Передплата 2024 «Добрий господар»

Україна отримала ратифіковану Угоду про асоціацію з ЄС

Це дозволить зміцнити співпрацю і поглибити політичну асоціацію та економічну інтеграцію України у Європейський союз

Голова Європейської Ради Дональд Туск передав президенту України Петру Порошенку остаточне рішення про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та Європейськи союзом.

"Хочу скористатись нагодою, щоб передати вам цей документ. Це остаточне рішення про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Вітаю", - сказав Туск під час спільної прес-конференції з Порошенком та головою Європейської Комісії Жаном-Клодом Юнкером після саміту Україна-ЄС.

Туск зазначив, що повністю ратифікована Угода про асоціацію дозволить зміцнити співпрацю і поглибити політичну асоціацію та економічну інтеграцію України у Європейський союз.

Нагадаємо, раніше офіційний журнал ЄС оприлюднив рішення про остаточну ратифікацію Радою ЄС Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Рада ЄС затвердила Угоду про асоціацію з Україною та ЄС 11 липня, таким чином Європейський Союз остаточно завершив ратифікацію Угоди.

Очікується, що Угода повністю набуде чинності з 1 вересня 2017 року.

Робота над Угодою про асоціацію України та ЄС зайняла 10 років. Роботу над текстом Угоди було завершено у 2013 році, а її підписання відбулося вже у 2014 році — після Революції гідності. Протягом 2014-2017 років Угоду ратифікували Верховна рада, Європарламент, а також національні парламенти усіх країн ЄС.

Туск закликав Росію негайно звільнити усіх українських політв'язнів

Про це він сказав на спільній прес-конференції з Порошенком і Юнкером.

Президент Європейської Ради Дональд Туск закликав до негайного звільнення усіх незаконно утримуваних на території Росії і анексованого Криму громадян України.

"Закликаю негайно звільнити всіх незаконно утримуваних українських громадян, які перебувають в Росії і на Кримському півострові", - сказав Туск на спільній прес-конференції з президентом України Петром Порошенком і президентом Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером.

У свою чергу, Порошенко заявив про спільну відповідальність за долю утримуваних РФ українців. "Підкреслюю нашу спільну відповідальність за долю всіх українських громадян, які утримуються Росією в якості заручників", - сказав він.

Як повідомлялося, раніше родини в’язнів Кремля звернулися до Європарламенту з проханням запровадити нові санкції проти РФ. До тексту резолюції запропоновано включити положення про запровадження нового виду санкцій Європейського Союзу проти РФ за масові порушення прав людини в окупованому Криму, призначення спеціального представника Європейського Союзу по окупованому Криму та непідконтрольній уряду частині Донбасу, створення оперативної робочої групи для формування переліку осіб, причетних до фабрикування кримінальних справ проти політв’язнів тощо.

Порошенко: "Жодна країна ЄС не позбавить Україну її європейського вибору"

Президент Петро Порошенко у вступній промові на саміті Україна-ЄС зробив натяк на неприйнятність претензій окремих держав до фрази про "європейське прагнення" держави.

Про це повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Відкриваючи саміт, Порошенко нагадав, що Україна вже зробила свій зовнішньополітичний вибір.

"Право вибору майбутнього належить виключно українцям і жодна країна світу не має право включати червоне світло на цьому шляху. І жодна нація не платила таку високу ціну на цьому шляху", - заявив він.

Порошенко не став напряму згадувати про проблеми, які з’явилися під час узгодження підсумкової декларації саміту, але наголосив на неприпустимості позиції політиків, які ставлять під сумнів європейський вибір України.

"При всій повазі до кожного лідера інституцій та держав ЄС я хочу підкреслити, що ніхто не має жодного ані морального, ані політичного права поступитися буквою і духом угоди про асоціацію, її метою, її сенсом і її значенням для українського народу і для майбутнього нашої держави", - заявив Порошенко.

"Україна чітко за декларувала своє європейське прагнення і європейський вибір. Ми нікому це ні віддамо і ніхто не має права в нас це забрати", - підкреслив президент.

Порошенко: "Шлях до ЄС — директива, а плату за роумінг слід скасувати"

Економіка України має інтегруватися в європейську, заявив президент Петро Порошенко.

"Формула імплементації Угоди про асоціацію, наш шлях до Євросоюзу, є директивою для української влади і українського суспільства", — сказав він на саміті Україна — ЄС у четвер у Києві.

"Наше стратегічне завдання — утвердження України як успішної європейської держави з міцними державними інститутами і конкурентною економікою, інтегрованою в європейську", — заявив президент, передає "Інтерфакс-Україна".

На думку Порошенка, "жодна нація не платила такої високої ціни за зближення з Євросоюзом".

Він наголосив, що всі реформи в Україні нині ґрунтуються на європейських підходах.

Порошенко також вважає за необхідне скасувати плату за роумінг, "щоб в Україну прийшли великі інвестиції і нові технології, щоб забезпечити ривок у людських контактах за рахунок, зокрема, наприклад, скасування тарифів на роумінг міжнародного зв'язку".

Туск: «Україну не здолає зовнішній ворог, та стережіться внутрішньої боротьби»

Президент Європейської ради Дональд Туск вважає внутрішню боротьбу чи не найбільшою небезпекою для України.

