича — 12-13 тисяч гривень, - каже він. - Чому так дешево? (квадратний метр житла у новобудовах інших фірм коштує в середньому 16-18 тисяч гривень. — Авт). Бо маємо свою техніку і свої заводи, що виготовляють будматеріали. Будуємо елітне житло за соціальними цінами”.

Коментар для «ВЗ»

Оксана КУМАНСЬКА, заступник начальника Головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації, начальник управління державної реєстрації

Перше знайомство з будівельною компанією ПрАТ “Ірокс” у мене, як начальника управління державної реєстрації, відбулося 12 січня 2017 року. Тоді до мене на прийом прийшли представники ОСББ “На Антонича, 3” з проханням надати правову допомогу щодо незаконних, на їхню думку, реєстраційних дій, вчинених державним реєстратором “Західний експертно-технічний центр Держпраці”. Йдеться про реєстрацію прав власності на будівлю за ПрАТ «Ірокс» на вул. Антонича, 3. Так, попри уже чинну реєстрацію за цією адресою відбулася реєстрація житлового будинку (це так звана реєстрація “будинку в будинку”). Тобто за цією адресою було зареєстровано квартири і будинок. Так, будинок зареєстровано за “Ірокс”. На підставі звернення ОСББ ми скерували подання до Міністерства юстиції про проведення камеральної перевірки такої реєстраційної дії. Мін’юст прийняв рішення: заблокувати цьому державному реєстратору доступ до державного реєстру на три місяці.

Також представники ОСББ подали заяву в органи Нацполіції про вчинення злочину цього державного реєстратора. 3 січня 2017 року голова Львівської ОДА своїм розпорядженням створив робочу групу з питань запобігання злочинності у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, усунення причин та умов, що сприяють вчиненню кримінальних правопорушень і захисту прав власності. Вірю у те, що консолідація зусиль, в межах повноважень органів державної влади, небайдужість громадян все ж таки відіграють вирішальну роль. І що найближчим часом матеріали кримінальної справи за фактом незаконної державної реєстрації вперше за новими правилами “антирейдерського законодавства” будуть передані суду.

Фото прес-служби ЛМμ/p>

Схожі новини