Передплата 2024 «Добрий господар»

Поки господар ніжився у ванні, злодій «чистив» його квартиру...

Зухвалість злочинців вражає: грабують квартири навіть тоді, коли господарі вдома!

Квартирні злодії, які ідуть на “чорну справу”, стають дедалі нахабнішими. Цього разу злодій вліз у помешкання, коли господар ніжився у ванні. Влітку, коли триває пора відпусток, “домушники” активізуються з новими силами. Правоохоронці затримали “на гарячому” двох квартирних злодіїв: 33-річного львів’янина та 32-річну жительку Стебника, що на Львівщині. Обох підозрюють у щонайменше п’яти квартирних крадіжках у Трускавці та Дрогобичі. Про це повідомляє відділ комунікації поліції Львівської області.

До поліції зателефонував 27-річний мешканець Трускавця, який розповів, що у його будинку “шниряють” підозрілі особи. Вже тоді чоловік запідозрив неладне. «Повідомив, що у його квартиру настирливо дзвонить невідомий чоловік, якого він сфотографував у дверне вічко. Дверей незнайомцю власник квартири не відчинив, а коли той перестав дзвонити, пішов у ванну. Коли вийшов за кілька хвилин, побачив у кімнаті незнайомця, який пакував його особисті речі у пакети», — розповів начальник Трускавецького відділення поліції Богдан Собко.

Злодій кинувся втікати, проте його та спільницю у під’їзді затримали поліцейські, яких викликав завбачливий господар. Слідчо-оперативна група встановила, що зловмисник проник у квартиру, відчинивши замок відмичкою. З помешкання встиг винести гаманець господаря та ноутбук. Його спільниця стояла на “шухері” у під’їзді. За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 185 (крадіжка) КК України.

Не з лякливих виявився господар квартири у Червонограді. Він разом зі сусідом упіймав злодія, який заліз до його помешкання. Чоловік зателефонував до поліції і повідомив, що невідома особа проникла до його квартири, підібравши ключ до замка вхідних дверей. З помешкання незнайомець викрав мобільний телефон, ключі від квартири і автомобіля. Чоловік разом зі сусідом затримали “домушника” і передали його правоохоронцям, які прибули на місце події. З’ясувалося, що до злочину причетний неодноразово судимий за крадіжки 45-річний житель Червонограда. За фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 186 КК України (грабіж). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від чотирьох до восьми років.

Як розповіла журналісту “ВЗ” одна потерпіла, її квартиру обчистили після того, як проводила в одному з львівських банків операції з грошима. Жінка підозрює, що саме працівники банку “злили” інформацію злодіям. При цьому власниця квартири “застукала” бандита “на гарячому”. Вона була з дитиною у сусідки, на першому поверсі. Коли піднялася додому, зіткнулася з ним на порозі. Той гаркнув: “Тихо будь!” та втік. “Домушники” шукали у квартирі велику суму грошей... “Винесли готівку і золоті прикраси, — каже Ірина. — І хотіли ще більше забрати. Бо на дивані лежала розстелена сорочка, в яку хотіли покласти речі. Ми одразу викликали правоохоронців. Написали заяву. Собака взяв слід. Але, видно, на одній із вулиць злодій сів у автівку. І все. Правоохоронці нікого так і не зловили”.

Буває, що квартирні крадії дізнаються, що людина, наприклад, здійснювала операції з нерухомістю. Тут уже інформацію “зливають”, імовірно, нотаріуси. Моя знайома, що якраз продала квартиру, розповідала, що у її квартиру влізли одразу після того, як мала справу з нотаріусом. Злодії шукали гроші, бо більше нічого з квартири не зникло. “Раджу у таких випадках краще не тримати велику суму коштів вдома”, — каже жінка.

А у 90-х роках “домушники” складали цілі списки потенційних жертв. Не виключено, що “чорні списки” існують і тепер...

А тим часом...

Як повідомляє Патрульна поліція, за січень-червень 2017 р. у Львові було скоєно 921 пограбування квартир та понад 1100 крадіжок з автомобіля. “Полюють” злочинці, зокрема, за іноземцями. 53-річний громадянин однієї з європейських країн розповів поліції, що до його “Мазди CX-7”, яка стояла на вул. І. Франка, відсканувавши сигналізацію, проникла невідома особа і викрала куртку та гроші. Загальна сума збитків — 7 900 грн. До крадіжки причетний 22-річний львів’янин, у якого за плечима — ще одна крадіжка.

Днями працівники Сихівського відділу поліції викрили зловмисника, причетного до 56 таких крадіжок. Раніше судимий львів’янин викрадав речі, залишені в автомобілях. “Викрадені речі зловмисник зазвичай продавав на місцевих ринках, а кошти витрачав на власні потреби», — повідомив начальник Сихівського відділу поліції полковник поліції Василь Довганич.

Схожі новини