Передплата 2024 «Добра кухня»

Монумент Слави – аварійний

Його обгородили стрічкою, найбільш небезпечні частини демонтуватимуть.

Від понеділка, 10 липня, одну з частин Монумента Слави, що на вулиці Стрийській, обгородили стрічкою. Як розповів заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко, спеціально створена комісія вирішила обгородити найбільш критичну частину пам’ятника. Уже розпочато співпрацю з фахівцями НУ «Львівська політехніка» щодо підготовки проекту першочергових протиаварійних робіт, які можуть включати низку демонтажних. На засідання виконкому, яке відбудеться у п’ятницю, 14 липня, готується рішення щодо замовника робіт. Комісія Галицької райадміністрації склала акт про аварійність пам’ятника.

Того ж дня у Львові відбулася прес-конференція членів громадської ініціативної групи з демонтажу “Монумента бойової слави радянських збройних сил у Львові” на тему: «Чому Львівська міська рада перешкоджає демонтажу Монумента Слави». Учасники прес-конференції наголошували на бездіяльності міської ради у питанні демонтажу пам’ятника, звинувачували у гальмуванні процесу. “Монумент був споруджений на виконання постанови Львівського обкому ЦК КПУ, в описовій частині наголошується, що він демонструє “безмежну відданість КПРС”, — заявив депутат VI скликання Львівської обласної ради, голова Франківського районного осередку Спілки політв’язнів України Юрій Зірченко. — Його відкрили 9 травня 1970 року. Цей монумент є символікою комуністичного тоталітарного режиму. Відповідно до п. 6 Перехідних положень закону про декомунізацію, він має бути демонтований органами місцевого самоврядування. Піднімаємо це питання вже не перший рік. УРП ще у 2012 році подавала з цього приводу позов на Львівську міську раду. На суді представник мерії заявив, що міськрада не зацікавлена у знесенні цього пам’ятника. Нині засідання міської робочої групи з демонтажу проводять ледь не кулуарно, ми про них не знаємо...”.

Голова Львівського обласного Товариства політв’язнів і репресованих Петро Франко пригадав, що у 70-х роках він працював на Львівському молокозаводі, і з усіх працівників збирали по 10 рублів на спорудження цього пам’ятника. “Монумент має бути демонтовано до кінця цього року, — наголосив учасник бойових дій з добровольчого батальйону ОУН Антон Петрівський. — Даємо шанс владі зробити це цивілізовано. Якщо влада цього не зробить, будемо робити це самі”. За словами учасника АТО, гроші на проведення демонтажу можна було би зібрати із представників бізнесу. А Юрій Зірченко уточнив: “Вартість матеріалів пам’ятника (бронза. — Авт.) окуплять усі роботи з його демонтажу”.

Коментар для «ВЗ»

Андрій САДОВИЙ, міський голова Львова

З того часу, як я почав працювати міським головою, мене звинувачують в усіх смертних гріхах. Але, приймаючи рішення, я завжди повинен врахувати в першу чергу інтереси громади міста. А громада — це велика спільнота, де живуть люди різного досвіду, віку і сприйняття сьогоднішнього, минулого і майбутнього. У цьому і полягає мудрість — мати мудрих порадників, які б давали поради з кожного питання. Але рішення міський голова приймає самостійно. Жодного рішення я ще не приймав. Моїм розпорядженням створено робочу групу, куди увійшли фахові спеціалісти. Кращої думки, ніж спеціалістів Національного університету ім. І. Франка, Українського католицького університету, НУ “Львівська політехніка”, Львівської націо­нальної академії мистецтв, годі пошукати. Ми зробили відповідні запити до усіх цих університетів. Їхня позиція ляже в основу кінцевого рішення комісії. Ми повинні працювати збалансовано. Треба розуміти, що Друга світова війна — це історичний факт. Ми не можемо його заперечувати. У радянській армії близько половини вояків були українці. Вони воювали з фашизмом. Не можемо заперечувати цього факту. Тому кожен монумент, який був споруджений, має бути чітко продуманий з точки зору минулого і майбутнього. Думка експертів для нас є критично важливою. Бо я не є за фахом історик, і маю приймати рішення, які будуть гідними і через десять, і через тридцять років. А не орієнтуватися тільки на якусь моментальну реакцію. Українська незалежність має 26 років. Але зараз чомусь почалося певне загострення щодо того чи іншого минулого. Я би хотів, щоб ми усі рішення приймали виважено, мудро.

Фото прес-служби ЛМР

Схожі новини