Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

40,5 мільйона за… «валізу без ручки»

Депутати Львівської міськради погодили викуп скандальної недобудови в історичному центрі.

На сесії Львівської міської ради депутати погодили викуп у власність міста скандальної недобудови в історичному центрі. Йдеться про сумнозвісний готель на вулиці Федорова, № 23 та 28, що поруч із руїнами відомої пам’ятки — синагоги «Золота Роза». Ця історія розпочалася десять років тому, коли ТзОВ «Українські інвестиційні системи» (кінцеві бенефіціарні власники — екс-нардеп Олег Гуменюк та його мати) взяли в оренду цю ділянку, щоб звести готельний комплекс до Євро-2012. За землю підприємство заплатило 19 мільйонів гривень. Проти забудови виступили представники єврейських організацій та громадські активісти.

Після тривалої судової тяганини ухвалу про оренду ділянки визнали незаконною, і забудовник відмовився зводити готель. Натомість почав через суд вимагати від міськради Львова повернення вкладених у будівельні роботи (що таки частково були здійснені) та археологічні дослідження коштів, а ще — відшкодування інфляційних втрат... Два роки тому Феміда визнала, що міськрада має компенсувати ТзОВ «Українські інвестиційні системи» понад 70 (!) мільйонів гривень. І ось тепер, після укладеної мирової угоди з попереднім власником, Львівська міськрада вирішила придбати недобудову на вулиці Федорова. Міські обранці на останній сесії погодили купівлю готелю за чималу суму — 40,5 мільйона гривень. Тож власником невдалого проекту уже до 30 червня цього року стане громада Львова.

Городяни щиро здивовані таким рішенням — невже у місті немає більш нагальних для вирішення проблем, на які можна було б витратити ці десятки мільйонів? Та у міськраді пояснюють: чим довше затягували б із таким рішенням, довелось би більше платити. «Історія тривала довго. У результаті дійшли до мирової угоди. Згідно із нею, Львів заплатив 56 мільйонів гривень тій фірмі, а тепер ще 40 мільйонів гривень за викуп об’єкта, який стане міською власністю. Звичайно, неприємно платити такі гроші, але цьому питанню нарешті слід покласти край, інакше ми «влітали» б у штрафні санкції та пеню. Ми й так платимо багато за невчасне прийняття цього рішення, — пояснив журналісту “ВЗ” депутат Львівської міськради Юрій Кужелюк та наголосив, що майбутнє недобудови через конфлікти є невизначеним. — Будемо мати таку собі валізу без ручки».

А ось представники єврейських організацій заявляють про продовження буцімто маніпулятивних схем Львівської міськради. «Ця недобудова не має права на життя, бо не відповідає вимогам ЮНЕСКО, — розповів журналісту “ВЗ” директор Представництва Американського об’єднання комітетів для євреїв колишнього СРСР Мейлах Шейхет. — територія належить до національної спадщини, і міськрада не має права на жодні правочини до цієї ділянки, що належить Кабінету Міністрів України. Справа зараз перебуває у суді. Споруда на цей момент є нелегітимна. То для чого її викуповують? Тепер слід очікувати від міськради якихось нових «схем», які не дадуть приступити до реставрації юдейської дільниці відповідно до вимог ЮНЕСКО». Тож, попри величезні видатки з міського бюджету, ставити крапку у цій історії ще рано.

Фото зі сайту “Вголос”

Схожі новини