Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Паспорт вартістю 100 мільйонів

Антикорупційні прокурори кажуть, що екс-головний фіскал України «заникав» документи для виїзду за кордон.

100 мільйонів гривень, які дружина відстороненого керівника Державної фіскальної служби Романа Насірова Катерина та його тесть, керівник корпорації “Альтіс-Холдинг” Олександр Глімбовський, внесли як грошову заставу за свого чоловіка-зятя, має бути перераховано у дохід держави. Про це Спеціалізована антикорупційна прокуратура просила Солом’янський райсуд Києва у середу, 7 червня. Засідання у цій справі затягнулося, відтак, яке рішення ухвалив суд, на момент підписання газетного номера до друку ще не було відомо...

Згадана грошова застава була альтернативою арешту на 60 діб, який суд обрав Роману Насірову як запобіжний захід на час досудового розслідування у справі про зловживання владою. За матеріалами кримінального провадження, що його відкрило Національне антикорупційне бюро України, керівник ДФС причетний до податкових оборудок на користь трьох фірм, пов’язаних зі скандальним нардепом Олександром Онищенком. Унаслідок схеми, яка відкладала сплату податків, державі, на думку НАБУ, було завдано збитків на 2 млрд. грн.

Встановити грошову заставу на таку ж суму просила суд Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Однак Феміда обмежилася ста мільйонами. При цьому наклала на звинуваченого Насірова ряд зобов’язань. Зокрема — здати український закордонний та британський паспорт, про наявність якого у Насірова НАБУ повідомило Національне агентство боротьби зі злочинністю Великої Британії (NCA). Однак у визначений судом строк Насіров не здав цих документів. Відтак через невиконання судового припису НАБУ разом із САП клопотало про те, щоб 100 млн. грошової застави звернути у дохід держави.

У суді Насіров вкотре заперечив, що має британське громадянство, а вимогу антикорупційних органів назвав бажанням пропіаритися, виправдати прорахунки у своїй роботі, бажанням вчинити тиск на нього, аби отримати потрібні покази. При цьому адвокати керівника ДФС надали суду довідки із СБУ та Державної міграційної служби, в яких сказано, що про британський паспорт Насірова їм нічого не відомо. Прокурор САП Роман Симків натомість парирував: ці питання не входять до компетенції згаданих органів.

Прокурор уточнив: про наявність британського паспорта у Насірова САП і НАБУ отримали нове підтвердження від Home Office 24 травня. За цим повідомленням, громадянство Великої Британії голова ДФС набув ще у 2013 році. Крім того, за словами прокурора Симківа, у Насірова є ще один закордонний український паспорт, за яким він перетинав кордон. Однак цього документа обвинувачений досі не здав...

Щоб отримати більш повну картину для ухвалення рішення, суд вирішив допитати дружину і тестя Насірова, які вносили заставу. У суді Олександр Глімбовський заявив, що не готовий віддати державі свої 100 мільйонів. Якщо ж їх у нього все-таки заберуть, пообіцяв поскаржитися в Європейський суд з прав людини.

Фото censor.net.ua

Схожі новини