Передплата 2024 «Добра кухня»

Штурм облради «обійшовся» у п’ять кримінальних справ і 16 тисяч гривень

На відміну від попереднього, четвергове (1 червня) засідання сесії Львівської обласної ради обійшлося без штурму.

Натомість представники «Правого сектору» встановили наметовий табір у сквері навпроти «Білого дому». Трансляцію сесії було виведено на вулицю. Приміщення облради було оточене великою кількістю поліцейських, у попередньо акредитованих журналістів перевіряли посвідчення.

Як повідомив з трибуни сесії прокурор Львівщини Юрій Квятківський, за фактом подій 30 травня в обласній раді (радикальні активісти захопили і закидали димовими шашками приміщення облради) відкрито п’ять кримінальних проваджень. Це кримінальні провадження за ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна), ст. 293 (групове порушення громадського порядку), ст. 296 (хуліганство), ст. 341 (захоплення державних або громадських будівель), 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) ККУ.

Нагадаємо, націоналістичні сили 30 травня вимагали, аби депутати облради своїм рішенням підтримали їхній маніфест до влади, причому саме до 13.00. Натомість обласні обранці не встигли це зробити до такого «дедлайну», бо почали розглядати програму соціально-економічного розвитку Львівщини на 2017 рік. Тоді молодики з символікою організацій «Сокіл», «Національний корпус», «Правий сектор» увірвалися у приміщення, долаючи на вході опір правоохоронців. Серед них були й російськомовні. Як потім з’ясувалося, це були мешканці Чернівецької, Івано-Франківської, Дніпропетровської та Київської областей. Ввечері того ж дня патрульні затримали «тітушок» і транспорт, на якому їх привезли.

Коли радикали захопили сесійну залу, голова обл­ради Олександр Ганущин закрив засідання сесії. З трибуни сесії начальник штабу «Національного корпусу» Львівщини Святослав Сірий оголосив вимоги маніфесту. Це, зокрема, націоналізувати російський капітал в Україні, припинити зростання комунальних тарифів, продовжити чинний мораторій на продаж землі, оголосити амністію учасникам АТО, засудженим по кримінальних справах. Під час сутичок в облраді постраждало 15 осіб, з них 12 поліцейських і три цивільні жінки.

1 червня депутати без проблем підтримали маніфест до керівництва держави. Та водночас іншою заявою засудила силове захоплення будівлі облради. Заяву не підтримала лише фракція ВО «Свобода» (це й зрозуміло, адже «штурм» проводили і під прапорами «Свободи». — Авт.). «Львівська облрада заявляє рішучий протест проти будь-яких спроб впливати у силовий спосіб на процес прийняття рішень найвищим представницьким органом Львівщини, — йдеться у заяві. — Ми не будемо реагувати на будь-які ультиматуми, від кого вони б не виходили». Резюмуючи заяву, голова облради Олександр Ганущин зазначив: «Бенефіціарів (одержувачів вигод. — Авт.) цих подій небагато. Один із них сидить на площі Ринок (у Львівській міській раді. — Авт.). За словами Ганущина, міська рада Львова мала не допустити проведення масової акції протесту під стінами облради, подавши позов до суду. Виступаючи з трибуни сесії, начальник ГУ Нацполіції Львівщини Валерій Середа зазначив, що в роботі правоохоронних органів були помилки. Щодо правопорушників відкриті кримінальні провадження, щодо прорахунків поліцейських розпочато службове розслідування. Осіб, які провокували протиправні дії, вже встановлено, поліція вивчає відеоматеріали, яких є багато.

Керуючий справами Львівської облради Валентин Харлов повідомив суму збитків, яких «штурмовики» завдали обласній раді, — 16 тисяч гривень. Радикали виламали двері, потрощили стільці, а у буфеті кинулися їсти бутерброди і побили посуд.

Фото Олега РАДИКА

Схожі новини