Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Платить за сміття  Садовий, а «замовляє музику» Синютка

У Львові очищено вже 70% перенакопичених контейнерних майданчиків

Для журналістів “Високого Замку” своєрідним маркером рівня сміттєвої кризи у Львові є стан смітників на вулиці Смаль-Стоцького. Зазвичай тут завали сміття займали чи не цілий квартал. Від понеділка, 3 липня, - усе прибрано.

Як повідомили “ВЗ” у департаменті розвитку та експлуатації ЖКГ Львівської ОДА, за минулу добу у Львові прибрали ще 12 перенакопичених контейнерних майданчиків, вивезли 180 тонн ТПВ. Загалом від 23 червня комунальники під керівництвом ОДА прибрали 70 % від загальної кількості перенакопичених майданчиків.

Перевізники ТПВ працюють у посиленому режимі, навіть вночі, залучають додаткову спецтехніку. Під час минулої сесії Львівської міської ради (29 червня) було прийнято компромісну ухвалу про передачу Львівській облдержадміністрації на два роки повноважень з управління вивезенням відходів зі Львова.

Депутати відкорегували у бік пом’якшення запропоновану головою ЛОДА Олегом Синюткою ухвалу. Зокрема, забрали звідти пункт про визнання роботи львівського міського голови Андрія Садового незадовільною та пункт про “безстроковість” передання повноважень.

Наступного після сесії дня голова ЛОДА в ефірі одного з телеканалів колоритно назвав ухвалу ЛОДА “арабським скакуном”, а ухвалу ЛМР “віслюком”. «На превеликий жаль, з нами ніхто не узгоджував цей проект ухвали (міський. - Авт.).

Тобто те, що ми запропонували, переписали. Це приблизно так, як порівняти арабського скакуна з віслюком, - сказав у прямому ефірі НТА Олег Синютка. - Ну, але дали віслюка, то будемо їхати на віслюку. Бо не мають значення ця вся юридична казуїстика і пастки, закладені у проект цієї ухвали. Тому що це - для юристів. Я прекрасно розумію, що половина з того, що там написано, не буде працювати». Подальші висловлювання очільника області були доволі миролюбними. Олег Синютка на брифінгу заявив, що наразі не планує робити перерозподілу ринку й заміни перевізників сміття (відповідний пункт був у його варіанті ухвали). Водночас зазначив, що після підписання ухвали, яку проголосували депутати на сесії, Львівській обл­держадміністрації потрібен додатковий час для інвентаризації та підтвердження угод з перевізниками. Угоду з перевізником розриватимуть тільки у разі, якщо він не буде виконувати своїх обов’язків чи саботуватиме вивезення ТПВ. “Наразі зауважень до перевізників немає, - заявив Олег Синютка. — Ми не будемо перерозподіляти ринку перевезень. Я офіційно заявив перевізникам, що не бачу нових компаній, які би приходили на ринок перевезення ТПВ». Щодо тарифів на вивезення сміття, то наразі їх в обласній адміністрації також не переглядатимуть, принаймні станом на липень. Олег Синютка заявив, що розглядає можливість утилізації львівського сміття поза межами Львівської області. «Для вирішення сміттєвої проблеми пропонуємо для громади і для компаній, які допомагатимуть нам у роботі, кілька етапів із вивезення ТПВ, - розповів Олег Синютка. - За нашими розрахунками, до середини липня ми очистимо Львів від ТПВ. Упродовж наступних трьох місяців ми повинні зменшити кількість відходів, які вивозять на територію Львівщини, і перейти до системної безперебійної організації вивезення ТПВ. На третьому етапі, який триватиме впродовж п’яти місяців, ми повинні відновити систему організації збору ТПВ, у тому числі сортування й вивезення вторсировини, що значно зменшить кількість відходів на полігонах. На четвертому етапі, у 2018 році, ми повинні перейти до системної переробки й утилізації ТПВ. У тому числі прогнозуємо, що перейдемо до утилізації способом виготовлення альтернативного палива. На завершальному п’ятому етапі, у 2019-му році, розпочнеться будівництво сміттєпереробного комплексу, який остаточно вирішить проблему ТПВ на території міста».

Натомість тепер головною сміттєвою інтригою залишається зважування зібраного непотребу. Олег Синютка наголосив, що для контролю ситуації встановлять чіткий облік сміття через вагові комплекси. Нагадаємо, у різних районах Львова монтують сміттєві ваги.

Перші три такі станції зважування сміттєвозів готують до введення в експлуатацію на вул. Шевченка, на Сихові та на ЛКП «Збиранка». В результаті цього процес вивезення ТПВ стане прозорим, і ми зможемо побачити у реалі, скільки ж місто насправді продукує сміття.

Досі міський голова Андрій Садовий заявляв, що це - 500-600 тонн щоденно. Але з початком зважування може так статися, що ця цифра... суттєво зменшиться. Принаймні, губернатор Синютка неодноразово заявляв, що у питанні вивезення ТПВ зі Львова були зловживання…

Мабуть, невипадково Синютка у “сміттєвій ухвалі” запросив від міськради субвенцію меншу, ніж Львів досі витрачав на вивезення сміття. (За останні півроку місто витратило на вивезення сміття близько 150 мільйонів гривень).

«Ми запропонували витратити на вивезення ТПВ суму, меншу за ту, що фактично витрачалась міською владою, - сказав голова ЛОДА Олег Синютка в ефірі НТА. - Чому з такою легкістю запропонували меншу суму? Бо ми не будемо красти і хочемо вивести на чисту воду всіх крадіїв, які розкрадали людські гроші».

Також, за словами Синютки, на Львівщині створять громадську раду, яка контролюватиме вивезення ТПВ зі Львова та кошти, які для цього залучать.

Малюнок автора.

Схожі новини