Передплата 2024 «Добрий господар»

Відходи зі Львова «утилізовували» фіктивні фірми з Дніпра

Власник однієї – без паспорта, а другої – малозабезпечений, якому заплатили за реєстрацію дві тисячі гривень...

У четвер, 8 червня, головний прокурор Львівщини Юрій Квятківський розповів на прес-конференції про перші результати розслідування однієї з кримінальних справ на тему львівського сміття. Йдеться про незаконні схеми вивезення побутових відходів зі Львова — послуги із захоронення та утилізації надавали фіктивні фірми Дніпра (підприємства не мають найманих працівників, техніки, полігонів твердих побутових відходів, транспортних засобів, необхідних для захоронення відходів, не володіють нерухомістю). Засновники сміттєвих фірм — особи, які отримали за реєстрацію грошову винагороду, та особи, які навіть не знали про існування “своїх” фірм...

Юрій Квятківський повідомив, що одна з компаній Дніпра, яка приймала сміття зі Львова, була зареєстрована на громадянина, який шість років тому втратив свій паспорт... Однак під час відкриття банківського рахунку фірми було подано “втрачений паспорт”, де було вклеєно фото іншої людини. Власником іншої дніпровської фірми був малозабезпечений, якому заплатили за реєстрацію на нього фіктивної фірми... дві тисячі гривень. Виявилося, що малозабезпечений був єдиним працівником і його установа, по суті, не проводила господарську діяльність. Цим “діячам” оголошено підозру. Обидва дніпровські підприємства не знаходилися за юридичними адресами.

Під час обшуків правоохоронці вилучили фіктивні документи про “захоронення” у Дніпрі львівського сміття. Це насамперед платіжки, які відправляли у Львівську міську раду для оплати з міського бюджету послуг із захоронення відходів. “Серед вилучених документів — дві печатки з реквізитами банківських установ, - каже Юрій Квятківський. - Тобто в офісі фіктивної фірми була печатка банку! Далі схема була така. Кошти, які за “послуги” отримувала фіктивна фірма, перераховували на “конверти”. Вилучено дві печатки офшорних фірм Швейцарії та Ліхтенштейну, а також переписки із особами фірм-перевізників сміття Львова”.

За словами Юрія Квятківського, керівник однієї з фірм Львова, що займається вивезенням сміття, втік за кордон. “Ми вилучили документацію, щоб зрозуміти, яка сума коштів була перерахована на ці фіктивні підприємства. Потрібно з’ясувати, хто з чиновників львівської мерії ставив підписи на цих платіжках, у чиї посадові обов’язки це входить”, - додав головний прокурор Львівщини.

“Фіктивні фірми Дніпра отримували за захоронення сміття кошти з бюджету Львова, але послуг не надавали, - сказала у коментарі для “ВЗ” в.о. прес-секретар прокурора Львівської області Надія Пиць. - Перевізники скидали тверді побутові відходи у невідведених для цього місцях - по всій території України”.

Журналіст “ВЗ” уже другий тиждень просить профільні управління Львівської міської ради надати інформацію про суму коштів, які заплачені із міської скарбниці за вивезення сміття в інші області України. “Не маємо такої суми і надати не можемо”, - відповіли у прес-службі Львівської міської ради. Депутат Львівської міської ради Валерій Веремчук озвучив на сесії “ціну питання” вивезення відходів в інші регіони країни — понад 300 мільйонів гривень (з часу Грибовицької трагедії у травні 2016 року до сьогодні). Юрій Квятківський додав, що у кримінальній справі щодо відмивання бюджетних коштів за рахунок фіктивних фірм Дніпра фігурує значно менша сума — 6,5 мільйона гривень.

На зустрічі з редакторами львівських ЗМІ міський голова Львова Андрій Садовий запевнив, що в нього немає інформації про фіктивні фірми, через, які нібито вивозили відходи зі Львова.

Фото зі сайту Вголос

Схожі новини