Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Гужві призначили 544 тисячі застави

  • 24.06.2017, 08:26
  • 3 040

Суд обрав Гужві запобіжний захід у вигляді застави у 544 тис. грн

Гужва заявив, що відео про передачу хабара змонтоване

Головний редактор Страна.ua Ігор Гужва заявляє, що відео про отримання хабара, оприлюднене Генпрокуратурою, містить змонтовані кадри.

Коментар Гужви опублікувала його адвокат Олена Лукаш у Facebook.

"Хочу прокоментувати відео, яке виклав Луценко. Як я вже говорив, наприкінці квітня на мене вийшли з пропозицією за гроші зняти статті про Ляшка. Цю пропозицію мені озвучила людина на ім'я Антон (як я пізніше з'ясував, його прізвище Філіпковський). Я тоді відмовився від цієї пропозиції. В середині травня на мене знову вийшов Антон і запропонував за $20 000 зняти статті про депутата Лінька. Сильно змонтовані елементи розмови з Антоном у ресторані і виклав Луценко", - написав Гужва.

Він стверджує, що ГПУ проводила заплановані дії, щоб спровокувати його взяти мічені гроші.

З’явилось відео передачі хабара у справі Гужви

ГПУ оприлюднила відеофрагмент, на якому зафіксований момент передачі хабара для головреда "Страна.UA" Ігоря Гужви.

Відповідний ролик опублікований на Facebook­-сторінці прес-секретаря генпрокурора Лариси Сарган.

"Відео - фрагмент передачі визначеної суми коштів від посередника нардепа посереднику керівника "Страни" (справа про вимагання хабара Гужвою). Далі буде. Триває процес легалізації матеріалів слідства", - написала вона.

Головний редактор "Страна" заявляє про "підставу"

Головний редактор видання "Страна" Ігор Гужва після нічного обшуку в редакції і затримання вранці 23 червня вийшов на зв'язок із колегами та заявив про провокації проти нього.

"Ще в середині квітня мені сказали, що проти мене порушено справу щодо вимагання у якогось народного депутата. Я тоді здивувався цій інформації, тому що нічого такого навіть і близько не було", — повідомив він "Стране".

"Але в кінці квітня до мене надійшли пропозиції зняти з сайту за великі суми кілька матеріалів про Ляшка. Я відмовився", — заявив Гужва.

"В середині травня на мене вийшли знову з подібною пропозицією, але хотіли зняти конкретно один матеріал — про конфлікт Іллі Ківи й нардепа від Радикальної партії Ляшка на прізвище Лінько. Суму запропонували в 20 000 доларів. Я знову відмовився", — повідомив головний редактор видання "Страна".

За словами Гужви, тоді він уже розумів, що "це точно підстава".

"Відтоді ні від Лінька, ні від Ляшка до мене більше з пропозиціями не приходили. Аж до 22 червня, коли якісь люди представившись поліцією, увірвалися до нас в редакцію. Вони зачитали якийсь документ, який вони назвали "ухвалою суду" і який, як вони самі потім зізналися, є нікчемним (тому обшук по ньому й не проводили)", — заявив він.

"У цьому "документі" і було згадано й Лінька, і 20 000 доларів. Чому прийшли? Мабуть, набридло чекати коли я почну "вимагати" щось у Лінька і вирішили вже приступити до дій (справу-то вели з квітня — шкода кидати)", — уточнив Гужва.

"Загалом, вся ця історія — заздалегідь спланована провокація проти мене і проти "Страни". Як і будь-яка провокація, приречена на провал. Прорвемося!", — заявив він.

Гужву затримали і відвезли в главк МВС

Головного редактора "Страна.ua" Ігоря Гужву затримали і приблизно в 4 ранку повезли в Головне управління МВС України в Києві.

Про це йдеться на сайті видання.

