Передплата 2024 ВЗ

Окуєва: "Кілера готували не у Кадирова, а у ФСБ або ГРУ"

Напад на Адама Осмаєва, пораненого внаслідок замаху, скоїв досвідчений кілер, якого готували у ФСБ або ГРУ РФ.

Про це заявила дружина Осмаєва Аміна Окуева в інтерв'ю ТСН.

"Судячи з того, як він спілкувався, його психологічна підготовка, дуже майстерно симулював європейський акцент, весь час розмовляв з європейським акцентом, - він готувався не у кадировському дворі, його ФСБ готувала або ГРУ, більш серйозні контори", - зазначила Окуєва.

За її словами, у неї та чоловіка була інформація, що існує замовлення на них.

"У нас була достовірна інформація, що замовлення на нас не в одне місце, а в безліч місць розсилається. Від Чечні доброзичливці з ризиком для себе повідомляли, що надходила інформація від наших спецслужб - і СБУ, і зовнішньої розвідки, що саме російські спецслужби теж ці завдання ставлять і планують виконати. .... Але Кадиров ніколи не зробить нічого зі своєї волі. ... Ми готувалися до цього мрально і фізично, чекали щодня", - заявила Окуєва.

За її словами, те, що нападник лишився живим "важливо не тільки для всієї політики, а й з геополітичної точки зору".

"Росія засилає своїх терористів і диверсантів по всьому світу, він (кіллер) працював і в Австрії. Він намагався відпрацювати і в Україні. ... Такі люди - професіонали і безпринципні, яким немає різниці - вбити, кого замовили, або вчинити напад на натовп", - додала дружина добровольця.

Нападнику на Окуєву і Осмаєва оголошено про підозру

Зловмиснику, який намагався вбити добровольців АТО Адама Осмаєва та його дружину Аміну Окуєву, оголошено про підозру.

Про це повідомила керівник прес-служби прокуратури м. Києва Надія Максимець.

"За погодження з прокуратурою міста Києва 03.06.2017 слідчим СУ ГУ НП в м. Києві повідомлено про підозру 58-річному чоловіку, який 1 червня 2017 року вчинив замах на вбивство командира добровольчого батальйону ім. Джохара Дудаєва - Адама Асмаєва та його дружину Аміну Окуєву", - написала вона.

Дії зловмисника кваліфіковано за ч. 2 ст. 15, п. 1 ч. 2 ст. 115 КК України (замах на вбивство), санкція якої передбачає до 15 років позбавлення волі.

Джерело: espreso.tv

Стан Осмаєва покращився

Стан Адама Осмаєва, на якого 1 червня в Києві було здійснено замах, покращився.

Про це повідомила його дружина Аміна Окуєва у Facebook.

"Тільки що говорили з Адамом Осмаєвим по телефону. Голос бадьорий. Вже намагається підводитися. Скоро треба буде починати дихальну гімнастику для відновлення легені, а потім і бігати", - заявила Окуєва.

За її словами, тим не менш розслаблятися поки що рано, оскільки перші три доби після такої травми в будь-якому випадку становлять небезпеку.

Джерело: espreso.tv

Затримано чиновника, який видав документи кілеру Осмаєва

Український чиновник, який видав документи громадянину Росії Артуру Денісултанову, обвинуваченому в замаху на Адама Осмаєва та Аміну Окуєву, затриманий.

Про це повідомляє "Цензор.НЕТ".

Слідство встановило, що він легалізувався в Україні також шляхом шлюбу з громадянкою України і певної схеми фальсифікації документів через кілька органів влади.

Корумпований чиновник, який видав документи для легалізації злочинцеві, вже затриманий, з ним працює слідство.

Окуєва заявила, що впізнала кілера, він виявився фігурантом низки гучних кримінальних справ

Денисултанов неодноразово змінював паспорти і документи шляхом шлюбів.

Аміна Окуєва впізнала кілера, який стріляв у Адама Осмаєва, і який зараз дає свідчення слідчим. Про це вона заявила в коментарі "Цензор.НЕТ".

Чоловік, який представився Аміні і Адаму як кореспондент французької газети "Ле монд" Алекс Вернер, і мав паспорт громадянина України на ім'я Олександра Дакара, насправді - громадянин РФ Артур Денисултанов, уродженець Чечні, широко відомий у кримінальних колах Санкт-Петербурга під іншими іменами та прізвиськами - Курмакаев, Кринари, Тищенко, Цебро, "Дінго".

