Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чийгоз виступив з останнім словом на "суді"

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз виступив з останнім словом в підконтрольному Кремлю "верховному суді" окупованого Криму

Текст його звернення оприлюднив у Facebook адвокат Микола Полозов.

За словами політика, його повністю сфальшована російськими окупантами "кримінальна справа" є яскравим проявом переслідування кримських татар й геноциду корінного населення українського Криму. Сучасная Росія, таким чином, продовжує свою імперську політику попередніх століть, кінцевою метою якої, на його думку, є повне знищення кримських татар.

"Причиною декількох депортацій (а по суті, геноциду) було бажання Російської імперії, а згодом - СРСР, очистити Крим від кримських татар і назавжди знищити історію та пам'ять про наш народ", - наголосив він.

При цьому Чийгоз запевнив, що завжди діяв в інтересах свого народу й відповідно до клятви, яку він, разом з іншими керівниками Меджлісу, "вимовив, схиливши коліно і поцілувавши національне знамено у дворі Ханського палацу, символу нашого народу, центрі багатовікової державності кримських татар".

В інтересах свого народу і в інтересах державного суверенітету України, заявив Чийгоз, діяв він і 26 лютого 2014 року біля будівлі Верховної Ради АР Крим, коли "кримські татари та інші громадяни України вкотре вийшли з протестом проти загроз територіальній цілісності України і з вимогами притягнути до відповідальності авантюристів від влади і політичних пройдисвітів".

"Інциденти, що мали місце 26 лютого 2014 року на мирному мітингу, оголошеному Меджлісом кримськотатарського народу, було спровоковано особами, які сприяли надалі військовій окупації Криму. Тобто судять не тих, хто зрадив, хто мав цілі й наміри, спрямовані на зміну територіальної цілісності України, хто надалі викрадав і вбивав людей, незаконно наділив себе повноваженнями управляти, судити. Судять тих, хто відстоював закони країни, міжнародні норми, правила", - додав він.

Політик вважає, що немає ніякої "справи 26 лютого", а є фейковий процес з метою "залякати кримських татар, придушити і звести до мінімуму їхню активність із захисту своїх прав, підтримки України та світового співтовариства, яке не визнає незаконної анексії Криму".

"Для всіх є очевидним, що ніякої кримінальної справи проти Ахтема Чийгоза немає. Судилище влаштовує країна-загарбник, у якої права на це немає", - заявив на "суді" Чийгоз.

Свій "вирок" він назвав "вироком для всього кримськотатарського народу від імені Російської Федерації".

"Яка окупувала мою Батьківщину", - наголосив Чийгоз.

Схожі новини