Передплата 2024 «Добра кухня»

«Видно було, що дівчина – п’яна»

Нетверезих водіїв за кермом виловлює не лише патрульна поліція, а й активісти з ГО Pitbull Lviv.

П’яниці за кермом, на жаль, непоодиноке явище. Трапляється, лише за одну ніч львівські патрульні складають 15 протоколів за кермування автомобілем у стані сп’яніння. Навіть штрафи у понад 10 тисяч грн. не стримують безвідповідальних водіїв. Нещодавно в Івано-Франківську четверо п’яних патрульних після гулянки потрапили у ДТП.

Окрім полісменів, у лікарню з травмами лягли ще троє людей. Патрульних відсторонили від виконання службових обов’язків. А на Харківщині дівчата знімали смертельну ДТП у прямому ефірі... На відео видно, як одна з пасажирок п’є алкоголь... Боротися з п’яними водіями вирішили громадські активісти з ГО Pitbull Lviv. Про таку ініціативу журналісту “ВЗ” розповіли один із засновників львівського руху Маркіян Кравченко та патрульний Микола Ільчук.

Громадська ініціатива Pitbull діє у шести містах України, зокрема і у Львові. Небайдужі жителі міст, переважно молодь 20-25 років, які пропагують здоровий спосіб життя і безпеку руху на дорогах, виїжджають на своїх автівках у нічні волонтерські рейди і виловлюють п’яних водіїв. Вистежують їх біля ресторанів, кафе, нічних та розважальних клубів. А далі — телефонують у патрульну поліцію, аби порушника притягли до відповідальності.

«Ми зупиняємося зазвичай біля парковок. Видно, коли людина ледь іде. Іноді машину не може відчинити, - розповідає Маркіян Кравченко. - Є такі, що адекватно на нас реагують. Але є й буйні... Якщо бачимо, що людина 100% напідпитку, є характерний запах, викликаємо поліцію. Був випадок, коли у крові водія було близько двох проміле алкоголю (допустима норма — до 0,2 проміле). Була агресивна дівчина, років 25, на “Міцубісі”, яку вистежили біля “Фешн-клубу”.

Видно було по манерах, що п’яна. Качала права хвилин з десять. Потім зрозуміла, що уникнути відповідальності їй не вдасться. Погодилась пройти тест — 1,64 проміле”. Патрульний Микола Ільчук каже, завдання громадських активістів не статистику для поліції “набивати”, а запобігати трагічним наслідкам аварій. “У ДТП гине людей більше, ніж у зоні АТО. Чимало з загиблих водіїв були напідпитку, - зазначає патрульний. - Під час нещодавнього рейду активісти передали патрульним трьох п’яних водіїв. Наприклад, на вул. Науковій, близько першої години ночі, 16-річний хлопець зі своїм другом їхав на скутері. Обидва п’яні. Розвертались через три смуги і вдарились у “Фольксваген”. Як з’ясувалося, водій автівки теж був напідпитку”. Днями патрульні переслідували біля стадіону “Сільмаш” ще одного пияка, який мало не збив велосипедиста. Було уже темно, на вулиці — жодного ліхтаря! Коли водій вийшов з машини — лика не в’язав! На запитання патрульних, де живе, відповів: “На “Шуварі”. У його крові було майже 2 проміле. Переконував, що лише пива випив...

Є небайдужі львів’яни, які працюють у боулінг-клубі або ресторані. Коли бачать, що клієнт ледь тримається на ногах і ще збирається сісти в авто, телефонують до активістів, які у той час на рейді. “Є охоронці нічних закладів, які нам сприяють, - каже Маркіян. - Якщо в охоронця виникають підозри, що водій напідпитку, телефонує нам”. “Якось на дорозі помітили водія, який порушував Правила дорожнього руху, - веде далі патрульний. - На вимогу зупинитися лише збільшив швидкість. Їхав на червоне світло, без увімкнених фар. Його зловили у Сокільниках. Виїхав у поле. Там його заблокували”.

Зі слів активістів, в Америці, якщо поліцейський зловив водія за кермом напідпитку, той має не лише сплатити штраф та перескласти екзамен на права, а й пройти курси... анонімних алкоголіків (за власний рахунок). У сусідній Польщі та у деяких інших країнах є акція, коли поліцейські перекривають дорогу, де інтенсивний рух, і усіх (!) водіїв перевіряють на алкоголь. Особливо польські поліцейські люблять це робити після Нового року та Різдва. Акція називається “Дують усі!”.

Схожі новини