Передплата 2024 «Добрий господар»

Гроші за «роботу» з бюджету міста брали фіктивні фірми

Як на вивезенні львівського сміття «відмивали» кошти.

Сміттєва проблема Львова не лише добряче заполітизована, а й обросла кримінальними справами. Правоохоронні органи викрили групу осіб, які організували незаконні схеми вивезення сміття зі Львова. Про це повідомила прокуратура Львівської області. Слідчі Нацполіції у Львівській області спільно з працівниками спецпідрозділу боротьби з корупцією та організованою злочинністю управління Служби безпеки України у Львівській області провели 15 обшуків на територіях Львівської, Дніпропетровської та Київської областей. Під час обшуків вдалося викрити осіб, причетних до діяльності фіктивних підприємств, які займалися відмиванням коштів на вивезенні відходів. Вилучено документацію, печатки фіктивних підприємств, листування, комп’ютерну техніку...

Справа потрапила на розгляд прокуратури Львівської області. Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 191 ККУ (зловживання службовим становищем і заволодіння коштами міського бюджету, які призначені для компенсації додаткових витрат на перевезення твердих побутових відходів), ч. 1 ст. 205 КК України (фіктивне підприємництво). Наприкінці минулого року послуги із захоронення відходів львівським перевізникам надавали декілька підприємств, які зареєстровані у Дніпрі. Виявилося, ці підприємства не мають відповідних ресурсів: техніки, полігонів твердих побутових відходів, транспортних засобів, необхідних для захоронення відходів, не володіють також нерухомістю, не мають найманих працівників... Засновниками, керівниками та бухгалтерами цих “підприємств” є особи, які не знали про існування цих фіктивних установ, а також особи, які за участь в їх реєстрації отримували грошові кошти.

“Після трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі перевізники твердих побутових відходів подавали документи (від імені фіктивних підприємств) про нібито прийняття та захоронення відходів, - повідомила для “ВЗ” в. о. прес-секретаря прокурора Львівської області Надія Пиць. - На підставі цього отримували кошти з бюджету Львова. Водночас, таких послуг псевдопідприємства не надавали. А перевізники незаконно скидали тверді побутові відходи у невідведених для цього місцях по всій території України”.

За інформацією “ВЗ”, у цьому кримінальному провадженні призначено судові експертизи, вирішується питання щодо повідомлення винним особам про підозру. За словами Надії Пиць, цю сміттєву справу не передано до суду. Скільки осіб фігурує у ній — таємниця слідства. Орієнтовно 20 червня у прокуратурі Львівщини обіцяють оприлюднити деталі розслідування кримінального провадження.

А тим часом...

Станом на четвер, 1 червня, сміття не вивезено з 310 сміттєвих майданчиків (25% від загальної кількості). У Залізничному районі не вивезено з 19 майданчиків, у Сихівському — з 73, у Франківському — з 72, у Шевченківському — з 118, у Личаківському — з 28. Відходи не забрані також з трьох контейнерних майданчиків закладів охорони здоров’я та шести майданчиків закладів освіти. Повністю очищені лише контейнерні майданчики Галицького району (центр міста).

Фото portal.lviv.ua

Схожі новини