Передплата 2024 «Добрий господар»

Добкін пішов – підготуватися Вілкулу

У Генпрокуратурі вирішили поповнити «грішну шістку» ще одним «опоблоківцем»?

Схоже, генпрокурор Юрій Луценко поспішив, коли, анонсуючи «чорний четвер» (13 липня) у Верховній Раді, заявив про розгляд у парламенті шістьох подань щодо позбавлення депутатської недоторканності. Купа мала, вирішили у ГПУ, і взялися підшукувати компанію «грішній шістці». Сьомим у черзі на зняття імунітету може стати співголова фракції «Опоблоку» Олександр Вілкул.

З кого обрати, у ГПУ, вочевидь, не довго думали. Кандидатура Вілкула — варіант «два в одному». По-перше, можливість відкараскатися від звинувачень, що «опоблоківців», яким давно час змінити депутатське крісло на камеру, у Генпрокуратурі впритул не помічають (тепер, враховуючи вже подане до ВР подання на Михайла Добкіна, у списку намічається двоє представників «ОБ»). По-друге, згадайте луценківське погрожування пальцем у бік Вілкула під час річного генпрокурорського звіту і пшик, який з цього вийшов. «Ми точно знаємо, хто організовував і інструктував «тітушок», - розпинався перед депутатами очільник ГПУ, коментуючи результати розслідування травневих заворушень у Дніпрі. - Пане керівник «Опозиційного блоку», у мене погані новини: «тітушки» інструктувалися, організовувалися і фінансувалися у вашому штабі в Дніпропетровській області особисто Вілкулом та Колесником». На цьому погані новини для «ОБ» від генпрокурора і скінчилися. У справі щодо подій 9 Травня у Дніпрі для Вілкула не знайшли іншої ролі, окрім... свідка. Що викликало шквал обурень і насмішок на адресу Луценка.

Тепер у генпрокурора є нагода «відмитися» за травневий прокол з Вілкулом. А щоб усе виглядало не так театрально, на роль «вивідника» Вілкула на чисту воду призначили Фіскальну службу рідної для «опоблоківця» Дніпропетровщини. «Проведено документальну позапланову виїзну перевірку фізичної особи Вілкула О. Ю. з питань достовірності, повноти нарахування та сплати до бюджету податку на доходи фізичних осіб і військового збору.Перевіркою даних, відображених в електронній декларації за 2015 рік, встановлено перевищення статків над загальною сумою отриманих особою доходів на 72,9 млн. гривень, що призвело до несплати у бюджет податків і зборів на 19,6 млн. грн.», - відзвітувала у Facebook в. о. головного фіскала Дніпропетровщини Оксана Томчук. Каже, матеріали перевірки вже передали до Генпрокуратури, де вирішуватимуть питання щодо відкриття кримінального провадження «за фактами ймовірного незаконного збагачення та ухиляння від сплати податків в особливо великих розмірах».

Вілкул з відповіддю не забарився: звинуватив Томчук у виконанні політичного замовлення і дешевому піарі та пригрозив зустріччю у суді. Та спершу, схоже, «опоблоківцю» доведеться сходити на засідання Регламентного комітету, який у разі внесення Генпрокуратурою подання про зняття недоторканності має першим винести свій вердикт.

Судячи з того, як «комітетівці» одне за одним відфутболюють заявки на зняття депутатського імунітету до спікера, не факт, що подання будуть винесені на голосування (принаймні до літніх депутатських канікул). Якщо ж і будуть, то без кругової поруки, яка визначатиме результат, однозначно не обійдеться. А ГПУ — що: тепер Верховна Рада хай голову собі сушить. Яким би не був результат, генпрокурор якщо не у виграші, то точно без програшу. Проголосують — і собі медаль «За штурм депутатської недоторканності» присвоїть. Не проголосують — ГПУ тут ні при чому, з депутатів питайте.

Фото 112.ua

Схожі новини