Передплата 2024 «Добрий господар»

Холодницький вирішив взяти за горло футбольну корупцію. Інша може перепочити?

Політична “сметанка” України не перестає дивувати рядових виборців.

Цього разу — тим, що, будучи “по вуха” зайнятою державними справами, добровільно звалює на свої плечі ще й громадські, спортивні обов’язки. Далеко не останні люди в українській владі раптом дружно вирішили попрацювати на... футбольній ниві. Першим віце-президентом Федерації, яку очолює нардеп від “Блоку Петра Порошенка” Андрій Павелко, став заступник генпрокурора, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький. Серед восьми звичайних віце-президентів ФФУ — заступник голови Адміністрації президента України Костянтин Єлісеєв, народні депутати Сергій Куніцин, Олександр Герега. Що означає такий “політичний десант” у спортивні кабінети? Яка мета цього походу?

В Україні знають, що сходженням на трони громадських організацій політики переслідують дві мети: зробити собі ще більший піар або отримати “дах” від кримінальних переслідувань. Є всі підстави думати, що ціллю №2 і переймався, зокрема, відсторонений керівник Державної фіскальної служби Роман Насіров, який невдовзі після свого затримання очолив Федерацію дзюдо. Але для чого така морока головному борцеві з корупцією, який по вуха завалений резонансними справами?

Колишній адвокат, а нині — народний депутат від “Батьківщини” Сергій Власенко — напряму запитав керманича САП: “Пане Назаре, невже всю корупцію в країні подолано, всіх корупціонерів притягнуто до відповідальності? Ви вже виконали всю свою роботу керівника САП і у вас з’явився вільний час, щоб займатись питаннями футболу або навіть, як ви кажете, «корупції у футболі»?

P. S. І це я ще мовчу про численні конфлікти інтересів, які можуть виникнути у зв’язку із цим призначенням.

P. S. S. І це я ще мовчу про те, що треба припиняти абсолютно совкову традицію призначати “весільних генералів” на будь-які посади”.

Пояснити вчинок новоспеченого першого віце-спікера ФФУ спробувала прес-служба цієї спортивної спілки. “Поява у структурі ФФУ футбольного антикорупційного прокурора відповідає сучасному міжнародному тренду боротьби з корупцією у футболі — проблеми, яку зараз називають в Україні раковою пухлиною гри №1, — йдеться у коментарі речника ФФУ. — Назар Холодницький буде курирувати боротьбу з договірними матчами і корупцією в українському футболі в цілому, в тісній спів­праці з Комітетом етики та чесної гри, який очолює Франческо Баранка”.

Щоб позитивно утвердитися у свідомості патріотів, Назар Холодницький запевнив, що виконувати свою нову роботу буде після основної, без шкоди для неї. До того ж — безоплатно. “А далі буде Fair play! (чесна гра)”, — так коротко відреагував на закиди журналістів головний ньюсмейкер дня.

Уболівальники “гри мільйонів” сподіваються, що з приходом у ФФУ Холодницького український футбол стане чесним. Але, згадайте, такі ж сподівання були з приходом туди знаменитого своєю принциповістю італійського арбітра П’єрлуїджі Колліни, якому за його патронаж платити фантастичні гроші. Колліна протягом семи років їх отримував, але очищенню українського футболу це не допомогло.

То для чого Холодницькому новий кабінет у Будинку футболу? Дехто думає — аби створити для західних інституцій, зокрема спортивних, видимість реформ в українському футболі. Мовляв, даємо бій Злу на всіх фронтах. Та у цю версію вірять одиниці. Один з політологів на умовах анонімності вповів нам, що “младореформаторами”, до яких записують Холодницького, керує марнославство. Що їм хочеться, аби їхні “фейси” показували ще й на трибунах під час важливих матчів, у топових футбольних передачах. А можливо, їхня голуба мрія: через футбол розкрутити себе для потенційного політпроекту.

Дехто бачить у цьому кроці і політичну мету Банкової — через присутність “смотрящих” у футбольному господарстві “приструнити” незговірливих олігархів, власників ФК (того ж Ахметова, Суркіса, Коломойського, Рафаїлова). Підловити їх і схилити до співпраці можна хоча б на тому, що в угодах футболістів прописують скромні цифри зарплат, а насправді платять їм шалені суми, які податками не обкладають...

Інші аналітики, навпаки, побоюються, що присутність Холодницького у ФФУ має на меті зменшити увагу до неї на предмет маніпуляцій, які проводять під брендом цієї організації.

Кореспондент “Високого Замку” підготував для новоспеченого першого віце-президента ФФУ і надіслав йому ще низку питань, які у багатьох на язиці. Як-от — “У пресі з’явилася “інфа”, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура, яку ви очолюєте, “ось-ось” оголосить підозру братам-бізнесменам Суркісам за оборудки у сфері обленерго. Водночас Суркіси — “футбольні” люди, часто з’являються у Будинку футболу. Чи зручно буде вам спілкуватися про футбол з людьми, які у вас “на гачку”? Чи не буде тут конфлікту інтересів? Чи не змушені будете “роздвоюватися”?”.

Пан Назар повідомив, що нашого листа “обов’язково перегляне”. Однак за чотири дні так і не знайшов часу для відповіді. Напевно, з головою поринув у справи футбольні...

Коментар для «ВЗ»

Володимир ФЕСЕНКО, політолог

Входження Холодницького у ФФУ пояснюють його наміром боротися з корупцією у футболі. Як мовиться, дай Боже! Хоча, думаю, у нього зараз є більш важливі завдання. Йому зараз не варто відволікатися на інші справи. Людей більше цікавить боротьба з корупцією у вищих державних інституціях. Тому крок Холодницького вважаю не зовсім правильним. Так само є багато невідкладних справ у Костянтина Єлісеєва, який в АП відповідає за напрям зовнішньополітичної діяльності.

Не думаю, що через входження “своїх людей” у ФФУ президент Порошенко хоче вплинути на олігархів. Впливати на них у глави держави є можливість поза футболом. Зрештою, він не може давати доручень антикорупційному прокурору. Наскільки я знаю (про це мені розповідав сам Холодницький), за останній рік з Петром Порошенком він розмовляв по телефону усього раз. Це було після візиту Ляшка до САП. Після цього Петро Олексійович зателефонував Холодницькому, поцікавився самопочуттям і як політик дав йому деякі поради...

Думаю, пропозиція Холодницькому надходила з боку керівників ФФУ. От який у них був мотив — це інше питання...

Повертаючись до теми “олігархи — Холодницький”. Припускаю, що через футбол олігархи можуть спробувати, що називається, вийти на нього. Саме тому Холодницькому не варто було погоджуватися на цю посаду.

Фото з архіву “ВЗ”