Про це він заявив на пленарному засіданні саміту Україна-ЄС, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Зовнішньому ворогу вас не здолати. Ви занадто сильні. Але ви можете зазнати поразки від самих себе внаслідок внутрішньої боротьби. Саме тому ви маєте зберігати єдність та уникати внутрішніх конфліктів", - пояснив він.

Він не уточнив, про які саме внутрішні розбіжності йдеться, але наголосив на необхідності продовження реформ.

"Якщо ви й надалі будете такими рішучими, хоробрими та послідовними, якими були на Майдані, якими ви є під час боротьби за цілісність держави, якщо ви зможете витримати тягар реформ та не здатися, ви втілите свої мрії та досягнете своїх цілей", - заявив Туск.

Він також зазначив, що внутрішня ворожнеча є викликом також для всієї Європи.

"Ми зможемо подолати виклики нинішніх часів тільки и якщо об’єднаємося. Немає нічого більш небезпечного за внутрішній розпад спільноти" - сказав Туск

Юнкер:"Україна повинна прискорити боротьбу з корупцією"

Україна продемонструвала значний прогрес у проведенні реформ у останні роки, однак їй необхідно прискорити боротьбу з корупцією.

Про це під час пленарного засідання саміту Україна-ЄС у четвер у Києві заявив президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер.

"Україна зробила величезний прогрес в останні роки. Зважаючи на те, що було зроблено, реформи, які були здійснені, все-таки залишається ще багато чого зробити", - відзначив Юнкер.

Він наголосив, що боротьба проти корупції — "головний козир, головна карта, з якою треба працювати", підкресливши, що у ЄС багато пояснювали, що треба робити.

"Тема корупції є важливою для громадян і це треба інтенсифікувати. Але не треба применшувати, що існує певний діалог, дебати між Україною і ЄС - питання репутації вашої великої нації у царині, що пов’язана з корупцією. Таким чином необхідно прискорити і інтенсифікувати боротьбу з корупцією", - сказав Жан-Клод Юнкер.

Україна пропонує ЄС обговорити нову програму підтримки

Україна пропонує почати переговори про нову програму підтримки з боку ЄС.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Кабінету міністрів України за результатами зустрічі прем’єра Володимира Гройсмана з президентом Європейської ради Дональдом Туском і президентом Європейської Комісії Жан-Клодом Юнкером.

"Україна буде виконувати взяті на себе зобов'язання в рамках розпочатої в 2015 році програми реформ і відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС і пропонує Євросоюзу обговорити нову програму підтримки нашої держави", - йдеться в повідомленні.

Гройсман заявив, що Україна вітає завершення процесу ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС і проводить реформи в надскладних умовах гібридної війни.

За його словами, Кабмін працює над створенням інструменту моніторингу імплементації Угоди про асоціацію, так званого "Пульсу Угоди", який буде введений з вересня 2017 року, і розраховує на підтримку ЄС у цьому напрямку.

Гройсман також висловив зацікавленість у допомозі ЄС в напрямку соціальної адаптації та реінтеграції внутрішньо переміщених осіб, а також запросив європейських партнерів приєднатися до запуску програми підтримки проектів відновлення Донбасу.

Заяву саміту Україна-ЄС зірвано через фразу про "європейські прагнення"

19-й саміт Україна-ЄС завершиться без схвалення підсумкової заяви чи спільної декларації. Це трапиться вже вдруге в історії відносин України та ЄС.

Про це стало відомо після зустрічі президентів України Петра Порошенка, глави Єврокомісії Жана-Клода Юнкера та глави Європейської Ради Дональда Туска, ідеться у матеріалі "Європейської правди".

"За правилами європейської дипломатії, відсутність спільної заяви є демонстрацією глибокої кризи у відносинах: мовляв, лідери зустрілися, але домовитися ні про що не змогли. Через це підсумковий документ вдавалося погодити щоразу — навіть в "кризових" 2004 та 2011 роках", - ідеться у матеріалі.

Однак, цього року все інакше. За наполяганням країн-членів, Європейський союз поставив під сумнів сам факт того, що Україна прагне до інтеграції з ЄС.

Київ наполягав, щоби в спільній заяві було посилання на фразу з преамбули Угоди про асоціацію: "Європейський союз визнає європейські прагнення України і вітає її європейський вибір, у тому числі її зобов’язання розбудовувати розвинуту й сталу демократію та ринкову економіку".

"ЄС виявився категорично проти (і байдуже, що йдеться про цитату з угоди, а не про якусь нову норму). Фінальні перемовини з Євросоюзом лише погіршили ситуацію: Нідерланди почали вимагати додати в текст нові обмеження європейської мрії України. Гаагу підтримали ще кілька держав, і зрештою перемовини просто розірвали. А Рада ЄС на рівні послів вирішила, що проект, підготовлений до саміту, має піти у смітник", - ідеться у матеріалі.

Дев’ятнадцятий Саміт Україна-ЄС

12-13 липня 2017 року в Києві під головуванням Президента Петра Порошенка проходить Дев'ятнадцятий Саміт Україна-Європейський Союз.

Делегацію ЄС представляють Президент Європейської Ради Дональд Туск та Президент Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер. У Саміті також беруть участь члени Уряду України та члени Європейської Комісії.

Згідно з порядком денним зустрічі, лідери обговорять питання імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, хід реформ в Україні та посилення підтримки з боку Євросоюзу, ситуацію в окупованих Донбасі та Кримському півострові. Учасники Саміту також скоординують позиції з ключових регіональних та міжнародних питань.

Схожі новини