Передплата 2024 «Добрий господар»

Мін'юст повідомив про стягнення перших сум з Газпрому

  • 01.06.2017, 16:06
  • 2 323

Павло Петренко пообіцяв найближчим часом показати цей результат в цифрах.

Міністр юстиції України Павло Петренко заявив про стягнення перших сум з відкритого акціонерного товариства "Газпром" (РФ) по штрафам, які були застосовані Антимонопольним комітетом. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Уже стягнуті перші суми з "Газпрому" Україні. Дуже скоро ми покажемо цей результат в цифрах", - сказав Петренко.

Міністр пообіцяв, що ці цифри будуть "приємними".

Він зазначив, що зараз є напрацьований механізм стягнення коштів та іншого майна з цієї компанії, в тому числі через механізми правової допомоги і співпраці з іншими країнами.

"Вже зараз заарештовано певне майно Газпрому, яке знаходиться на території України. Мова йде про акції компанії, де вони є акціонерами. Ці компанії працюючі, які мають грошові потоки і виплачують дивіденди ", - повідомив Петренко.

"На цьому ми не будемо зупинятися. Звичайно, активів на 172 млрд грн на території України, які б належали Газпрому, очевидно немає, і ми будемо рухатися в інші країни, де є відповідні активи і грошові кошти і ставити питання про виконання українських рішень і в майбутньому - міжнародних рішень про стягнення з "Газпрому" заборгованості ", - підкреслив міністр юстиції.

Він зазначив, що Київ буде домагатися арешту майна Газпрому в інших країнах для стягнення штрафу АМКУ.

Раніше НАК "Нафтогаз України" отримав окреме рішення Стокгольмського арбітражу у справі проти Газпрому щодо контракту на постачання газу. Арбітраж відхилив претензії Газпрому за умовою "бери або плати" і задовольнив вимогу Нафтогазу про перегляд ціни в контракті з урахуванням ринкових умов.

Прем'єр міністр України Володимир Гройсман зазначив, що якби Стокгольмський арбітраж в позові НАК "Нафтогаз України" за контрактом на поставку газу, підписаним при уряді Юлії Тимошенко, задовольнив вимогу Газпрому, збитки склали б понад $45 млрд.

Джерело: УТ

Глава "Газпрому" прокоментував судову поразку від "Нафтогазу"

"Газпром" чекає остаточного рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору з "Нафтогазом" у червні 2017 року

Про це заявив голова правління "Газпрому" Олексій Міллер, передає "Прайм".

"Наразі кінцевого рішення у Стокгольмського арбітражу немає. До кінця червня очікуємо", - сказав Міллер.

Заступник голови правління компанії Олександр Медведєв з приводу рішення суду Стокгольма заявив: "У футболі важливі забиті голи, а не короткострокове володіння м'ячем".

Міністр енергетики РФ Олександр Новак повідомив, що юристи працюють з текстом рішення Стокгольмського арбітражу.

"Газпром" отримав відповідне попереднє рішення арбітражу, зараз вони його вивчають. Після того як юристи його вивчать, можна буде коментувати", - сказав Новак.

Джерело: espreso.tv

Мін'юст: "Хай Росія гріє газом тайгу і тундру"

Міністр юстиції Павло Петренко радить російському керівництву вчити матчастину та гріти своїм газом тайгу і тундру.

Про це повідомив міністр юстиції Павло Петренко на прес-конференції, передає Еспресо.TV.

"Була скасована кабальна вимога "Газпрому" - "Бери або плати". Простими словами це означало, що Україну змушували платити за повітря, за те, що ми не використовували. Ці гроші осідали людям в кишенях, що зараз полум'яно виступають в Раді за народ", - заявив Петренко.

Він наголосив, що вчора рішенням арбітражу була скасована заборона реекспорту.

Петренко пояснив цю норму на прикладі купівлі паляниці.

"Ти купив якийсь товар, наприклад, хліб. А продавець тобі каже: "Ти можеш з'їсти цей хліб сам, ні з ким не можеш ділитись, бо я так вирішив".

Петренко наголосив, що Стокгольмський арбітраж зобов'язав перерахувати ціну на російський газ від 2014 року за європейськими тарифами.

