Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Луценко про рішення Януковича: "Я завжди казав, що він боягуз"

  • 06.07.2017, 14:13
  • 2 142

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що відмова екс-президента Віктора Януковича від участі у судовому процесі щодо його імовірної держзради була очікуваною. 

Про це він заявив після закінчення засідання регламентного комітету.

"Вчинок колишнього президента України Віктора Януковича не був несподіванкою для мене. Я завжди стверджував, що він боягуз. Я завжди знав, що він злякається і втече, навіть віртуально із зали суду, бо життя кримінальника, яким по суті є Янукович є вічна втеча від відповідальності", - сказав він.

"Щоправда ми думали він це зробить пізніше, хоча би спробує продемонструвати так званих 200 свідків у справі, або хоча б якісь матеріали, якими вони мали б захищатися. Проте Янукович виявився боягузом ще на ранні стадії", - додав Луценко.

Він заявив, що такий вчинок Януковича суду не завадить, оскільки екс-президенту виділять державного адвоката.

"Як тільки звернення суду надійде до адресата, то правова допомога виконується негайно, не більше одного дня і… нормальний адвокат буде наданий громадянину Януковичу", - сказав Луценко.

Водночас Луценко назвав "витвором хворої уяви Януковича" список причетних, за версією екс-президента, осіб до державного перевороту.

"В цьому списку мало би бути щонайменше півмільйона громадян, які стояли на Майдані і вимагали волі для цієї країни і мільйони людей, які стояли по всій країні", - заявив Луценко.

Також він додав, що подання від Януковича зареєструють в прокуратурі.

Як відомо, Оболонський райсуд Києва задовольнив клопотання сторони обвинувачення і ухвалив рішення про призначення екс-президенту Віктору Януковичу безплатного адвоката із Регіонального центру надання безоплатної правової допомоги.

6 липня Янукович заявив у відеозверненні, що відкликає своїх адвокатів із судового процесу щодо нього. Сторона обвинувачення звернулася до суду з клопотанням призначити безплатного адвоката екс-президенту.

На попередньому засіданні суд ухвалив рішення про проведення спеціального судового провадження, оскільки обвинувачений не з'явився на судовому засіданні.

5 липня Янукович заявив, що не бажає брати участь в ініційованому Україною судовому процесі у справі про державну зраду і відкликає з суду своїх адвокатів.

6 липня захист Януковича подав до суду заяву про вихід екс-президента з процесу у справі про держзраду.

Суд над Януковичем оголосив перерву для призначення йому державного захисника

Перерву оголошено до 12 липня.

У четвер, 6 липня, Оболонський районний суд Києва оголосив перерву для вирішення питання про призначення колишньому президенту Віктору Януковичу державного захисника. Про це повідомив кореспондент Тижня.

Зазначається, що таке рішення прийняли після заяви Януковича та його адвокатів про вихід із процесу.

Перерву оголошено до 10:00 12 липня.

За словами прокурора Руслана Кравченка, у випадку призначення державного захисника, йому також нададуть час для ознайомлення з матеріалами справи.

Раніше можливість призначення Януковичу державного захисника підтвердив також його адвокат Віталій Сердюк, який сьогодні вийшов зі справи.

Як повідомлялось, адвокати Віктора Януковича офіційно подали особисто підписану президентом-утікачем заяву про відмову від участі у процесі щодо його обвинувачення у державній зраді, який відбувається в Оболонському районному суді Києва. 5 липня Янукович заявив, що вирішив відкликати своїх адвокатів у справі про державну зраду.

Генеральна прокуратура звинувачує Януковича в державній зраді. У справі фігурує лист Януковича від 1 березня 2014 року до президента РФ Владіміра Путіна із проханням увести війська в Україну. У ГПУ вважають, що цей лист узаконив надання Путіну дозволу на використання російських військ в Україні, що сприяло анексії Криму та окупації частини Донбасу.

26 червня в Оболонському суді Києва відбулося перше засідання по суті щодо державної зради Януковича, 29 червня суд дав дозвіл на спеціальне судове провадження, оскільки Янукович не з'являється на засідання. У лютому 2014 року Янукович втік на територію РФ.

Адвокати Януковича офіційно подали заяву про його відмову від участі у процесі

Захисники екс-президента вважають, що "кількість порушень призвела до нікчемності будь-якого вироку".

Адвокати Віктора Януковича офіційно подали особисто підписану президентом-утікачем заяву про відмову від участі у процесі щодо його обвинувачення у державній зраді, який відбувається в Оболонському районному суді Києва. Про це з зали суду передає кореспондент Тижня.

"Янукович поставив крапку у процесі, який перетворився на політ шоу. Кількість порушень призвела до нікчемності будь-якого вироку — обвинувального чи виправдального. Єдиною легітимною складовою процесу було бажання Януковича брати в ньому участь", - заявив його адвокат Віталій Сердюк.

Також він укотре наголосив, що суд перебуває під безпрецедентним тиском прокуратури.

Водночас адвокати Януковича продовжать його захист в усіх інших процесах в українських судах. За словами Сердюка, нині є п’ять або шість справ, які вже опинилися чи можуть опинитися в суді (як і по обвинуваченню Януковича і ті, де Янукович обвинувачує когось, - Ред.).

