Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Монумент Слави — на технічну експертизу!!

Студенти пропонують пустити від пам’ятника канатну дорогу до Цитаделі, а стелу засклити кубом.

Виконавчий комітет Львівської міської ради ухвалив рішення щодо підготовки висновків технічного стану Монумента Слави (на розі вул. Стрийської - Героїв Майдану). Так звану технічну експертизу зроблять фахівці Національного університету “Львівська політехніка”, замовник робіт — Галицька районна адміністрація. “Стела Монумента обгороджена, бо є загроза падіння масивних плит”, - розповів на брифінгу в. о. голови Галицької РА Андрій Зозуля. - Ми візуально обстежили пам’ятник. У частині елементів - прогресуючі процеси руйнування. Елементи - аварійні. Однак, щоб фахово про це говорити, треба замовити технічні висновки”.

Як розповів “ВЗ” заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко (очолює робочу групу у міській раді, яка має вирішити, що робити з пам’ятником, — залишити чи демонтувати. - Авт.), відбулося два засідання робочої групи, де визначено три кроки щодо Монумента Слави. “На основі протокольного доручення було обстежено об’єкт, виявлено можливу загрозу аварійності певних елементів, - продовжує розмову Андрій Москаленко. - Обгороджено аварійну частину пам’ятника. Фахівці НУ “Львівська політехніка” почали обстеження кожної плитки, елемента. Замовлено технічний висновок стану об’єкта”.

У Львівській міськраді обговорюють ідею - перетворити об’єкт на музей. Також у мерії відбудеться спеціальний архітектурний конкурс про майбутнє території, де розташований Монумент Слави. Заступник мера Львова не сказав “ВЗ”, чи майбутнє мікрорайону на розі вул. Стрийської — Героїв Майдану буде без пам’ятника. Комісія ще не ухвалила остаточного рішення про демонтаж. “Працюємо над “дорожньою картою, - зауважив пан Москаленко. - І для музею, і для демонтажу потрібні кошти”.

Телефонуємо до начальника управління архітектури Львівської міської ради Юліана Чаплінського, щоб з’ясувати деталі архітектурного конкурсу. “Ситуа­цію потрібно вирішити креативно, тобто максимально використати конструкції монумента, як це роблять у європейських країнах, - відповів чиновник. - Оголосять архітектурний конкурс з метою чіткого бачення: як має територія виглядати у майбутньому, і як вона функціонуватиме. Торік студенти організували дискусію. Серед ідей — засклити стелу монумента кубом і у бік цитадельної дороги сформувати оглядову терасу. Була ідея про формування канатної дороги з цієї площі на Цитадель, вздовж алеї парку. Ідеї студентів є одним з десятків прикладів, як можна знівелювати вплив самого монумента, але використати його конструкції, на які місто колись потратило гроші”.

Фото Марії ДЕРКАЧ

Схожі новини