Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

За шкірку беруть усіх — і «ваших», і «наших»...

«Різновекторні» притягнення політиків до кримінальної відповідальності спростовують розмови про «договорняк» влади з опозицією.

В українській політиці зараз настає мертвий сезон — всі, хто причетний до заняття нею, на півтора місяця, аж до початку осені, поїхали “на моря”. Однак багато кому з “бомонду” (у тому числі — колишнього) спокійний курортний відпочинок не гарантовано. Замість вилежування на білому іспанському пісочку і плюскання у багамській водичці їх чекають довгі домашні посиденьки-консультації з адвокатами. Ціна питання — особиста свобода. Літній сезон їм зіпсували генпрокурор Юрій Луценко і Ко з НАБУ, САПу.

Не так багато тепер вільного пенсіонерського часу для догляду за внуками у 69-річного екс-прем’єра України, а нині — жителя Москви Миколи Азарова. Печерський райсуд Києва задовольнив клопотання української Генпрокуратури і дав дозвіл на початок заочної форми розслідування проти глави уряду часів Януковича, який три роки тому накивав п’ятами до Росії. Азарова звинувачують, що, будучи найвищим керівником виконавчої влади, дав необґрунтований дозвіл на виділення з державного бюджету 220 млн. грн., які допомогли відомому олігарху у приватизації ВАТ “Укртелеком”. Микола Янович може тепер просити порад у свого екс-патрона...

З оборудками часів Януковича пов’язана і підозра, яку ГПУ оголосила колишньому міському голові Києва Леоніду Черновецькому. Його вина полягає у тому, що, будучи наділеним владою, незаконно вилучив, змінив цільове призначення та передав в оренду (зі значно заниженою орендною платою) особливо цінні землі столиці над Дніпром. Там було збудовано вертолітний майданчик для господаря “Межигір’я”. Суму завданих державі збитків оцінено у 250 млн. грн.

Злий умисел Черновецький заперечує, переводить всі стрілки на інших київських екс-управлінців — Попова і Герегу. А кримінальну справу проти себе пов’язує з особистою неприязню і помстою Юрія Луценка. Мовляв, той не може пробачити, що у 2008 році під час засідання РНБОУ під головуванням Віктора Ющенка звинуватив тодішнього главу МВС Луценка у дерибані земель у регіонах. Читачі, мабуть, пам’ятають, що після тієї жорсткої розмови міністр внутрішніх справ, зі слів Черновецького, кілька разів копнув його...

Тиждень перед неприємною для Черновецького звісткою ГПУ домоглася позбавлення політичного імунітету у колись його правої руки, екс-секретаря Київради, а нині — народного депутата Олеся Довгого. Тому теж шиють незаконні операції зі столичною землею.

“Десертом” під кінець тижня, що минув, назвав ген­прокурор подання у Верховну Раду клопотання про позбавлення депутатської недоторканності, затримання і арешт народного депутата від “Опозиційного блоку” Михайла Добкіна. Відомство Луценка “накопало”, що майже вісім років тому, коли Добкін був мером Харкова, зловживаючи службовим становищем, він незаконно виділив знайомим забудовникам 77 гектарів землі. Добкін назвав ці звинувачення політичним переслідуванням. Завчена риторика, однак, не допомогла йому — депутати дали згоду на арешт екс-мера. Згодом суд постановив узяти його під варту на 60 діб з альтернативою внесення 50 млн. грн. грошової застави. Цікавий прецедент: суд не відправляв Добкіна у СІЗО до того моменту, поки той не перерахує встановлену суму, а відвів йому п’ять днів на волі, щоб підозрюваний знайшов названі кошти. Подібного лібералізму в історії нашого правосуддя ще не було.

Не сьогодні-завтра 50 “лимонів” за свого політичного соратника пообіцяв внести Вадим Новинський. Він разом з Нестором Шуфричем, Юрієм Бойком, Тарасом Козаком та іншими “опоблоківцями” підтримували “друга по нещастю” у суді, готові були взяти на поруки. Шуфрич пригадав служителям Феміди, що Добкін — “відомий політичний діяч”, колишній кандидат у президенти...

Тривожні години переживають ще двоє звинувачених у корупції членів парламенту — Максим Поляков і Борислав Розенблат. Хоча Верховна Рада не дала згоди на арешт цих членів коаліції, хмари над їхніми головами не розійшлися. Спеціалізована антикорупційна прокуратура проситиме суд призначити розмір грошових застав для цих народних депутатів у сумі відповідно 500 тис. грн. і 10 млн. грн. Щодо Розенблата суд відбудеться 18 липня. Експерти прогнозують позитивне для ГПУ рішення.

Водночас у глухому куті перебуває справа антикорупціонерів щодо члена “Народного фронту” Євгена Дейдея, ВР не дала його на “розправу”. Переживши не один стрес, Дейдей на додачу отримав фізичні ушкодження. За повідомленням ЗМІ, на вихідних цей нардеп побував у зоні АТО і там отримав хоча й легке, але поранення. Ця звістка спровокувала чимало іронічних розмов про те, що нардеп симулював поранення, вирішив зобразити себе “героєм”, аби ГПУ змилостивилася і відчепилася від нього.

А от позафракційний “слуга народу” В’ячеслав Константіновський (не так давно його звинувачували у несплаті податків) добровільно вирішив скласти мандат народного депутата. Каже, що давно виношував таку мрію, думав, що звикне до специфічної роботи у сесійній залі, але не вийшло. Остаточно зважився лише тепер. Три роки роботи у законодавчому органі назвав “найбільш моторошними у своєму житті”.

Трохи лукавить пан В’ячеслав. Були у його парламентській кар’єрі і веселі дні. Всі пам’ятають, як у липні 2016-го він серед робочого дня під куполом ВР роздивлявся порнографічні фотографії...

У “загашнику” ГПУ є компромат і на інших депутатів. Отож можна очікувати, що з вересня ряди полку народних депутатів стануть рідшими. А от чи чеснішими — питання...

Думки з приводу

Тарас БЕРЕЗОВЕЦЬ, політолог

Своїх опонентів треба поважати. Добкін — небезпечний противник, і якщо дати йому шанс повернути владу, він буде удвічі небезпечнішим. Такі, як він, нічого не забувають і нічого не прощають. Але його поведінка змушує його поважати. Це не Онищенко і не Довгий, цей не втече. І важливо розуміти, що всі розмови про “договорняки” влади з “Опоблоком” — чергова говорильня популістів. Це не гра, а протистояння з хижаком, небезпечним і безжалісним.

Віталій КУЛИК, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства

Наступними після Добкіна можуть бути Вілкул, Бойко, Льовочкін. Крім того, у цей список може увійти ряд персонажів із президентської фракції. Однак не думаю, що список буде обмежений “БПП”, в якому є люди, пов’язані з великим бізнесом і лобіюванням. Прокуратура поки що не анонсувала, але уже очевидно, що це будуть люди, дотичні до аграрного бізнесу і банківської сфери. Крім того, у «Народному фронті» є цілий список імовірних претендентів на зняття недоторканності.

Швидше за все, буде ще одна хвиля подань від Генпрокуратури. Мене цікавить результат. Якщо депутати зніматимуть недоторканність, але при цьому не дадуть “добро” на арешт, то, відповідно, це буде більше політичне шоу, імітація боротьби з корупцією.

Фото censor.net.ua

Схожі новини