Денисултанов неодноразово змінював паспорти і документи шляхом шлюбів, і був фігурантом низки кримінальних справ і кримінальних процесів, у тому числі справи про погрози вбивством і шахрайстві в Росії та в Австрії, тому відразу був впізнанний російською пресою.

За даними "Цензор.НЕТ", слідство встановило, що Денисултанов легалізувався в Україні також шляхом шлюбу з громадянкою України і певної схеми фальсифікації документів через кілька органів влади. Корумпованого чиновника, який видав первинні документи для легалізації злочинцеві, вже затримано, з ним працює слідство. Скоро будуть опубліковані всі імена і сама схема.

Денисултанов затримувався правоохоронними органами Австрії 11 червня 2008-го року за звинуваченням у погрозах відомому чеченському опозиціонеру Умару Ісраїлову. Тоді Денисултанова випустили на свободу. А 13 січня 2009-го Умар Ісраїлов був застрелений російськими кілерами на вулиці Відня.

Нагадаємо, 1 червня в Києві на Подолі стався замах на бійців АТО - подружжя Адама Осмаєва і Аміну Окуєву. Кілер вистрілив у груди Осмаєву, після чого Аміна зі свого пістолета зробила кілька пострілів у стрільця.

У поліції заявили, що розглядають як основну версію злочину патріотичну позицію подружжя. У СБУ заявили, що поки немає доказів причетності спецслужб РФ до замаху на вбивство бійців АТО

Тим часом речник Міністерства внутрішніх справ України Артем Шевченко повідомив, що у зловмисника виявили закордонний паспорт громадянина України.

Крім того, нардеп Антон Геращенко повідомив, що один з політиків впізнав чоловіка, який намагався вбити чеченського добровольця, зловмисник періодично представлявся українським політикам то французьким, то німецьким журналістом.

Замах на Осмаєва пов'язаний із вбивствами Шеремета, Вороненкова та замахом на Геращенка

Напад на Осмаєва та Окуєву спланований спецслужбами Росії та пов'язаний із вбивствами Шеремета, Вороненкова, а також замахом на Геращенка.

Про це в ефірі Еспресо.TV заявив радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк.

"У тому, що це робота російських спецслужб, особисто в мене сумнівів немає. Я пов'язую вчорашній злочин із попередніми. Зокрема, це теракт щодо Павла Шеремета, замах на Антона Геращенка, вбивство Дениса Вороненкова. Таким за їхніми планами мало бути вбивство Аміни Окуєвої та Адама Осмаєва", - сказав Шкіряк.

Радник голови МВС додав, що метою спецслужб Росії є внутрішня дестабілізація в Україні, в тому числі, шляхом залякування суспільства показовими вбивствами.

"Російські спецслужби активізуються в Україні для скоєння таких цинічних і показових терористичних актів. Враховуючи, що ФСБ є послідовником судоплатовського ГПУ, НКВС, КДБ, вони розцінюють такі речі не тільки як просто показову страту та помсту, але і як спробу внутрішньої дестабілізаціїї в Україні - щоб сіяти паніку та підбурювати суспільство", - додав Шкіряк.

Нападник на Осмаєва і Окуєву дає свідчення

Поліція проводить допит Олександра Дакара, який здійснив напад на Адама Осмаєва.

Про це в Дніпрі повідомив голова Нацполіції Сергій Князєв.

"Злочинець затриманий, перебуває на стаціонарному лікуванні. Але з ним проводяться активні слідчі дії, саме на цей час проводиться його допит", - зазначив він.

Князєв зауважив, що навмисно не називає попередні прізвища Дакара.

"Я б не хотів навмисно акцентувати увагу, яке його перше прізвище, яке друге, третє. Особа буде встановлена законним шляхом. І після проведення слідчих дій ми зможемо дати якийсь коментар", - зазначив він.

ЗМІ встановили, що людина, яка намагалася застрелити Адама Осмаєва, може бути кілером із прізвиськом "Дінго", який вбив охоронця президента Чечні Рамзана Кадирова.

Як відомо, 1 червня у Києві на Подолі стріляли у колишніх бійців-добровольців Аміну Окуєву та її чоловіка Адама Осмаєва. За попередньою інформацією, чоловік назвався французьким журналістом і запросив подружжя на зустріч, а потім у машині вистрілив в Адама — тоді Аміна вистрелила у відповідь.

