Передплата 2024 «Добрий господар»

«На ринку житла багато — будівельники хочуть його дешево продати, щоб не застоювалося»

Квадратний метр  у львівських новобудовах — 15-16 тисяч гривень.

Нерухомість Львова відчутно подешевшала. Ціни на житло у новобудовах впали до мінімуму, який був зафіксований у серпні 2016 року — 15-16 тисяч гривень за квадратний метр. Про це повідомляє портал “ЛУН. Новобудови Львова”. Для порівняння, з початку 2016 року квадратний метр житла у добротній багатоповерхівці коштував в середньому 18 тисяч гривень. Зараз найнижча середня вартість житла - в новобудовах Сихівського району (у червні цього року правили 14,6 тисячі гривень за метр квадратний). Найдорожча первинна нерухомість - у Галицькому районі, де забудовники продають житло по 28 тисяч гривень за метр квадратний.

Як розповіла “ВЗ” ріелтор Олена Міщанчук, квартири у нових будинках подешевшали через будівельний бум. “На ринку - багато житла, і забудовники хочуть його дешево продати, аби не застоювалося, - каже пані Олена. - Будівельні фірми організовують акції, розіграші дешевих квартир. Наприклад, купуєш квартиру — отримаєш у подарунок путівку на море. Також ціна залежить від того, чи будівля багатоквартирна, чи малоквартирна. Зараз на квартирі можна зекономити, якщо її купувати не від забудовника, а від інвестора. Ціна в такому випадку коливається у діапазоні 450-500 доларів за метр квадратний”.

За словами Олени Міщанчук, дешеві квартири не завжди якісні: фасад красивий, а до якості будматеріалів у коробці є питання... Як правило, квартири у нових висотках купує молодь. А ось попиту на помешкання у старих багатоповерхівках, каже ріелтор, майже немає. Хоча таке житло зведено значно якісніше, ніж новобудови. Радянські багатоповерхівки мають хорошу інфраструктуру — дитячі майданчики, неподалік - школа, дитячі садочки. Мінус такого житла — стара сантехніка, комунікації. “Зараз ціни у новобудовах комфортні, тому попит на старий фонд низький, - наголошує Олена Міщанчук. - Трикімнатна квартира у старому будинку — 48 тисяч доларів, двокімнатна — 36 тисяч, однокімнатна — 30 тисяч. Ціна залежить від району та стану помешкання. Наприклад, непогану однокімнатну квартиру в панельному будинку на вул. Грінченка можна придбати і за 25 тисяч доларів”.

Cпівзасновник девелоперської компанії «Моя країна» Тетяна Овчаренко каже, що не у всіх новобудовах “просідають” ціни на квартири. “За останні роки покупці змогли оцінити наслідки хаотичної і масової забудови Львова, а тому до питання купівлі житла вже підходять більш виважено, - наголошує пані Тетяна. - Визначальним фактором є якість і законність будівництва. Тому першими почали знижувати ціни ті забудовники, в яких заявлена раніше вартість метра квадратного не відповідає якості, а також відсутня необхідна для багатоквартирних житлових комплексів внутрішня інфраструктура. У Львові є кілька великих житлових кварталів, по яких є рішення суду на зупинення будівництва чи знесення. При цьому недобросовісні забудовники продовжують продавати квартири і заманювати покупців низькими цінами. Немає жодних передумов для зниження цін на житло в новобудовах вищого рівня якості та комфорту, де є усі дозволи на будівництво разом з технічними умовами. За останній рік-півтора вартість будівельних матеріалів зросла на 20-40%. Якщо до цього додати якісні оздоблювальні матеріали, підземний паркінг, дитячий садок чи школу, то середня ціна вийде від 650 доларів за квадратний метр (в новобудові). Якщо дешевше — то або за рахунок зниження якості та комфорту, або є великий ризик бути обманутим інвестором”.

Натомість ситуація з орендою квартир не змінилася. За однокімнатну квартиру в центрі Львова доведеться заплатити сім тисяч гривень за місяць (плюс комунальні). На периферії оренда однокімнатної стартує від 3,5 тисячі гривень. Трикімнатна в центрі — 10-12 тисяч гривень, однокімнатна на периферії — 8 тисяч. Ріелтори кажуть, що з вересня оренда квартир традиційно зросте. На цінову ситуацію вплинуть студенти.

Фото зі сайту domik.ua

Схожі новини