Передплата 2024 ВЗ

Наше стратегічне партнерство має величезний потенціал – зустріч Президентів України та Литви

Президент Петро Порошенко провів зустріч з Президентом Литовської Республіки Далєю Грібаускайте у Харкові.

«Переконаний, що наше стратегічне партнерство з Литвою має величезний потенціал, який ми разом з Президентом Грібаускайтє налаштовані максимально імплементувати для подальшого просування України в ЄС, для повернення України в родину Європи», - підкреслив Петро Порошенко під час спільного брифінгу з Президентом Литви.

Глава Української держави наголосив, що візит Президента Литви в Україну відбувається в абсолютно історичні часи. Залишилися лічені години до 11 червня, коли Україна отримає безвізовий режим і українські громадяни вільно з біометричними паспортами зможуть подорожувати до країн Європи, зауважив він.

«Це велике, фундаментальне свято. Свято не просто безвізових подорожей. Це остаточний вихід України з радянської, російської імперії і остаточне повернення до європейської родини», - сказав Президент.

Петро Порошенко також зазначив, що в ці години відбуваються завершальні процедури із ратифікації доленосної для України Угоди про асоціацію з Європейським союзом. Він зауважив, що українці очікували, що процес ратифікації забере дещо менше часу, але вирішення цього питання трохи затягнулось через певні кроки країни-агресора, який спробував таким чином імплементувати гібридну війну та сподівався, що антиєвропейські настрої всередині Євросоюзу спробують заблокувати Угоду про асоціацію.

Президент додав, що нині ми чекаємо на публікацію і формальне рішення Ради Євросоюзу, яка завершить процес ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

За його словами, травень — початок червня став дуже успішним для України і в питанні забезпечення енергетичної безпеки країни: «Ми виграли арбітраж у Стокгольмі, що забезпечує енергетичну незалежність нашої держави». Він додав, що в цьому питанні Україні також був цікавий досвід Литви в аспекті будівництва терміналу для скрапленого газу, забезпечення диверсифікації постачання газу.

Президент також подякував Литві за підтримку позиції України щодо шкідливості будівництва «Північного потоку -2». «Будь-які політичні проекти мають піти з європейського континенту і газ більше не має використовуватись як інструмент тиску на будь-яку державу, в тому числі на Україну, а мати виключно економічну природу», - наголосив Петро Порошенко.

Окремо Президент подякував Далі Грібаускайтє за військову підтримку України: «Литва була поряд з нами у найважчі години, дні і місяці 2014-2015 років. Литва була першою країною, яка надала нам летальну зброю, амуніцію, боєприпаси, і рішуче продемонструвала свою солідарність з українським народом, владою та ЗСУ». Президент також назвав корисним інструментом для обміну досвідом, навчання та створення спільної бойової одиниці — українсько-польсько-литовську бригаду.

Глава держави також подякував за допомогу Литви в реабілітації українських військових — 153 захисники України проходили лікування в литовських медичних закладах. «Окремо хочу відзначити нову важливу ініціативу, запропоновану литовськими парламентарями, щодо реалізації нового європейського плану допомоги для України», - зазначив Петро Порошенко, додавши, що цей план передбачає нові ініціативи щодо залучення інвестицій з більшості європейських країн.

Президент Литовської Республіки Даля Грібаускайтє зазначила: «Всі ці роки після Майдану ви робили важку роботу і впроваджували складні реформи, щоб отримати договір про вільну торгівлю з ЄС і мати безвізовий режим. За ці останні роки ви зробили значно більше, ніж було зроблено за останні 20 років».

Вона додала, що перший літак після запровадження безвізу ЄС для українців приземлиться в Литві. «Ми хочемо вас першими привітати. Ми завжди відчували, що є вашими друзями історично», - сказала Президент Литви, додавши, що литовці раді допомагати українцям, в тому числі в реабілітації поранених українських військових. Зокрема, Даля Грібаускайтє передала подарунок від недержавної литовської організації — оптичний прилад: «Ви зможете його використати, щоб себе захищати».

«Ми будемо раді можливості і надалі допомагати вам», - наголосила Президент Литви.

Схожі новини