Передплата 2024 «Добрий господар»

Перша «шлюбна ніч» із безвізовою Європою...

О першій годині ночі 11 червня «стартував» безвізовий режим для українців.

Від 11 червня (неділя) Україна заживе новим життям - саме цього дня, а точніше, ночі — набуває чинності безвізовий режим перетину кордону із Євросоюзом. Угода про безвіз «стартує» рівно о першій годині ночі за українським часом, що дорівнює опівночі на годиннику нашого західного сусіда Польщі. На українсько-польському кордоні у цей час відбудеться урочиста церемонія запуску безвізового режиму.

Держприкордонслужба розпочала приготування до запровадження нового формату перетину кордону ще за півроку до часу «Х». «Півроку тому на усіх контрольно-пропускних пунктах на західному кордоні встановили прилади для зчитування біометричних паспортів, - розповів журналісту «ВЗ» помічник начальника Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України Володимир Шеремет. - Усі пропускні пункти під’єднані до європейської бази даних Інтерполу. Завдяки європейським партнерам проводимо навчання наших військовослужбовців за програмою Twinning (нова форма технічного співробітництва між органами влади держав — членів ЄС та країн-бенефіціарів. - Авт.). Це вивчення паспортних даних, виявлення підроблених паспортів, авто з перебитими номерами та інших правопорушень, які можуть бути виявлені на кордоні. Експерти з програми Twinning вчать наших військовослужбовців вести документацію за європейськими стандартами, які б наближали Держприкордонслужбу до правоохоронних органів Євросоюзу. З усіма прикордонними уповноваженими службами з наших країн-сусідів (Румунії, Словаччини, Угорщини, Польщі) було проведено зустрічі, під час яких узгоджували взаємодію напередодні введення безвізового режиму».

Володимир Шеремет нагадав, що на трьох пунктах пропуску українсько-польського кордону («Краковець», «Рава-Руська», «Ягодин») діє експеримент з розмежування смуг руху автомобільного транспорту (окремим “пасом” їдуть громадяни України на машинах з українською реєстрацією і громадян Євросоюзу, окремо - учасники Малого прикордонного руху. - Авт.). Це дисциплінувало водіїв, дало змогу зекономити час тим, хто їде за кордон із туристичною метою. Однак черги перед пунктами пропуску не зникли. Під час зустрічі українських і польських прикордонників було підписано меморандум, аби на пункті пропуску «Ягодин» польська сторона збільшила кількість транспортних засобів, які може прийняти за годину.

Із запровадженням безвізу волонтери на кордоні будуть роздавати посібники для наших громадян, де буде інформація про правила перетину кордону з країнами Євросоюзу. Там будуть правила країн Євросоюзу, перелік документів, потрібних для перетину кордону з біометричним паспортом, поради, до яких консульських служб України і Європи звертатися у разі відмови у перетині кордону.

У час введення безвізового режиму міжнародні пункти пропуску будуть посилені додатковими нарядами, інспекторами прикордонного контролю. «У перший місяць введення безвізу очікуємо, що пасажиро-транспортний потік на кордоні збільшиться на 20%, - веде далі Володимир Шеремет. - Це буде пов’язано і з тим, що розпочнеться туристичний сезон, люди їхатимуть на відпочинок у краї­ни Євросоюзу. Зрештою, влітку завжди збільшується кількість осіб, що перетинає кордон. 20% - це якраз та кількість українців, яка вже отримала біометричні паспорти».

У Львівській ОДА відбулося засідання з питань введення безвізового режиму. Резюме - міжнародні пункти пропуску готові до роботи в умовах безвізу.

Генерал-майор Володимир Єгоров нагадав, що безвізовий режим передбачає можливість громадянами України відвідати тридцять країн Європи. Українці мають дозвіл перебувати в країнах Євросоюзу з метою подорожей, лікування, проведення ділових зустрічей, відвідування родичів, участі у форумах тощо. Візовий режим в’їзду зберігається для трудових мігрантів і студентів.

Готуються до запровадження безвізу і в українському МЗС. Як повідомили у прес-центрі Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України, у день старту безвізового режиму з 8.00 до 15.00 за польським часом у ключових пунктах пропуску (зокрема «Дорогуськ», «Зосін», «Медика», «Гребенне», «Корчова» та у Міжнародному аеропорту ім. Ф. Шопена у Варшаві) будуть присутні консульські посадові особи українського посольства та генконсульства України в Любліні.

А тим часом...

Від 11 червня Швейцарія також введе безвізовий режим із Україною. Про це стало відомо за підсумками зустрічі президента Петра Порошенка і керівника Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії Дідьє Буркхальтера, передає прес-служба глави держави. Досі повідомлялося, що після запровадження безвізового режиму українці зможуть вільно подорожувати тридцятьма країнами Європи - за винятком Ірландії, Великої Британії, Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії. Тепер Швейцарія стане безвізовою для українців.

Схожі новини