Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Учителю, ти де?

На Львівщині шукають викладачів природничих наук та психологів.

Не за горами початок нового навчального року. Нині у закладах освіти повним ходом тривають ремонтні роботи, щоб 1 вересня класи зустріли школярів у повній готовності. А ось тих, хто вміє вчити, у закладах освіти не вистачає.

За результатами моніторингу департаменту освіти і науки Львівської ОДА, найбільший попит на шкільних учителів фізики, хімії, інформатики, математики, іноземних мов, трудового навчання для хлопців, а ще є чимало вакансій практичних психологів. Здебільшого йдеться про сільські школи у різних районах Львівщини (і гірських, і поблизу обласного центру), де проблема нестачі кадрів — не нова і повторюється з року в рік.

«Торік в одному із сіл Пустомитівського району вчителя математики шукали дуже довго. Навіть довелося звертатися до Львівського національного університету імені Івана Франка. Цього року туди скерували випускників, а тоді довелося залучати до проведення уроків студентів», — розповіла «ВЗ» директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Любомира Мандзій.

Чиновниця каже, у школах нашого регіону є потреба у молодих спеціалістах. Середній вік педагогів на Львівщині — близько 50 років, серед вчителів є багато пенсіонерів. Натомість молодь не має достатньої мотивації, а особливо, якщо ідеться про роботу у селах, то, у зв’язку із доїздом, за неї не вельми охоче беруться. Цього року найбільше не вистачає учителів природничих наук, а раніше, коли в Україні запровадили обов’язкове вивчення другої іноземної мови, нагадала Любомира Мандзій, бракувало викладачів англійської мови. Нині це питання не стоїть так гостро.

«Є випадки, коли один вчитель читає два-три предмети. Вирішення цієї проблеми бачу через формування ефективної мережі опорних шкіл. Ми проаналізували і визначили, що на Львівщині є 37 малокомплектних шкіл, де було 362 випускників, тобто це менше, ніж 10 осіб у кожному із навчальних закладів. Із цієї кількості випускників на медалі претендували аж дев’ятеро, але підтвердили свої знання на ЗНО лише п’ятеро. Це свідчить про невисокий рівень навченості у таких школах. Тож формування мережі опорних шкіл дозволить залучити вчителя до роботи і в опорній школі, і у філії», — каже Любомира Мандзій.

В області триває формування мережі навчальних закладів та класів, тому, впевнена директор освітнього департаменту, питання щодо нестачі кадрів буде врегульоване. Один із шляхів — переформатування роботи учителів, які мають неповну зайнятість. А таких у регіоні щонайменше тисяча. «Якщо ми правильно розподілимо навантаження, то у нас не буде проблем із вчителями. Упевнена, що до 1 вересня школи вийдуть на повну забезпеченість педагогами», — переконана пані Мандзій.

…Знайома вчителька, яка у сільській школі викладала іноземну, а за потреби підміняла колегу-історика, попрацювавши три роки, після завершення навчального року звільнилася і поїхала за кордон на заробітки. Дівчина розповідає, що шкодує про недоспані ночі, коли готувалася до вступу у виш, а потім під час підготовки до сесій штудіювала численні підручники. Бо результат — важка праця й мізерна зарплата...

З 1 січня цього року педагогам підвищили виплати, тож нині, залежно від досвіду, стажу, звань, кількості годин, як пояснили у департаменті освіти і науки ЛОДА, зарплата може становити від 4-х до 8-ми тисяч гривень.

Цікавлюся учительськими вакансіями на одному із сайтів із пошуку роботи. Для школи-садка на повну зайнятість шукають вихователя молодших класів, якому пропонують 4 тисячі гривень. Приватні школи та мовні центри шукають викладачів іноземної з оплатою від 5-ти до 10-ти тисяч гривень. А ще шукають викладача англійської мови для роботи у… Китаї. Зарплата — 43 тисячі гривень на місяць. Виглядає на те, що наших фахівців цінують за кордоном, а вони сподіваються такого ж ставлення на батьківщині…

Фото volyn24.com

Схожі новини