Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Кредит на суму 44 тисячі грн. взяв мій повний тезко»

Викладач та медіа-експерт Отар Довженко розповів журналісту «ВЗ», як колектори з нього борг вибивали...

На своїй сторінці у “Фейсбуці” викладач та медіа-експерт Отар Довженко приголомшив: “Прийшов лист від колекторської компанії, що я взяв кредит у Дельта Банку на суму ... 44 тисячі грн. і не повернув. Ніколи не переступав порогу цього банку і ніякого кредиту не брав...”. Під постом Отара Довженка десятки коментарів. Дописувачі ділилися власним пережитим досвідом...

“Я був шокований! - розповів Отар журналісту “ВЗ”. - Написав листа до колекторської компанії, що нічого їм не винен. Написав пост у “Фейсбуці”, запитував: “Що робити?”. Отримав величезний список порад — від “забий” до “біжи у поліцію, це шахрайство”. “Вони від тебе не відчепляться, доведеться заплатити”.

“Подзвонив знайомій, яка колись працювала у Дельта Банку, і вона перевірила інформацію, - веде далі Отар. - Сказала, що справді на моє ім’я є кредит. Тоді пішов у львівське відділення Дельта Банку. На вул.Коперника, 10. Цей банк уже у процесі ліквідації, але у них ще є офіси, є співробітники, які приймають претензії. Працівниця банку сказала, що не уявляє, що у такій ситуації робити. Я написав звернення до керівництва банку, що прошу надати мені копії усіх документів. Бо збираюся звертатися до правоохоронних органів через шахрайство. У банку дізнався, що кредит був взятий 20 січня 2014 р. Це другий день після початку подій на Грушевського під час Майдану. Ми тоді блокували військові частини у Львові. Я був на барикадах цілий день, і мені було не до того, щоб брати якісь кредити”.

“Чим вам у листі погрожували колектори?” - запитую. “Судовим стягненням, мовляв, якщо ви не сплатите кредит, ми будемо нараховувати вам штраф. І ваш борг буде більшим — він вже і так виріс з 25 тисяч грн. до 44 тисяч грн. Якщо ви не віддасте гроші, за новим законодавством маємо право заарештувати і продати ваше майно. І в тому числі нерухоме. Я вже готовий був писати всі заяви до поліції. До речі, якщо на ваше ім’я оформили фальшивий кредит, звертатися треба у поліцію та прокуратуру (у службу захисту прав споживачів). Такі випадки, виявляється, непоодинокі”.

“Мені пощастило, - зітхає з полегшенням Отар Довженко. - Мені зателефонували зі служби безпеки банку і запросили на розмову. Я подумав, що вони мені будуть “пальці в двері запихати”... Але насправді вони показали мені анкету якогось чоловіка, якого звати так само, як мене. Народився він того самого року, з різницею в один день. І мешкає в обласному Миколаєві. І там він власне взяв цей кредит. Там було видно по фото й інших документах, зокрема по номеру паспорта, що це не я. Ось такий збіг”.

“Чому колектори зателефонували до вас?”. “Колектори не мають банківських баз, вони мають бази, викрадені з Інтернету, - пояснює Отар. - Я так розумію, що колектори купують пакетом безнадійні кредити у банку і починають їх вибивати з боржників. Наприклад, купили сто тисяч кредитів, якщо з них 5 тисяч їм вдається вибити, будуть у виграші. Написав я тим колекторам листа: “Друзі, ви помилилися...”.

“Ви думаєте, це випадковість чи все-таки зіграло те, що ви оприлюднили інформацію у “Фейсбуці”? Може, це якась шахрайська схема?”. “У моєму випадку, думаю, випадковість. Хоча люди багато історій розповіли, пов’язаних з фальшивими кредитами, яких люди ніколи не брали... Або з кредитами, які люди взяли і вже давно віддали. Нічого нікому не винні. У багатьох людей є неприємні історії, пов’язані з колекторами. У мене також був випадок, пов’язаний з колекторами, коли я відключився від кабельного телебачення. Як виявилося, у мене висів борг — 100 грн. Я про це дізнався, коли до мене зателефонували колектори. Борг я сплатив. Непоодинокі випадки, коли колектори погрожують, що заберуть майно, залякують...”.

Схожі новини