Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Олігархічними подачками партію вже не підкупиш

Кожна копійка від спонсорів тепер під контролем антикорупціонерів.

Для профілактики політичної корупції, зміцнення здоров’я партійних організмів України важливою була подія, яка днями сталася у селищі Козельщині на Полтавщині. Тамтешній суд визнав порушником закону обласну організацію Аграрної партії. Її вина полягала у тому, що тричі прийняла на свій рахунок чималі грошові пожертви від агрофірми “Добробут”, власником якої є іноземець. Це суперечить закону “Про політичні партії в Україні”, який забороняє чужоземну опіку вітчизняних політсил. І хоча покарання було символічним (бо збігли строки накладення адміністративних санкцій), аграрники та інші партійці десятому тепер закажуть брати “матдопомогу” від благодійників з-поза меж України.

Якщо “селяни” цього разу відбулися легким переляком, то два місяці перед тим помітно спорожніла каса партії “УКРОП”. Печерський райсуд Києва конфіскував 469 тис. грн. зроблених на її рахунок внесків. Ще й «приперчив» «укропівців» штрафом у 1,7 тис. грн. Вони нарвалися на фінансові санкції через те, що, порушуючи встановлений законом порядок, приймали грошові внески на свою статутну діяльність готівкою через касу, а не шляхом банківських операцій.

Вочевидь, поменшають тепер ще й активи “Батьківщини”, аудит в якій виявив порушення у фінансовій звітності за четвертий квартал 2016 року. Встановлено, що соратники Юлії Тимошенко з Тисменицької та Галицької парторганізацій Івано-Франківської області внесли у звіти недостовірні дані про орендоване ними майно і отримані партвнески.

Бухгалтерську ревізію згаданих та інших партій з кінця минулого року, коли запрацював закон про державне фінансування партій, проводить Національне агентство з питань запобігання корупції. Ця інстанція видає передбачені держбюджетом кошти на статутну діяльність політичних сил, що пройшли парламентський поріг, — на 2017 рік їм виділено аж 442 млн. грн.! Водночас НАЗК контролює, чи, бува, ці партії в обмін на лобістські послуги протиправно не користуються тіньовими подачками від олігархів.

У цьому якраз вся сіль реформи партійного будівництва, до якої вдалися наші законодавці торік, наслідуючи приклад західних політінститутів. Є надія, що вона покладе початок очищенню партій від диктату “великих гаманців”, найперше під час виборчих кампаній, зробить їхнє функціонування прозорішим, чеснішим.

До слова...

У 2017 році на фінансування статутної діяльності політичних партій з держбюджету виділено:

“Народному фронту” - 113 млн. 753 тис. 500 грн.;

“Блоку Петра Порошенка” - 112 млн.103 тис. 600 грн.;

“Самопомочі” - 56 млн. 394 тис. 56 грн. (ще 44,2 млн. грн. стали для цієї партії “премією” за дотримання гендерної “квоти” під час виборчої кампанії 2014 року);

“Опозиційному блоку” - 48 млн. 467 тис. 700 грн.;

“Радикальній партії О. Ляшка” - 38 млн. 257 тис. 900 грн.

“Батьківщині” - 29 млн. 182 тис. 200 грн.

Фото ТСН

Схожі новини