"Росіяни своїми розмовами вчора підтвердили, як вони ставляться до цього рішення. У них була розгублена реакція. Вони сказали, що не готові коментувати це рішення, бо воно аж на 700 сторінок. Я хочу порадити російській стороні вчити матчастину. В результативній частині все зрозуміло написано: "Ви програли", - повідомив Петренко.

Міністр заявив, що якщо Росія не хоче продавати газ за ринковими цінами, "то хай зберуть газ і палять сибірські тайгу і тундру".

Нафтогаз: "Стокгольмський арбітраж повністю задовольнив найважливішу нашу вимогу"

Рішення Стокгольмського арбітражу за позовом Нафтогаз проти Газпрому щодо газового контракту буде оприлюднено після затвердження трибуналом усіх розрахунків.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав головний комерційний директор групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко.

"Попереду ще багато роботи. Деталі публікуватимемо після остаточного затвердження всіх розрахунків арбітражним трибуналом. Зараз можемо сказати, що трибунал повністю задовольнив найважливішу нашу вимогу (таким чином не задовольнивши основну вимогу Газпрому), а також повністю або частково (так, на жаль, але всьому є пояснення) задовольнив інші принципові вимоги з нашої сторони", - зазначив він, коментуючи рішення Трибуналу при Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма у справі Нафтогаз проти Газпрому.

Читайте також: Москва втрачає можливість для "газового шантажу" - Порошенко

Учора Трибунал при Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма передав сторонам процесу своє рішення, яким задовольнив низку ключових вимог НАК "Нафтогаз України".

Зокрема, Трибунал задовольнив вимогу Нафтогазу про перегляд ціни на газ з урахуванням ринкових умов; Трибунал повністю відхилив вимоги Газпрому щодо принципу "бери або плати", а також Трибунал повністю скасував заборону на реекспорт газу.

Джерело: ukrinform.ua

Яценюк: "Попри всі нюанси, "Нафтогаз" довів правоту України"

Перемога "Нафтогазу" над "Газпромом" у Стокгольмському арбітражі дозволить не купувати зайві обсяги газу за найвищою у Європі ціною.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав очільник партії "Народний фронт", колишній прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Він зазначив, що пишається тим, що у 2014 році українська влада ухвалила правильне рішення звернутися щодо цієї справи до Стокгольмського арбітражу. В результаті, майже трирічна битва з "Газпромом" закінчилася перемогою справедливості і України.

"Нафтогаз України" довів правоту України, незважаючи на суперечливі положення контракту. У нього навмисно було закладено багато "сірих нюансів", - наголосив Яценюк.

Він нагадав, що раніше держава ухвалила стратегічне рішення і відмовилася від постачання газу напряму з Росії. Завдяки цьому Кремль втратив можливість для шантажу і примусу України до виконання невигідного контракту.

За його словами, такі політичні кроки, а також рішення Стокгольмського арбітражу дають країні можливість не купувати зайві обсяги газу за найвищою у Європі ціною.

"Завдяки вольовим рішенням нам вдалося переламати ситуацію на нашу користь. Це означає, що наша стратегія щодо кремлівського "Газпрому" була правильною. Енергетична незалежність від Росії — це одна з ключових передумов суверенітету України", - підсумував Яценюк.

Джерело: espreso.tv

"Нафтогаз" заявляє про перемогу над "Газпромом"Я

Вимоги "Газпрому" до НАК "Нафтогаз України" за умовою "бери або плати" повністю скасовані.

Про це повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі держхолдингу з посиланням на главу НАК Андрія Коболева.

Також, трибунал задовольнив вимогу НАК "Нафтогаз України" про перегляд ціни в контракті на поставку газу з "Газпромом" з урахуванням ринкових умов.

Заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль повідомила, що суд задовольнив вимогу НАК "Нафтогаз України" про скасування заборони на реекспорт газу.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" 31 травня отримав окреме рішення Стокгольмського трибуналу в провадженні проти "Газпрому" за контрактом на поставку газу.

Зустрічні позови "Нафтогазу" і "Газпрому" за контрактом на поставку газу були подані в арбітраж в червні 2014 року, усні слухання були завершені в жовтні 2016 року, а рішення очікується в другому кварталі 2017 року.