Поранені Осмаєв і нападник перебувають у лікарні.

Член колегії Міністерства внутрішніх справ Антон Геращенко припускав, що нападник, попри знайдений при ньому паспорт громадянина України, — не Олександр Дакар, "а зовсім інша особа, яка регулярно їздила в Росію для отримання інструкцій з центру".

У 2007 році Федеральна служба безпеки РФ затримала Осмаєва за підозрою в замаху на Рамзана Кадирова, але пізніше його — єдиного з чотирьох — відпустили. Того ж року Осмаєва нібито заочно арештували, а пізніше оголосили в розшук. Дядько Адама Амін Осмаєв у 1995 році став головою Верховної ради Чечні, а в 1996-1998 роках очолював Палату представників Народних зборів Чеченської Республіки.

У лютому 2012 року Адама Осмаєва затримували за підозрою у скоєння вибуху в квартирі в Одесі. Слідчі органи України також підозрювали, що він разом зі спільником готував замах на президента Росії Володимира Путіна.

Осмаєва Україна вирішила не видавати Росії після відповідної рекомендаціїЄвропейського суду з прав людини.

Осмаєв також просив політичного притулку в Україні, проте отримав відмову.

Наприкінці серпня 2014 року Генпрокуратура скасувала своє рішення про екстрадицію Осмаєва в Росію.

Джерело: УП

Окуєва: «Осмаєв прийшов до тями, його стан стабільний»

Адам Осмаєв прийшов до тями після замаху на життя, його стан здоров’я стабільний.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook його дружина Аміна Окуєва

"Пару хвилин була в Адама. Він прийшов до тями - все розуміє, але говорити поки не може через апарат штучного дихання. Стан досить стабільний, але пам'ятаємо про те, що перші три дні в таких ситуаціях завжди критичні. Продовжуйте, будь ласка, молитися", - написала Окуєва.

Вона також зазначила, що в день замаху вони з чоловіком дотримувались мусульманського посту, і це полегшило роботу лікарям, коли ті робили операцію.

"Якщо коротко, порожнисті органи його черевної порожнини були порожні і виявилися неушкодженими, що дало можливість перелити йому назад його власну кров, що витекла з пораненою печінки. Частину легені, щоправда, теж довелося видалити і накласти шви на розірвану діафрагму" - зазначила Окуєва.

Також, за її словами, чоловік, який здійснив замах на Осмаєва, має на своїй совісті "багато вбивств чеченців, в тому числі і в Європі"

Як повідомлялося, 1 червня на Подолі в Києві стріляли в колишніх бійців-добровольців Аміну Окуєву і її чоловіка Адама Осмаєва.

Як відомо, в лютому 2012 року Осмаєв був затриманий в Одесі правоохоронними органами України за підозрою в скоєнні вибуху в одеській квартирі. Слідство також підозрювало, що він разом зі спільником готував замах на президента Росії Володимира Путіна.

Осмаєв неодноразово заявляв про те, що справа проти нього сфальсифікована.

У своїх заявах він відзначав, що не скоював злочинів, в яких він звинувачується, і "навіть не є тим самим Осмаєвим".

Тоді ж, правоохоронні органи повідомляли, що Осмаєв раніше був оголошений в розшук нібито за спробу замаху на Рамзана Кадирова в 2007 році.

Європейський суд з прав людини рекомендував Україні не видавати Осмаєва Росії, після чого Україна вирішила призупинити процес екстрадиції. 19 листопада 2014 роки після більш 2,5 років ув'язнення він був звільнений з-під варти.

У лютому 2015 року Осмаєв став командиром батальйону імені Джохара Дудаєва після загибелі Іси Мунаєва.

Джерело: УП

Осмаєв прийшов до тями, його стан стабільний Кілер через помічницю Шустера домовився про "цикл інтерв'ю" із Окуєвою та Осмаєвим

Нападник приховав пістолет під виглядом подарунку.

Нардеп Ігор Мосійчук повідомив На Подолі поранили "кілера Путіна": поліція розповіла подробиці стрілянини На Подолі поранили "кілера Путіна": поліція розповіла подробиці стрілянини подробиці замаху на життя командира батальйону ім Джохара Дудаєва Адама Осмаєва та його дружину Аміну Окуєву, який У Києві на Подолі сталася стрілянина: є постраждалі У Києві на Подолі сталася стрілянина: є постраждалі стався сьогодні у Києві на Подолі.

