Передплата 2024 «Добра кухня»

У Нідерландах відкриють меморіал жертвам MH17

  • 17.07.2017, 11:45
  • 1 956

Більше двох тисяч близьких та родичів загиблих літака малайзійських авіаліній MH17, який три роки тому упав на Донбасі, у понеділок, 17 липня, відкриють у Нідерландах "живий меморіал" 298 жертвам трагедії.

У місті Вейфхейзен біля амстердамського аеропорту Схіпхол висаджено 298 дерев, які формують зелену стрічку. Як очікується, церемонію відкриття парку відвідають також король Нідерландів Віллем-Александр із королевою Максимою, а також урядовці та іноземні політики.

Імена 298 загиблих пасажирів та членів екіпажу зачитають члени їхніх сімей, тоді як 17 місцевих дітей покладуть квіти. Більшість жертв трагедії MH17 - нідерландці, серед інших - представники 16 держав, зокрема Австралії, Великобританії, Малайзії та Індонезії. "Дерево - символ надії та майбутнього у багатьох культурах", - наводить агенція AFP слова із заяви спілки родин загиблих.

Напередодні півтора десятка демонстрантів з числа близьких загиблих розмістили на галявині перед посольством РФ лаву із табличкою у пам'ять про 298 пасажирів та членів екіпажу лайнера з написами англійською мовою - "Очікуємо на відповідальність та детальне розслідування", а також російською, "Людяність вище політики". У своєму листі вони закликали Москву не перешкоджати розслідуванню та вести конструктивну співпрацю зі слідством.

Джерело: INTV

"Аварії MH17 могло і не бути": Порошенко виступив із важливою заявою

Президент України Петро Порошенко виступив із заявою у третю річницю катастрофи літака малайзійських авіаліній Boeing MH17 у небі над Донбасом.

"Сьогодні, запалюючи свічки пам'яті, ми схиляємо голови перед 298 безневинними жертвами рейсу МН17. Страшна трагедія, яка невимовним болем прозвучала в серцях рідних і близьких, в кожному з нас. У той день, як і зараз", - написав він на своїй сторінці в Facebook.

"Зухвалий злочин, якого могло і не статися, якби не російська агресія, російська установка і російська ракета, завезена з території Росії", - додав український лідер.

Порошенко наголосив, що наша відповідальність і перед загиблими, і перед майбутніми поколіннями - довести агресору-терористові неминучість відповідальності за всі скоєні злочини.

"Саме тому, не вагаючись ні секунди, в перші дні після трагедії мною було прийнято рішення про передачу розслідування Нідерландам. Так само не вагаючись, згідно з наданими мною повноваженнями, кілька днів тому ми підписали Угоду між Україною та Нідерландами, якою підтверджено обрання механізму залучення до кримінальної відповідальності винних у цьому злочині", - наголосив він.

"Це наша спільна відповідь на геополітичні амбіції тих, хто намагається зірвати встановлення істини на найвищому міжнародному рівні. Переконаний, що об'єктивність і неупередженість нідерландського правосуддя завершить цей шлях. Це наш спільний обов'язок перед перед пам'яттю тих, чиї биття сердець рівно три роки тому обірвала російська ракета", - підсумував президент.

Віце-прем'єр-міністр, глава Міністерства регіонального розвитку, будівництва Геннадій Зубко назвав катастрофу MH17 "злочином без терміну давності".

"За холоднокровне вбивство 298 чоловік будуть відповідати і вбивці, які випустили фатальну ракету, і злочинці, які надали їм цю смертельну зброю. Упевнений, неспростовні докази міжнародного суду змусять і РФ офіційно зізнатися в організації жахливого факту державного тероризму. Сьогодні згадаємо усіх невинних жертв цієї трагедії. І зробимо все, щоб такого не було більше ніколи", - написав він на своїй сторінці в Facebook.

Джерело: Обозреватель

Схожі новини