Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як у Гніздичеві ОТГ «загніздилася»

Місцева територіальна громада залучила двох інвесторів, добудовує школу, але не може впоратися з поганими дорогами.

Гніздичів, що на Жидачівщині, не обділений ні історичними пам’ятками, ні вигідним розташуванням (на березі річки Стрий, за 70 кілометрів від Львова). Від XVII ст. тут відоме відпустове місце Кохавине із чудотворною іконою Матері Божої Кохавинської. А рік тому у Гніздичеві всерйоз задумалися над створенням спроможної територіальної громади. Тепер ініціатори об’єднання говорять, що не пошкодували про своє рішення. Про те, як живе Гніздичів і чи виправдовує себе система ОТГ, журналіст “ВЗ” дізнавалася під час прес-туру «Шляхи управління місцевого самоврядування у селищній ОТГ у рамках децентралізаційної реформи», організованого Львівським регіональним відділенням Асоціації міст України.

... Ще декілька років тому під час поїздок у малі містечка Польщі мені було “по-білому заздрісно”. У них навіть у найменшому селі усе по-європейськи: сільрада - сучасний офіс з євроремонтом, котельні - на біопаливі, лампи й вікна - енерго-

зберігаючі, якісні дороги... Тепер на європейський шлях стають і наші села й містечка, які починають процес децентралізації. Щоправда, за хороші дороги й біопаливні котельні їм ще треба добряче поборотися. Але сучасний офіс, наприклад, у Гніздичеві, вже є. Це колишня колгоспна “кантора”, яку придбали у держави за 500 тисяч гривень і своїми силами відремонтували. Тут конференц-зал із мультимедійним проектором і екраном, де журналістам розповідали про “етапи великого шляху” громади.

Пішли гніздичівці не тим шляхом, що пропонував їм Перспективний план, розроблений Львівською ОДА. Там хотіли, щоб Гніздичів і прилеглі села об’єдналися навколо Жидачева. Але гніздичівці побоялися домінанти “великого міста”, яке “забере їхні блага”. “Гніздичівська ОТГ утворилася в 2015 році - ініціативна група мешканців виконала вимоги Закону “Про добровільне об’єднання громад”, - розповів голова селищної громади Іван Оліяр. - До нашої ОТГ із центром у смт Гніздичів входять шість сіл. Рік пропрацювали успішно. Розуміємо, треба міняти систему управління в державі, розвивати територію. Без розвитку села не буде держави. Сільради на Жидачівщині дивляться на наш приклад: що вийде з цієї децентралізації?”. Під час розмови з журналістами чи не найбільше запитань задавав щойно обраний голова Розвадівської ОТГ (Миколаївський район) Роман Сидор. Ще б пак — йому досвід Гніздичівської ОТГ доведеться втілювати в життя.

На території громади — шість шкіл, один дошкільний навчальний заклад, шість бібліотек, шість народних домів, три фельдшерсько-акушерські пункти, одна амбулаторія. Перший заступник голови ОТГ Оксана Романів розповідає, що співпрацюють із фондами, громадськими організаціями, подаються на гранти. Розробили проект Центру надання адміністративних послуг. Розробили статут громади, перспективний план, інвестиційний план. “Створили сайт, де про себе розповідаємо, - каже Оксана Романів. - За минулий рік до нас прийшло два інвестори. Це швейний цех і компанія, яка планує сушити зерно. Відкрили музичну школу. Проклали 10 кілометрів вуличного освітлення у трьох населених пунктах. Створили своє комунальне підприємство (аналог ЖЕКу. - Авт.), соціальний центр. Самі обслуговуємо одиноких громадян. Наші люди працюють на місці й податки залишаються у нас в бюджеті. Торік багато вклали в енергозбереження шкіл, закладів культури”.

... У Гніздичеві біля кожного громадського місця на приколі стоїть по декілька велосипедів. Організували безкоштовні курси англійської мови — адже активістам громади доводиться виїжджати за кордон за досвідом. Із глобальних планів громади — завершити будівництво нової школи. Її будують... тридцять років. Гніздичівська ОТГ взяла школу на свій баланс. За кошти Державного фонду регіонального розвитку утеплили її. Школа має стати “опорною”, тобто усіх дітей від четвертого класу переведуть сюди, а 1-4 класи будуть вчитися у себе на місцях. На території громади багато дітей - 909, з них 707 — учні. У Гніздичеві 360 дітей вчаться в школі у три зміни.

Заходимо у музичну школу, що у приміщенні колишньої сільради. Кімнати невеликі, дві маленькі дівчинки “мучать” скрипки. Директор школи Оксана Драган розповідає, що тут вісім вчителів, 73 учні. Вчать дітей грати на скрипці, фортепіано, гітарі, трубі, баяні, акордеоні та віолончелі.

Одна з тутешніх родзинок - старовинний монастир святого Герарда отців редемптористів. Оскільки сюди регулярно з’їжджаються сотні прочан, керівники громади планують розбудову готельної інфраструктури, ярмарку виробів місцевих умільців.

Найбільше бюджетоутворююче підприємство — ПАТ “Кохавинська паперова фабрика”, що випускає туалетний папір. В одному з приміщень паперової фабрики фірма-інвестор облаштувала швейний цех. Працюють на експорт, шиють робочий, військовий, формений одяг.

Днями урочисто відкрили та освятили власну пожежну команду (за підтримки паперової фабрики). Найбільша “гризота” місцевої громади - дороги. “Дорожнє покриття до населених пунктів, які доєднали до Гніздичева, у поганому стані, - розповідає Оксана Романів. - У село Лівчиці навіть автобуси відмовляються їздити. Не можемо кошти з місцевого бюджету використати на ремонт цих доріг, бо вони не в комунальної власності. Писали в Кабмін, Мінрегіонбуд, щоб нам дозволили нашу субвенцію на розвиток інфраструктури використати на ці дороги. Не дозволили. Просили віддати цю дорогу нам у комунальну власність. Пообіцяли надати таку можливість із 1 січня 2018 року. Нема дороги — нема нормального функціонування життя у громаді. В автодорі кажуть, що державних коштів на ремонт не мають. Своїми силами пробуємо якось “зашутрувати” ці ями...”

смт Гніздичів Жидачівського району

Схожі новини