Передплата 2024 «Добра кухня»

«Думаємо організувати «народні дружини» і чергувати...»

Кому вигідна дивна заява єврейських організацій щодо «антисемітизму у Львові»?

Не встиг у Львові вгамуватися “сміттєвий скандал”, який аж ніяк не сприяв поліпшенню іміджу міста, як розпочався новий — антисемітський. П’ять львівських єврейських організацій оприлюднили спільне звернення до міського голови Львова, голови ЛОДА, керівника Нацполіції, голови СБУ - зупинити поширення ксенофобії та антисемітизму у місті. “Єврейську громадськість Львова непокоїть зростаюча у місті тенденція антисемітських проявів протягом останніх місяців, - йдеться у зверненні. - Єврейську громадськість дивує недостатня офіційна реакція міської та обласної рад на зростаючу хвилю антисемітських випадів, особливо реакції на останні випадки на вул. Шолом-Алейхема та Бр. Міхновських, а також позиції стосовно трагічних подій, які сталися у Львові 30 червня — 2 липня 1941 р. Відсутність попереджувальних дій з боку поліції та СБУ аби уникнути провокацій та непритягнення провокаторів розв’язує їм руки чинити і надалі протиправні дії”.

“Така реакція з боку влади та правозахисних організацій, ставлення влади до всього вищенаведеного посилює почуття безкарності та вседозволеності у тих сил, метою яких, на нашу думку, є подальше загострення міжетнічних стосунків та дестабілізація ситуації у місті з використанням «єврейської карти». Дії антиєврейських елементів є також антиукраїнськими діями, спробами створення негативного іміджу щодо українсько-єврейських взаємин. Сподіваємось на прийняття відповідними органами заходів із припинення цієї наростаючої хвилі ксенофобії задля повернення Львову іміджу толерантного міста”.

Нагадаємо, за останні тижні у Львові сталася низка провокацій проти єврейської культурної спадщини. У ніч на 21 червня вандали розмалювали неонацистськими символами меморіальну стелу на Площі Синагог у центрі Львова. На вулиці Шолом-Алейхема, 12, на колишньому будинку єврейської громади написали: «Геть жидівську владу» та «Жиди, пам’ятайте 1 липня», натякаючи на погроми, які відбувалися у Львові з 30 червня по 2 липня 1941 року, коли загинули тисячі євреїв. На стінах колишньої синагоги на вулиці Вугільній, 3, написали образливі написи, а також вкрали металеві таблички із написом, що це пам’ятка архітектури і що тут знаходиться Товариство єврейської культури ім. Шолом-Алейхема та молодіжний клуб “Гілель”. І останній, найбільш резонансний випадок - у ніч на 30 червня невідомі кинули «коктейль Молотова» у будівлю діючої синагоги на вулиці Братів Міхновських, 4. Пляшка вдарилася у стіну між вікнами, впала на подвір’я, де “коктейль” згорів. У приміщенні був сторож, який заявив у поліцію.

Усі вищенаведені випадки — очевидні провокації. Навряд чи єврейська громада цього не розуміє. То для чого ж своєю заявою підіграє організаторам цих провокацій? А крім останніх подій, жодних фактів прояву ксенофобії чи антисемітизму у Львові не зафіксовано. Ба більше! У Львові регулярно відбувався фестиваль єврейської культури LvivKlezFest. Цього року вже увосьме львів’яни і гості міста насолоджувалися чудовою єврейською музикою у самому серці міста. І жодних провокацій там не було! У Львові три роки поспіль проводиться знакова єврейська освітня конференція Лімуд, куди з’їжджаються сотні євреїв з України і з-за кордону. Той самий Простір синагог постав із ініціативи міської влади.

Те, що це провокація, запущена ззовні, прослідковується хоча би з того, що публікації про “антисемітизм” у Львові з’явилися у багатьох російських ЗМІ, соцмережі захлинаються від обурення... У міській раді заявили, що “суворо засуджують акти вандалізму, які відбулися у Львові”. Міський голова Андрій Садовий закликав правоохоронні органи розслідувати ці злочини і притягти винних до відповідальності. Андрій Садовий скерував відповідні звернення в СБУ і Нацполіцію із закликом максимально швидко розслідувати ці випадки. Муніципальна дружина Львова передала записи з відеокамер, встановлених на Площі синагог, на яких було зафіксовано зловмисників, і скерувала їх в СБУ та поліцію.

“Ми упевнені, що ці випадки — провокація, - розповів журналісту “ВЗ” один із підписантів заяви, голова Товариства єврейської культури ім. Шолом-Алейхема Олександр Назар. - Але дивує безкарність щодо цих зловмисників, розслідування затягується. Не бачимо роботи спецслужб на випередження. Випадок з “коктейлем Молотова” - це не жарти. Дивує, що щодо цього не було ніякого публічного повідомлення поліції і реакції влади, поки ми не почали дзвонити, з’ясовувати. Випадок стався 30 червня, а офіційне повідомлення міськради було лише 3 липня. Міська влада, силовики мали б організувати посилене чергування довкола об’єктів єврейської культурної спадщини уже після перших випадків вандалізму. Цього не зробили. Думаємо самі організувати якісь “народні дружини” і чергувати... За власні кошти закупили відеокамери, хочемо встановити їх на будівлі синагоги на Вугільній і просити, щоб їх вивели на загальний пульт Муніципальної дружини Львова”.

Фото ZAXID.NET

Схожі новини