Передплата 2024 ВЗ

Названо переможців 8-го Одеського міжнародного кінофестивалю

  • 23.07.2017, 11:29
  • 2 152

22 липня в Одеському національному академічному театрі опери та балету відбулась урочиста церемонія закриття 8-го міжнародного кінофестивалю, під час якої були вручені головні нагороди ОМКФ-2017.

Вели церемонію телеведучі Яніна Соколова та Олег Панюта. Вшанували на фестивалі пам'ять актора Богдана Ступки, якого не стало рівно 5 років тому.

Міністр культури України Євген Нищук вручив акторці Лії Ахеджаковій (вона представляла фільм Сергія Лозниці «Лагідна») роботу Сергія Якутовича, де актриса зображена разом із Богданом Ступкою у виставі «Старосвітські поміщики». Вона поділилася спогадами про спільну роботу із геніальним українським актором.

Знаменита французька акторка Ізабель Юппер отримала «Золотого Дюка» за внесок у кінематограф. Такий же приз отримала і польська кінорежисерка, голова Європейської кіноакадемії Агнєшка Голланд.

Також на церемонії закриття ОМКФ кінематогрфісти закликали звільнити українського кінорежисера Олега Сенцова, який у Росії відбуває покарання за сфабрикованими звиуваченнями.

Переможці ОМКФ-2017

Гран-прі «Золотий Дюк» у міжнародному конкурсі (переможець у цій номінації визначається глядацьким голосуванням)

«Король бельгійціи», Бельгія, Нідерланди, Болгарія, реж.: Джессіка Вудворт і Пітер Бросенс. Король Ніколас ІІІ відчуває, що марнує своє життя. Він вирушає з робочим візитом до Стамбула з британським кінематографістом Данкеном Ллойдом, який на замовлення Королівського палацу знімає документальний фільм з метою прикрасити імідж монарха. Раптом надходить новина, що Валлонія — південна половина Бельгії — оголосила про свою незалежність. Сповнений бажання діяти король мусить негайно повертатися на порятунок свого королівства. Тільки-но делегація збирається рушити в дорогу, як сонячна буря руйнує всі комунікації — польоти скасовано. Але король не має наміру перечікувати цю бурю. Зачувши можливість історичного розмаху, Ллойд вигадує сумнівний план, що включає яскраві сукні та болгар зі співами...

Приз за найкращий фільм міжнародного конкурсу:

«Літо 1993», Іспанія, реж.: Карла Сімон. Іспанія, літо 1993 року. Після смерті батьків, шестирічна Фріда переїжджає з Барселони до родини дядька, що живе в Каталонській провінції. Сільське життя стає випробовуванням для Фріди.

Приз за найкращу режисуру міжнародного конкурсу:

Нана Еквтімішвілі та Cімон Ґросс за фільм«Моя щаслива родина», Грузія. Вчителька літератури Манана заміжня вже 25 років, вона мешкає в трикімнатній квартирі в Тбілісі зі своїм чоловіком, батьками, дітьми та зятем. Але на свій 52-й день народження вона повідомляє родині, що хоче піти. Коли вона дійсно збирає валізи, шокована родина не може збагнути, що стало підставою для її рішення. Куди вона йде?

Приз за найкращу акторську роботу у міжнародному конкурсі:

Акторський ансамль «Моя щаслива родина», Грузія, реж.: Нана Еквтімішвілі, Cімон Ґросс.

Спеціальна відзнака міжнародного конкурсу:

«Вільно та легко»,Китай, реж.: Ґен Цзюнь. Шахрай приїздить у засніжене містечко на півночі Китаю. Він — продавець чарівного мила, що дозволяє обдурювати необізнаних, аби заволодіти їх грішми та майном. На життєвому шляху головного героя зустрічаються різни персонажі.

Найкращий європейський документальний фільм:

«Головна роль», Україна, реж.: Сергій Буковський. Це фільм українського режисера про його матір — актрису кіно Ніну Антоновоу. Близько сотні ролей — великих та малих. Вона була визнана публікою, вона була знаменитістю. Це дуже особиста історія. Смішна й сумна.

«Золотий Дюк»за найкращий український повнометражний фільм:

«Dixie Land», реж.: Роман Бондарчук. Дитячий оркестр Dixieland виконує марш. Учитель слухає. Раптом виявляється, що учитель смертний, а кожна дитина має свою долю — з музикою чи без неї.

«Золотий Дюк» за найкращий короткометражний фільм національного конкурсу:

«Випуск'97», реж.: Павло Остріков. Ця картина представляє Україну на кінофестивалі у Локарно.

Нагороду за найкращу акторську роботу в національному конкурсі:

Ніна Антонова, фільм «Головна роль», реж.: Сергій Буковський.

Спеціальні диплому журі у національному конкурсі:

«Бузок», реж.: Катерина Горностай. Травень. Бузок квітне в Києві. П'ять подруг і алкоголь із найближчого супермаркета. Треба бути сміливим, аби зіткнутися зі своїми страхами та ще більш сміливим, щоб розповісти про них найближчим.

«Припутні», реж.: Аркадій Непиталюк. Події трагікомедії відбуваються протягом однієї доби. Базарна торговка Людка з 20-річною донькою Свєткою їдуть до матері в глухе село. Цей короткий візит до баби Зіни — щорічний обтяжливий обов'язок прибрати на занедбаному цвинтарі.

Журі FIPRESCI найкращою короткометражкою назвало фільм «Бузок» Катерини Горностай. Найкращим повнометражним фільмом стала картина «Рівень чорного» Валентина Васяновича.

Захід.нет

Схожі новини