"Судячи з того, що на місці обшуку Ігорю Гужві підозра не було вручена, цілком ймовірно, що її спробують вручити в стінах главку. Адвокати головного редактора також поїхали на Володимирську, 15, де розташований главк МВС", - йдеться в повідомленні.

Його заступник Світлана Крюкова на сторінці в Facebook повідомила, що за інформацією видання, також планується обшук у Гужви вдома.

"Ігоря Гужву затримали за сфабрикованою справою. Відвезли в невідомому напрямку. За нашою інформацією, планується обшук у нього вдома ", - написала вона.

Нардеп Лінько прокоментував ситуацію з Гужвою

Народний депутат з фракції Радикальної партії Дмитро Лінько прокоментував ситуацію з обшуком у виданні "Страна.ua" і затриманням головного редактора Ігоря Гужви.

Про це він сказав по телефону в інтерв'ю NewsOne.

Так, на прохання журналіста прокоментувати слова Гужви про те, що Лінько пропонував йому 20 тис доларів, за те, щоб зняти матеріал, нардеп відповів: "Я не можу розголошувати всі деталі в рамках слідства, проте можу повідомити, що все навпаки - якраз з боку редакції "Страна.ua" був шантаж і вимагання грошей".

Лінько заявив, що у нього є докази вимагання — аудіо-, та відеозаписи, які будуть надані слідству і в суд.

При цьому він зазначив, що не саме він знімав відео і аудіо записи. Лінько заявив, що це були "посередники".

На питання журналіста, чи була це спецоперація, яку проводили правоохоронні органи, Лінько також відмовився відповідати.

При цьому журналіст запитав, як же при спробі вимагання вдалося все зафіксувати, Лінько знову заявив, що не може розголошувати цю інформацію, поки йде слідство.

На питання, чому "Страна.ua" вирішила вимагати хабар саме у нього, Лінько не відповів і пообіцяв надати більше деталей в п'ятницю.

Також Лінько не відповів на питання, хто ж саме вимагав хабар.

Гужва: "Адвокатів не пускають, документи на проведення обшуку не показали"

Головний редактор "Страна.ua" Ігор Гужва прокоментував ситуацію з офісу видання, в якому пройшов обшук.

Коментар взяла екс-міністр юстиції Олена Лукаш, яка потрапила всередину приміщення, де знаходяться декілька співробітників видання, йдеться на сайті.

При цьому адвокатів і журналістів туди не пустили.

Лукаш запитала у Гужви, чи звертався він за правовою допомогою.

"З самого початку я попередив про те, що не буду відповідати на жодні запитання до приїзду адвокатів. Але, незважаючи на це у мене силою вирвали телефон, як раз в той момент, коли я давав коментар агентству "Українські Новини". І попередили, що адвокатів вони не пустять", - сказав він.

Гужва зазначив, що про те, що проходить обшук йому відомо зі слів Національної поліції, людей, які представилися слідчими поліції.

При цьому людина, яка керує обшуком заявила, що Гужва не може залишити приміщення до закінчення обшуку, але не надав документи, що санкціонують дані слідчі дії. Також він відмовився представитися.

Заступник головного редактора видання Світлана Крюкова в коментарі "Українській правді" повідомила, що вони підозрювали, що може статися щось подібне. За її словами, їм неодноразово "радили" змінити редакційну політику і не критикувати дії влади.

Вона також заявила, що їм натякали про те, що можуть завести кримінальну справу.

Крюкова підкреслила, що справа сфабрикована і Гужва не вимагав і не отримував хабарів.

Луценко: "Затримано головреда "Страна.ua"

Правоохоронці затримали головреда "Страна.ua" Ігоря Гужву.

Про це повідомив генпрокурор Юрій Луценко.

"Добрехався, нарешті, до правди. За матеріалами ДФС і прокуратури Києва поліцією затримано Гужву, який вимагав і отримав 10 тис дол за нерозміщення компроментуючих матеріалів на діючого політика", - написав він на Facebook.

За словами Луценка, у слідства є відео- та аудіодокази.

Схожі новини