Передплата 2024 «Добрий господар»

Три роки президентства Порошенка: стриманий оптимізм

Втеча Януковича із Києва у лютому 2014-го для багатьох (особливо на сході України) стала повною несподіванкою.

Ще більш не зрозумілими тоді видавалися маневри: переїзди із Харкова в Донецьк, потім до Криму, а звідти — в Росію.

Прояснення почалося, коли стало відомо, що на єдиному казначейському рахунку країни залишилося трохи більше 100 тисяч гривень. Виходить: втікав не президент, а злодій-високопосадовець, який у паніці намагався забрати вкрадене із собою.

У 2014-му Україна була над прірвою:

— менше 10 мільярдів доларів золотовалютних резервів;

— на всю армію трохи більше 5-ти тисяч боєздатних і укомплектованих воїнів;

— силовики не слухали нове керівництво.

Обрання нового президента було життєво необхідним для України. Потрібен був головнокомандувач і водночас повноправний представник розграбованої і дезорієнтованої країни, яку ще й атакував агресор, для перемовин про допомогу із Заходом. Мабуть, усі ці фактори разом і дали вперше в історії таку переконливу перемогу Петра Порошенка у першому турі — 54%. Звичайно, за 3 роки багато чого змінилося: нинішні «рейтинги» далеко не такі, як у 2014-му. І це природно.

Але давайте відверто: завдяки діям президента більшість населення (саме населення, а не громадян — громадяни мислять по-іншому) заспокоїлась: війну сприймає як стрічку новин, загроза далеко на Донбасі. Якщо так — то українські політики повернулися до улюбленої гри: боротьби між своїми за гетьманську булаву.

Маємо у парламенті чотири (!) опозиційні фракції! Вони змагаються між собою і доводять, що падіння президентського рейтингу — це наслідок відсутності результатів.

Пропоную, без емоцій, лише кілька фактів та відчутних змін в Україні.

Створено і таки працює Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура. До їхньої роботи у критиків вже сотні претензій, але вироки виносить не НАБУ і САП, а суд! І тут є що реформувати.

Найгучніші справи порушено проти нардепа-мільйонера Олександра Онищенка і керівника Державної фіскальної служби Романа Насірова. Насірова брали без погодження із президентом, що вже само собою є прецедентом у нашій історії і доказом незалежності НАБУ.

Як би не критикували Юрія Луценка за відсутність юридичної освіти, але Генеральна прокуратура почала повертати в Україну награбоване Януковичем і його оточенням. Результат: 1,5 мільярда доларів надійшло на рахунок Державного казначейства України.

В Україні працює і економить десятки мільярдів бюджетних грошей (грошей платників податків) прозора система проведення тендерів Prozorro.

За три роки в Україні створено цілком боєздатну, добре оснащену армію, яка може не лише оборонятися, а й «дати по зубах» ворогу.

Армія отримує відремонтовані танки, бронетранспортери і літаки. А секретар РНБО Олександр Турчинов вже кілька разів хвалився успішними запусками українських високоточних ракет.

Без повномасштабного вторгнення прорвати нашу оборону росіяни не зможуть. Українська армія також готується до відкритої агресії збройних сил Росії.

Росія зазнає збитків від санкцій, які ніхто не збирається скасовувати.

І на десерт: Україна нарешті отримала безвізовий режим із Європейським Союзом!

Не стверджую, що жити стало легше. 3 роки триває війна. Крим і частина Донбасу окуповані. Але цю війну почали не ми, і не лише від нас залежить її закінчення.

Не можна віддавати злодіям частину своєї оселі, адже тоді вони заберуть її всю.

Не шукаймо простих відповідей на складні запитання. Пам’ятайте: триває війна і 5% ВВП витрачаємо на оборону.

Всі ми в одному човні: не залежно від партій, мови чи віросповідання. Заради виживання і заради майбутнього нашої України маємо триматися разом і рухатися вперед.

Схожі новини