Як повідомлялося, 5 липня Янукович заявив, що вирішив відкликати своїх адвокатів у справі про державну зраду.

Янукович подав до ГПУ заяву про держпереворот

Це нібито сталося ще 20 червня.

Екс-президент Віктор Янукович особисто підписав і 20 червня 2017 року через своїх адвокатів подав до Генеральної прокуратури України заяву про державний переворот. Про це повідомив його адвокат Віталій Сердюк, передає кореспондент Тижня.

За його словами, у заяві Янукович ''прямо звинувачує Арсена Авакова, Віталія Кличка, Юрія Луценка, Валентина Наливайченка, Андрія Парубія, Сергія Пашинського, Олега Тягнибока та інших''.

Як повідомлялося, 6 липня адвокати Януковича офіційно подали заяву про відмову президента-утікача від участі у процесі.

5 липня Янукович заявив, що вирішив відкликати своїх адвокатів у справі про державну зраду.

Генеральна прокуратура звинувачує Януковича в державній зраді. У справі фігурує лист Януковича від 1 березня 2014 року до президента РФ Владіміра Путіна із проханням увести війська в Україну. У ГПУ вважають, що цей лист узаконив надання Путіну дозволу на використання російських військ в Україні, що сприяло анексії Криму та окупації частини Донбасу.

26 червня в Оболонському суді Києва відбулося перше засідання по суті щодо державної зради Януковича, 29 червня суд дав дозвіл на спеціальне судове провадження, оскільки Янукович не з'являється на засідання. У лютому 2014 року Янукович втік на територію РФ.

Суд готовий надати Януковичу охорону в Україні

Оболонський райсуд Києва готовий забезпечити охорону для екс-президента Віктора Януковича в Україні, якщо його захист клопотатиме про це.

Про це заявив суддя Владислав Дев'ятко на підготовчому засіданні у справі про державну зраду Віктора Януковича 16 червня, відповідаючи на одне з клопотань захисту, передає УП.

Адвокат Віталій Сердюк повторно попросив суд викликати його клієнта у підготовче засідання, але суд відмовив, бо представник звинувачення заявив, що Януковича викликали належним чином, була публікація на сайті Оболонського райсуду Києва.

Колегія суддів вирішила не звертатися до суду Росії по міжнародну допомогу.

Також захист просив залучити посвідчений переклад відповіді Інтерполу про те, що Янукович не перебуває в базах даних Інтерполу. Представник військової прокуратури Руслан Кравченко заявив, що "Янукович не заявлявся через Інтерпол". Суд відмовив адвокатам екс-президента у цьому клопотанні, "бо сторона обвинувачення не заперечувала".

Потім захисник Ігор Федоренко закликав суд залучити постанову Печерського райсуду Києва від 24 квітня 2017 року, яка нібито підтверджувала статус Януковича як потерпілого через замах. "Ця постанова має значення для підтвердження поважності причин неявки у судове засідання", — пояснив захисник.

Суддя зазначив, що захисники "не зверталися з клопотанням про забезпечення безпеки" Януковича для участі в засіданні українського суду.

"Якщо таке клопотання надійде, суд його задовольнить і надасть охорону…", — сказав Дев'ятко і додав, що захист не звертався з цим ні до суду, ні до прокуратури.

Втім, суд задовольнив клопотання захисту — і залучив до справи постанову Печерського райсуду.

Згодом адвокат Федоренко сказав, що захист Януковича в Україні забезпечити неможливо, тому він переїхав до Росії, і єдиний спосіб його участі у судовому засіданні — дистанційно, через суд у Росії.

Захист Януковича знайшов зачіпку для закриття справи про держзраду

Захист Віктора Януковича вважає, що суд має повернути прокурору звинувачення екс-президента у державній зраді, а проводити спеціальний (заочний) розгляд справи недоречно.

Оболонський райсуд Києва на чолі з Владиславом Дев'ятком після заяви адвокатів пішов у нарадчу кімнату у підготовчому засіданні у справі про держзраду Януковича, передає УП.

Адвокат Віталій Сердюк заявив клопотання про повернення звинувачувального акту прокурору, бо вважає, що він не має юридичної ваги у судовому засіданні, оскільки всі дії, здійснені прокурорами після 27 грудня 2016 року, є неправочинними, а зібрані дані — юридично нікчемними.

"Всі дії, вчинені після 27 грудня без продовження терміну досудового розслідування, є юридично нікчемними", — сказав адвокат.

"Усунути порушення, допущені стороною обвинувачення, неможливо, так само як і неможливо приступити до судового розгляду без усунення порушень", — заявив Сердюк.

За його словами, цей звинувачувальний акт не має права розглядатися в суді, а прокуратура повинна "не піддаватися політичному тиску" і "закрити дане кримінальне провадження".

Прокурор заявив, що позиція звинувачення незмінна, а захист не надав жодних фактів на підтвердження цього клопотання.

