Передплата 2024 «Добрий господар»

Кого з нардепів принесуть у жертву Генпрокуратурі?

«Під ковпаком» Юрія Луценка – представники різних фракцій.

Не до кінця укомплектований парламент України (у Верховній Раді нині замість 450 працюють 422 депутати) до середини липня, коли політики підуть на літні канікули, може зменшитися ще на шестеро “штиків”. Генеральний прокурор Юрій Луценко вніс у законодавчий орган подання, в яких просить дати згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт представників різних фракцій, у тому числі — членів коаліції. Це перша така масована атака силових органів на людей, захищених депутатським імунітетом. Аналітики прогнозують найнесподіваніші результати: від провалу усіх голосувань у сесійній залі (бо начебто спрацює корпоративна солідарність) — до часткової підтримки цих клопотань. Передбачають, що через “здачу своїх” може розвалитися парламентська більшість. Водночас оглядачі в один голос кажуть про великі політичні бонуси Луценка, які той заробить у будь-якому випадку — за перемоги чи поразки своєї ініціативи.

У поле зору ГПУ потрапили Євген Дейдей з “Народного фронту”, якому інкримінують незаконне збагачення (придбав машини, квартири, вартість яких у чотири рази перевищує офіційно задекларовані доходи). А також — його однофракційник Максим Поляков і Борислав Розенблат (“Блок Петра Порошенка”), яких пов’язують з “бурштиновою мафією”, лобіюванням її інтересів. Через земельні оборудки кількарічної давності серйозні претензії Генпрокуратура має до колишнього секретаря Київради Олеся Довгого (депутатська група “Воля народу”). Представника Радикальної партії Андрія Лозового підозрюють в ухиленні від сплати податків. А функціонера “Опозиційного блоку” Михайла Добкіна — у тому, що, будучи мером Харкова, незаконно, на користь третьої сторони, відчужив 61 гектар землі, чим спричинив збитки місцевій громаді майже на 79 млн. грн. У всіх поданнях присутній суто економічний, фінансовий аспект — жодної політики. Попри це, кожен із фігурантів наголошує саме на політичних порахунках влади з ним.

Уже у понеділок, 3 липня, Регламентний комітет ВР почав вивчати справу Дейдея. На засідання прийшли Генпрокурор Юрій Луценко і керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький. Щодня, до найближчої п’ятниці, розглядатимуть подання на інших нардепів. Незважаючи на таємницю слідства, високопосадовці пообіцяли представити “промовистий” відеоаудіокомпромат на всіх “грішників”. Кажуть, їхні діяння тягнуть на 12 років ув’язнення, конфіскацію всього майна. Якщо Регламентний комітет погодиться з доводами ГПУ, долю підозрюваних нардепів колеги вирішуватимуть 13 липня. “Час Х” назвав спікер парламенту Андрій Парубій.

Схоже, це не останні жертви “вилову великої риби”, який рік тому, при вступі на посаду, пообіцяв нинішній генпрокурор. Юрій Луценко заявив, що його відомство “має запитання” до деяких інших парламентаріїв, а також — до членів колишнього та нинішнього Кабінету Міністрів. Генпрокурор не відчуває незручностей від того, що деякі з фігурантів кримінальних справ раніше були з ним в одній коаліційній команді...

З числа політиків є чого переживати ще одному члену “Опоблоку” — Вадиму Новинському. На додачу до раніше висунутих звинувачень у перевищенні влади і службових повноважень під час незаконного обмеження волі архієпископа Олександра Драбинка, йому тепер “шиють” економічні злочини.

Громадянське суспільство, міжнародні партнери України позитивно сприймають таку активність Генпрокуратури. Сподіваються, що йдеться про системну роботу з подолання корупції, про невідворотність покарання за вчинені злочини, а не про зведення політичних рахунків. Надіються, що, сказавши “А”, у силовиків вистачить волі і професійного хисту сказати і “Я”. Тобто довести розпочату справу до логічного кінця.

P. S. Регламентний комітет Верховної Ради визнав подання Генеральної прокуратури щодо представника “Народного фронту” Євгена Дейдея “недостатньо обґрунтованим та невмотивованим”, надані ГПУ докази — такими, що “ґрунтуються на припущеннях”. Відтак відмовився погоджувати це подання. За відповідне рішення проголосувала більшість членів Комітету, двоє його членів від “Блоку Петра Порошенка” утрималися. Як пишуть журналісти “Української правди”, присутні на засіданні, генпрокурор Юрій Луценко сказав керівнику Комітету Павлу Пинзенику: “Тобі не соромно?..”.

Думка з приводу

Вадим КАРАСЬОВ, директор Інституту глобальних стратегій

Головна інтрига тижня: як коаліція рятуватиме Полякова і Розенблата? З Лозовим, Дейдеєм і Довгим все більш-менш зрозуміло. Спочатку Регламентний комітет, а потім і парламент відмовлять Луценку, бо справи щодо названих нардепів — відносно пусті, без переконливої доказової бази.

Найслабші позиції прокуратури — у випадку з Довгим. Як не дивно, але йому ситуація навіть зіграла на руку. Суспільству нарешті довелося вникнути в суть справи. З’ясувалося, що пред’явити екс-секретареві Київради формально нема чого. З тексту подання випливає, що земельні рішення він не готував і не підписував. Погодила виділення землі Київська адміністрація, а також ряд міністерств. 65 депутатів Київради дружно за все голосували. Мер (він же глава КМДА) рішення підписував. На мій погляд, незакритою у цій історії залишається тільки особиста ворожнеча між Луценком і Довгим. Це єдине, що не дає можливості здати цю історію в архів.

Максимум, що загрожує Дейдею і Лозовому, — штраф, їм доведеться доплатити податки.

З Поляковим і Розенблатом усе набагато складніше. Обидва депутати обіцяють чимось здивувати, «перевернувши» ситуацію. Зі свого боку, слідчі готують п’ятихвилинний ролик з «відвертими сценами».

Але найімовірніше, коаліція все-таки спробує врятувати своїх членів, банально відмовившись задовольняти подання ген­прокурора щодо всіх депутатів (не забуваймо, що Лозовий — «права рука» Ляшка, а Дейдей вельми близький до глави МВС Авакова). В іншому випадку парламенту загрожує остаточна втрата працездатності. Адже в черзі на зняття імунітету (судячи з розмов в оточенні генпрокурора) ще двоє членів «Відродження», Вілкул, брати Дубневичі. Готуються матеріали на Чумака (у нього нібито «відкопали» неточності в декларації і немає джерела походження грошей) та деяких інших відомих “єврооптимістів”. Йде «робота» щодо великого аграрія Івана Мірошниченка, одного з основних спонсорів «Самопомочі»...

Швидше за все, голосувати за зняття недоторканності всіх депутатів зі списку Луценка буде тільки “Батьківщина”. Інші політичні гравці до розпуску і позачергових виборів парламенту поки що абсолютно не готові.

Фото glavcom.ua

Схожі новини