Про це він написав у Facebook.

За словами Мосійчука, " Стало відомо, хто напав на екс-добровольців в Києві Стало відомо, хто напав на екс-добровольців в Києві під виглядом французького журналіста підготовлений в Росії кілер, через помічницю Савіка Шустера домовився про цикл інтерв'ю з Адамом та Аміною Окуєвою". "Сьогодні відбулась вже четверта їхня зустріч. Їдучи в автомобілі з Аміною і Адамом, кілер зупинився і попросив пересісти їх обох на заднє сидіння, щоб нібито зробити фото для журналу. Коли вони пересіли, кілер сказав, що привіз їм подарунок - Пістолет Glock та український паспорт кілера: поліція повідомила деталі нападу на екс-добровольців АТО Пістолет Glock та український паспорт кілера: поліція повідомила деталі нападу на екс-добровольців АТО дістав пістолет "Глок" і тричі вистрілив в Адама", - заявив Мосійчук.

Окуєва розповіла про стан пораненого чоловіка

Жінка також підтвердила, що поранила кілера з нагородної зброї.

Дружина пораненого в Києві учасника АТО Адама Осмаєва Аміна Окуєва повідомила, що стан його здоров'я тяжкий, але стабільний.

«Стан Адама тяжкий, але стабільний. Кілера я зупинила з нагородної зброї», - написала вона.

Окуєва також подякувала за підтримку своїм колишнім колегам із МВС і товаришам по службі.

Дружина Осмаєва прокоментувала напад на чоловіка

Дружина Адама Осмаєва, на якого сьогодні напали у Києві, на Подолі, Аміна Окуєва прокоментувала напад на чоловіка.

Нападник на Осмаєва живий і дасть свідчення

Нападник, який здійснив замах на учасника АТО Адама Осмаєва і був поранений його дружиною Аміною Окуєвою, живий, знаходиться під охороною і дасть свідчення.

Про це повідомив народний депутат з фракції "Народний фронт", радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Цю людину прислали російські спецслужби. Він буде жити. Знаходиться під охороною поліції. Він дасть свідчення і розповість, як російські спецслужби вербують кілерів, як і у випадку з вбивством Павла Шеремета, замахом на мене, і як у випадках інших вбивств і терактів", - сказав Геращенко.

Геращенко зазначив, що нападник знаходиться під охороною. Місце його перебування засекречено.

"Ми знаємо, що він буде жити. І ми будемо намагатися не допустити його самогубства", - сказав нардеп.

У свою чергу народний депутат з фракції Радикальної партії Ігор Мосійчук повідомив на своїй сторінці в Facebook, що нападника прооперували.

"Вилучена частина легенів. Лікарня під охороною правоохоронців", - зазначив він.

Також, за його словами, прооперували та пораненого Осмаєва. "Зараз повинні переводити з операційної в реанімацію. Стан стабільно важкий. Одна куля застрягла в хребті", - зазначив нардеп. Мосійчук додав, що дружина потерпілого Окуєва, яка стріляла в кілера, дає свідчення правоохоронним органам.

Поліція: "На Подолі намагалися вбити подружжя добровольців"

На Подолі у Києві стріляли у колишніх бійців-добровольців Аміну Окуєву та її чоловіка Адама Осмаєва.

Про це "Українській правді" повідомив прес-секретар Нацполіції Ярослав Тракало.

"В результаті стрілянини на Подолі двоє чоловіків отримали вогнепальне поранення. Подія сталася на вулиці Кирилівській близько 17 години. Наразі встановлено, що кілер хотів вбити екс-бійця полку "Київ" Аміну Окуєву та її чоловіка Адама Осмаєва, які фактично з перших днів агресії стали на захист України у лавах добровольчих батальйонів", - повідомив він.

За словами Тракала з'ясовано, що "нападник представився іноземним журналістом з видання La Monde і попередньо домовився із подружжям про зустріч".

"Коли вони сіли в автомобіль невідомий дістав із коробки пістолет Glock і вистрелив у груди Адаму Осмаєву. У відповідь Аміна зі свого пістолета зробила кілька пострілів у стрілка із пістолета Макарова", - повідомили у поліції.

Обох чоловіків наразі доставили у лікарню, їм надають медичну допомогу.

Правоохоронці розглядають як основну версію вчинення злочину "патріотичну позицію подружжя".

Схожі новини