Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чому стоматологи не пустили на роботу нового шефа?

Головний медик Львова Володимир Зуб вважає, це роблять для того, щоб пацієнти надалі платили лікарям у кишеню.

У Львові — конфлікт щодо кадрової ротації керівництва 3-ї міської комунальної стоматологічної поліклініки, що на вул. Петлюри, 17. Колектив заблокував з транспарантами вхід до лікарні (на фото) — на знак протесту проти призначення нового головного лікаря Юрія Павліва. Його не пускали у робочий кабінет. Медики обурені: мовляв, з колективом ніхто не радився. Кажуть: чому не було конкурсу, голосувань, зборів трудового колективу? “Призначення цієї людини — типова корупційна схема для розвалу поліклініки”, — висловив свою думку завідувач відділення 3-ї стоматполіклініки Олександр Бурій.

Юрій Павлів здивований таким “теплим” прийомом. Написав заяву в міліцію про перешкоджання професійній діяльності. “Не прийшов сюди, щоб створювати репресивні дії, — сказав пан Юрій. — Прийшов працювати. А перешкоджати мені, вести себе недостойно (мав на увазі стоматологів. — Авт.), це негідно і неправильно”.

Начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб (він особисто призначив нового головного лікаря 3-ї стоматполіклініки, бо з попереднім керівником Юрієм Лисаком закінчився контракт. — Авт.) пояснив кадрову ротацію. “Юрія Павліва призначено на цю посаду, тому що він стоматолог і має достатній досвід практичної роботи. Також, на відміну від багатьох інших стоматологів, закінчив Академію державного управління при президенті України, що у Брюховичах. Пан Юрій підготовлений управлінець з вищою управлінською освітою. Свого рішення змінювати не буду — призначив керівника, якому довіряю, і вважаю, що він зможе керувати у такій непростій ситуації”.

Головний медик Львова припускає, протест медперсоналу — небажання змінювати роботу в стоматполіклініці. “Все робиться для того, щоб пацієнт платив у кишеню, а не в касу. Все робиться для того, щоби не було механізму відшкодувати пільговику те, що йому належить”, — зазначив Володимир Зуб.

Телефоную за коментарем до депутата Львівської міської ради, стоматолога з багаторічним стажем, власника приватної стоматполіклініки Андрія Рікоти. Він каже, що недопуск нового головного лікаря 3-ї стоматполіклініки на своє робоче місце — шлях у нікуди.

Постраждають насамперед львів’яни, які не зможуть вчасно отримати допомогу. “Персонал цього закладу має зрозуміти, що у Львові в стоматологічній галузі стартують серйозні реформи, — каже Андрій Рікота. — Якщо хтось проти лише тому, що проти, ніколи не буде конструктиву. Третя стоматполіклініка отримує кошти з міського бюджету. Загалом стоматполіклініки міста отримують близько 40 мільйонів гривень в рік. Але ніхто не може сказати, який є від цього результат... Ніхто не може сказати, скільки львів’ян отримали допомогу. Депутати не будуть виділяти кошти на ті напрямки, де розуміють, що кошти використовують неефективно, зокрема, у стоматологічній галузі”.

У лютому 2017 року депутати Львівської міської ради змінили формат роботи комунальних стоматологічних поліклінік. Новація — лікарі повинні офіційно встановити плату за свої послуги, щоб заробити не лише собі на зарплату, а й на утримання поліклініки. Водночас депутати міськради передбачили у бюджеті відшкодування безоплатної стоматологічної допомоги пільговим категоріям львів’ян. У новому форматі наразі працює лише 1-ша комунальна стоматполіклініка. “3-тя, 4-та і 5-та стоматполіклініки протестують проти цієї реформи, оскаржують рішення сесії в суді. Кілька судів вже було перенесено за їх ініціативою. Слухання по суті ще жодного разу не було”, — наголосив Володимир Зуб.

Фото zaxid.net

Схожі новини