Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сміття запахло... політикою

Міськрада і ОДА торгуються щодо тексту ухвали про передачу повноважень з вивезення ТПВ.

Здавалося б, питання розблокування сміттєвого колапсу у Львові вирішилося “полюбовно” - міський голова Львова Андрій Садовий погодився на пропозицію голови Львівської ОДА Олега Синютки передати облдержадміністрації на два роки повноваження з управління вивезенням відходів зі Львова. І за матеріальними активами справа не стала — мерія задекларувала, що щорічно виділятиме з міського бюджету субвенцію у 300 мільйонів грн. та передасть ЛОДА в тимчасове управління ЛКП «Львівспецкомунтранс». І сміття зі Львова уже потроху почали вивозити... Та, схоже, рано ми тішилися — сміттєве питання починає набувати політичного “запашку”.

На сесії Львівської міської ради, яка розпочалася у четвер, 29 червня, депутати мали прийняти ухвалу «Про врегулювання ситуації з вивезенням твердих побутових відходів з території міста Львова». Однак питання забуксувало. На сесії Андрій Садовий зробив резонансну заяву, мовляв, у Львівській ОДА розробили альтернативний текст ухвали про передачу повноважень. Цей документ начебто ультимативний, і відрізняється від ухвали, яку розробила міська рада і затвердив виконком.

“Цей текст (ухвала ЛОДА. - Авт.) є не просто ультимативним, він у багатьох позиціях робить неможливим подальший розвиток міста Львова, особливо в плані поводження з ТПВ і будівництва сміттєпереробного комплексу, який маємо відкрити за підтримки Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції та розвитку, - заявив Андрій Садовий. - Не пригадую жодного випадку за незалежності України, щоби громада Львова під тиском голосувала рішення, які пишуться на Винниченка.

Розумію, що є складний процес, але рішення, яке підготували ми (міськрада. — Авт.), повністю відповідає чинному законодавству. Навіщо це хтось хоче поламати, не зрозуміло. Міняються мери, міняються голови ОДА, прем’єри, президенти, але громада міста Львова і місто Львів були, є і будуть завжди».

З ухвали, яку розробили в ЛОДА, випливає, що область хоче отримати право укладення довгострокових угод — з гарантією постачання ТПВ зі Львова на сміттєпереробні заводи. У мерії вважають, що це фактично ставить хрест на планах міськради з побудови власного сміттєпереробного заводу. Адже без гарантованих об’ємів сміття побудова такого заводу втрачає сенс.

«Здивований, що в ЛОДА запросили частину керівників фракцій (крім «Самопомочі») і також мало не ультимативно їм дали вже написану ухвалу, яку вони мають проголосували, — заявив Андрій Садовий на брифінгу. — У нас такого у міській раді не було, щоб нам скидували з інших будинків ухвалу, яку депутати мають проголосувати. Вони ж не раби... В ухвалі ЛОДА немає термінів, хоча попередньо йшлося про термін передачі повноважень до 2019 року. Вона фактично унеможливлює будь-яке будівництво заводу громадою. Ми не маємо права приймати рішення, які нас роблять неповносправними, як громаду міста Львова. Розумію, що є політичний тиск. Цей політичний тиск, напевно, триватиме до кінця 2019 року, до виборів президента. Коли нам ставили перший ультиматум, ми зрозуміли, що орієнтуються на кінець 2019 року, вибори президента — ок, нема питань. Але коли нам ставлять ультиматум на все життя — це неповага до громади міста Львова. Навіть в часи Януковича нам ніколи не передавали написані ухвали, які депутати мають голосувати. Це, напевно, є нова форма децентралізації? Коли державна адміністрація чітко дає вказівку, як депутати органу місцевого самоврядування мають голосувати... Це більше, ніж ультиматум. Це зневага до громади Львова. Такого за 26 років незалежності України ще не було! Ця ухвала — цидулька, яку нам нав’язують. Така у нас гібридна демократія!».

Аби виробити консолідований проект «сміттєвої ухвали», у мерії створили робочу групу, яку очолив заступник міського голови з питань ЖКГ Сергій Бабак. У групу входять юристи від міськради і від ЛОДА, директор департаменту поводження з відходами ЛМР Іван Рудницький, міські депутати. Стало зрозуміло, що цього дня до розгляду у залі ухвала не дійде... Водночас у кулуарах заговорили про те, що в ухвалі був ще один пункт: визнання роботи міського голови Андрія Садового щодо питань поводження з ТПВ незадовільним. Ба більше, говорили навіть, що буцімто голова ЛОДА Олег Синютка поставив міським депутатам ультиматум: якщо на сесії не визнають роботу Садового незадовільною, Синютка припиняє вивозити сміття зі Львова...

Голова фракції БПП «Солідарність» у Львівській міській раді Петро Адамик запевнив журналіста «ВЗ», що про таке не йшлося: «Ми справді були запрошені на нараду в ЛОДА, і Синютка дав свій варіант ухвали — як свою пропозицію, — розповів Адамик. — Повірте мені, там багато конструктиву і мало «води». Умови щодо недовіри немає — там є умова визнати роботу міського голови у сенсі поводження з ТПВ незадовільною. Але три дні тому була заява усіх наших фракцій, крім «Самопомочі», де ми визнаємо, що виконавчий орган ЛМР не впорався зі своїм завданням щодо ТПВ. Політичну оцінку ми хочемо відставити вбік. Працюємо виключно на результат. Менше політики! Маємо працювати разом конструктивно. Нас найменше цікавить, чи сподобається проект ухвали Садовому чи Синютці. Має сподобатися усім львів’янам. Це має бути реалістичний варіант вирішення цієї проблеми».

«Хочемо зробити не декларативні, а результативні кроки, щоб передати повноваження Львівській ОДА, — вів далі Адамик. — Тому що ми без держави на сьогодні не в стані справитися з тими 12 тисячами тонн відходів, які є. Після рішення національної комісії маємо можливість вивозити тонн на 50-60 більше, ніж денна норма (600 тонн. — Авт.). Але вивезти треба надлишкових 12 тисяч тонн. Відкрити полігони в інших обласних центрах без керівника Львівської ОДА ми не можемо. Андрій Іванович сказав, що у громади забирають право збудувати сміттєвий завод. Але я буду просити зобов’язати міського голову протягом місця оголосити конкурс на побудову сміттєвого заводу. Уже рік говоримо про це, говоримо, але ніяк не можемо голосити конкурс».

...Коли верстався цей номер, стало відомо, що робоча група опрацювала пропозиції ОДА щодо умов передачі вивезення сміття зі Львова та підготувала попередній проект ухвали про організацію вивезення ТПВ зі Львова на період до 30.06.2019. Її подадуть до ЛОДА для внесення пропозицій. З ухвали забрали пункт про «безстроковість» передачі повноважень, зробили, як було й раніше, до 2019 року. Також з тексту ухвали зник пункт про визнання роботи Садового незадовільною. Визначено, що тарифи на вивезення ТПВ будуть подаватися після погодження ЛОДА на затвердження виконкому ЛМР. У 2017 році з міського бюджету Львова буде виділена субвенція Львівському обласному бюджету у сумі 150 мільйонів грн. — для відшкодування виконавцям фактично наданих послуг з вивезення ТПВ. На 2018 рік така субвенція становитиме триста мільйонів грн., на 2019 рік — сто п’ятдесят мільйонів.

Фото Павла ПАЛАМАРЧУКА (ZAXID.NET), прес-служби ЛМР

Схожі новини