Сердюк також попросив викликати й допитати свідків у рамках розгляду питання про застосування заочної процедури розслідування, щоб вони довели, що Янукович ризикує життям в Україні, а від слідства не переховується. Він наголосив, що захист має право на такий допит, бо йдеться не про свідчення по суті справи.

Адвокат назвав імена свідків, які нібито спростують позицію прокуратури щодо ухилення від слідства, нададуть свідчення про наявність загрози Януковичу і про замахи у 2014 році

Озвучуючи думку щодо спеціального судового провадження, Сердюк знову запевнив, що Янукович не переховується, а бажає брати участь у суді, але не може приїхати.

Адвокат наполягає, що звернення "відбулося передчасно", а Януковича викликали до суду неналежним чином, та й підозру екс-президенту оголосили не за процедурою.

"Оголошення вимкнутому телевізору підозри не може вважатися процесуально належним", — заявив Сердюк і розповів, що Янукович уже залишив залу суду у Ростові-на-Дону, коли Юрій Луценко оголосив підозру: "Я побачив на екрані генпрокурора, звук уже був вимкнений — я попросив увімкнути звук, але судді також не було".

На його думку, прокуратура мала повторно звернутися з оголошенням підозри — і повідомити про підозру через Генпрокуратуру РФ, а не публікувати оголошення на сайтах, надсилати за різними адресами, передавати адвокатам, які повертали документи прокуратурі України. Те ж саме — і з врученням звинувачувального акту, сказав Сердюк.

Адвокат зазначив, що Янукович — перший із політиків постав перед судом і дав відповіді на всі запитання Протягом 2017 року екс-президент постійно контактував із судами й і прокурорами, щоразу повідомляв про поважні причини неявки. Натомість Генпрокуратура не реагує на пропозиції поїхати до Росії і поспілкуватися з Януковичем, сказав Сердюк.

Захист запевняє, що надав суду докази того, що Янукович обґрунтовано "вимушено та тимчасово" перебуває на території Російської Федерації. Серед них нібито чисельні факти погроз і застосування насильства, які лунали на Майдані.

"Перебування Януковича на території залишається неможливим, він залишається найбільш небажаним для влади в України", — сказав адвокат

Крім того, адвокат торкнувся й суті справи: "Прокурором не встановлена, ким була підписана й передана президенту Росії заява від 1 березня 2014 року".

За твердженням захисту Януковича, президент Росії Володимир Путін не отримував такого листа, а сама "заява не містить заклику про введення військ", прокуратура умисно "дезінформувала" населення, готуючись порушити справу.

Також Сердюк заявив, що прокуратура не забезпечила належного розслідування у справі Майдану.

Захист надав суду свою заяву і 181 додаток, 4 томи.

Захист Януковича каже про тиск на суддю. Той заявляє, що не боїться

Адвокат екс-президента Віктора Януковича Віталій Сердюк заявив про неможливість "справляння правосуддя" через те, що у Вищій Раді правосуддя є справа на головуючого суддю.

Про це він сказав на початку судового засідання.

"Стало відомо про наявність у Вищій раді правосуддя двох дисциплінарних проваджень щодо головуючого по цій справі судді Дев'ятка, одна з яких перебуває у провадження члена ВРП Комкова, інша — у голови ВРП Бендисюка", - сказав він.

Сердюк нагадав, що за законом, суддю не можна притягнути до відповідальності за винятком вчинення злочину або дисциплінарного проступку. Адвокат Януковича зазначив, що в разі встановлення ВРП дисциплінарного проступку, Дев'ятко може бути звільнений.

"Це свідчить про наявність об'єктивного ризику використання службовими особами ГПУ вказаних дисциплінарних справ з метою впливу на хід підготовчого засідання", - сказав він.

"Заявляємо про неможливість справляння правосуддя колегією суддів у цьому складі до вирішення всіх питань, пов'язаних з притягненням до дисциплінарної відповідальності", - додав Сердюк.

У свою чергу прокурор зазначив, що наявність таких проваджень не є підставою, але він звернув увагу, що захист не використовує своє право заявлення відводу судді.

Сам суддя зазначив, що йому невідомо про існування проваджень щодо нього у ВРП.

"Мені особисто не відомо, які є скарги у ВРП щодо мене. Одна я запевняю вас, що не порушував дисципліну, тому не боюся ні ГПУ, ні вищої ради правосуддя", - сказав він.

Адвокати Януковича проти суду присяжних, бо не довіряють бюджетникам

Адвокат екс-президента Віктора Януковича Віталій Сердюк проти суду присяжних, тому що, за його словами, більшість присяжних бюджетники.

Про це він сказав журналістам перед засіданням у справі екс-президента у п’ятницю.

"В цьому судовому засіданні суд присяжних вести не можна, оскільки захист проти проведення суду присяжних <…> Ви подивіться, 70 відсотків присяжних, які є в Оболонському суді, - це бюджетники, по-перше", - сказав він.

"По-друге, люди, які раніше працювали або мали контакти з правоохоронною системою. За умов, в яких опинились ці присяжні, казати про можливість об’єктивного розгляду ними справи не є можливим. Тому захист категорично проти суду присяжних і за суд у складі трьох суддів", - сказав Сердюк.

Схожі новини