Передплата 2024 «Добра кухня»

Електронний кабінет: у перший день входу і виходу – net

Через хакерську атаку та велику кількість заявок електронна система зависла у всіх вишах.

12 липня в Україні стартувала електронна реєстрація на вступ до вищих навчальних закладів. Від минулого року подавати заявки абітурієнти можуть лише через електронні кабінети. Але цього року на старті сталася заминка. Напередодні хакери зламали сайт Міністерства освіти...

«11 липня у роботу сайту було здійснено несанкціоноване втручання. У зв’язку з цим на сторінці МОН було замінено інформацію, а ресурс тимчасово не працював”, — повідомляють у Міністерстві освіти. А 12 липня зависла електронна система у всіх вишах. Принаймні у НУ “Львівська політехніка” станом на 15.00 жодна заявка не пішла до Єдиної електронної системи з питань освіти. Через які “терни” доведеться пройти цьогорічним випускникам, аби стати студентами університетів, з’ясовувала журналіст “ВЗ”.

“Випускники можуть створювати електронні кабінети і подавати дев’ять заяв на чотири спеціальності. Це можуть бути заяви як до одного вишу, так і у дев’ять”, — зазначила міністр освіти Лілія Гриневич. Ми попросили розповісти про складнощі та можливості, які матимуть студенти під час подачі документів, відповідального секретаря приймальної комісії Національного університету “Львівська політехніка” Романа Шуляра.

Роман Шуляр не виключає, що хакерські атаки можуть бути, але вступникам не слід хвилюватися, бо підприємство “Інфоресурс” розробило для ЄДБО (єдиної електронної системи з питань освіти) нову платформу і передбачило можливість створення резервних копій документів. Але сервери бази не настільки потужні, щоб у перші дні “переварити” такий значний обсяг інформації...

Реєстрація відбувається на сайті ez.osvitavsim.org.ua. Сайт працює лише під час вступної кампанії, з 29 червня до 25 липня. Заяви подаються через електронний кабінет до 26 липня. Як заявили в Міносвіти, перехід на електронну систему дозволив технічно забезпечити ідею “місце йде за студентом”. У той же час частина абітурієнтів має право подати заяви у паперовій формі. Це, перш за все, ті, хто зараховується за квотами (пільговики). Або випускники, у яких є помилки в особистій інформації в сертифікаті ЗНО.

Для того, щоб вступити на бюджет, навпроти кожної заяви абітурієнт має вказати пріоритет від 1 до 9. Одиниця — спеціальність, на якій студент хоче навчатися перш за все. Далі до 9 — за спадним принципом. Кількість заяв на контракт не обмежується. Якщо раніше чиновники міністерства “спускали” у ВНЗ у ручному режимі державне замовлення, то тепер держзамовлення “йде за вступником”. Електронна база видає кожному вступнику інформацію, куди вступив за рейтингом на державну форму навчання.

Але трапляється і така ситуація: абітурієнт отримав гарантоване державне місце, але передумав і не приніс у певний термін оригінали документів. Це означає, що здобувати вищу освіту деінде зможе лише на платній основі. Торік подібних випадків у Львівській політехніці було десять відсотків. І оці вакантні місця держзамовлення заповнюють певні категорії пільговиків. Це, зокрема, діти-інваліди, діти-сироти, діти живих учасників АТО, діти чорнобильців, діти шахтарів... Вакантні місця виникають і через відрахування студентів через неуспішність чи пропуски занять. Якщо для пільгових категорій не вистачатиме бюджетних місць, кожен ВНЗ може звернутися до міністерства з проханням виділити додаткові місця. Як правило, міністерство задовольняє такі прохання.

Документи на бакалаврат на основі співбесід та творчих конкурсів прийматимуть 12-20 липня, і 12-26 липня — за результатами ЗНО. Оприлюднення списків зарахування за результатами ЗНО — до 12.00 1 серпня (до цієї дати мають бути подані і оригінали документів до вишів).

В Україні діє 443 вищі навчальні заклади. Цього року при вступі дійсні сертифікати ЗНО 2016 та 2017 рр. Особливістю вступної кампанії у 2017 р. є застосування регіональних та галузевих коефіцієнтів. Вони будуть множитися на результат ЗНО вступника: таким чином Міносвіти намагається мотивувати абітурієнтів обрати виш для вступу, ближчий до місця проживання.

Інша особливість вступної кампанії 2017 р. — держава зменшила кількість заяв на державні місця на 17%. Натомість зберігаються квоти для абітурієнтів з інвалідністю, сиріт, дітей учасників бойових дій на сході України, а також тих, хто приїде з Криму та Донбасу.

Найбільш популярними спеціальностями останні кілька років залишаються “архітектура” і “право”. І у 2017 р. ці спеціальності не пасуть задніх...

Як розповів журналісту “ВЗ” майбутній студент Олег, з нетерпінням чекав 12 липня, аби подати заяву до ВНЗ. “Вирішив не тягнути і спробувати подати документи до Національного лісотехнічного університету (факультет деревообробних та меблевих технологій). У систему зайшов не з першого разу. Мабуть, перевантажена кількістю охочих зайти у реєстр. Коли все-таки зайшов, ввів свою спеціальність, система показала, що такої немає...”.

Фото Андрія САВЧИШИНА

Схожі новини