Станом на початок квітня 2017 року, взаємні претензії "Газпрому" і "Нафтогазу" за договором купівлі-продажу газу з урахуванням штрафів і відсотків становили близько 45,7 млрд доларів і 17,9 млрд доларів відповідно.

Фінансові претензії "Нафтогазу" за контрактом включають в себе відшкодування переплати за газ (17,9 млрд доларів), претензії "Газпрому" - неоплачені рахунки в частині спірної ціни за листопад 2013 - травень 2014 рр. (2,9 млрд доларів) і оплата не поставленого газу на вимогу "бери або плати" (42,8 млрд доларів).

Без урахування штрафів і відсотків претензії "Газпрому" на кінець травня 2017 року становлять 34,5 млрд доларів за непоставлений газ на вимогу "бери або плати" і 2,2 млрд доларів в частині спірної ціни в четвертому кварталі 2013 року і другому кварталі 2014 го , а вимоги "Нафтогазу" - 14,1 млрд доларів за переплату за газ, придбаний з 20 травня 2011 року до жовтня 2015 року.

Джерело: УП

Президент: "Москва вперше втрачає можливість використовувати газ як зброю політичного тиску та шантажу"

Порошенко привітав рішення Стокгольмського арбітражу у справі НАК «Нафтогаз України» проти «Газпрому» щодо контракту на постачання газу, в якій Україна виграла найкрупніший комерційний спір.

Глава держави зазначив, що відповідно до цього рішення, положення «бери або плати» скасоване, а у задоволенні вимог російського «Газпрому» сплачувати за газ на цій підставі відмовлено.

«Це принцип, нав’язаний Україні Росією і безвідповідально прийнятий українськими переговірниками в 2009 році. Завдяки йому мільйони українців були пограбовані на мільярди доларів», - наголосив Петро Порошенко.

Президент також підкреслив, що рішення Трибуналу надає право «Нафтогазу» вимагати зниження ціни на газ по контракту з «Газпромом» відповідно до умов ринку. Таким чином, вартість газу буде визначатися не Кремлем, а виключно прозорим та вільним ринком.

«Це — важливий крок на шляху до енергетичної безпеки. Москва вперше втрачає можливість використовувати газ як зброю політичного тиску та шантажу. Для України це надзвичайно важливе рішення, оскільки суперечності між «Нафтогазом» та «Газпромом» вперше врегульовуються у цивілізований юридичний спосіб»,- наголосив Президент.

Глава держави також підтвердив, що Україна була і залишатиметься надійним партнером у питанні забезпечення газом європейських споживачів.

У Газпромі "вивчають" рішення арбітражу, але вірять що воно "проміжне

Російська нафтогазова компанія "Газпром" заявила, що поки вивчає рішення Стокгольмського арбітражу по розгляду між ПАТ "Газпром" та НАК "Нафтогаз України" та вважає, що таке рішення є "проміжною" стадією арбітражного процесу.

Про це повідомляє російське агентство ТАСС з посиланням на повідомлення "Газпрому".

"Сьогодні отримано окреме (проміжне) рішення Стокгольмського арбітражу по розгляду між ПАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" в рамках контракту купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 роках, що є проміжною стадією арбітражного процесу. Стокгольмський арбітраж може винести остаточне рішення не раніше кінця червня ", - йдеться в повідомленні.

В ході телефонної конференції заступник начальника юридичного департаменту "Газпрому" Сергій Коваль повідомив, що компанія вивчає проміжне рішення Стокгольмського арбітражу.

За його словами, рішення не містить конкретних цифр і присвячено вирішенню принципових юридичних питань.

Нагадаємо, НАК "Нафтогаз України" сьогодні, 31 травня, отримав окреме рішення Стокгольмського трибуналу у провадженні проти "Газпрому" за контрактом на поставку газу. Вимоги "Газпрому" до НАК "Нафтогаз України" за умовою "бери або плати" повністю скасовані.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін назвав рішення Стокгольмського трибуналу в суперечці між НАК "Нафтогазу України" і російським "Газпромом" чистою перемогою України над енергетичною агресією Російської Федерації.

Зазначимо, що "Газпром" не одразу прокоментував рішення Стокгольмського арбітражу, згідно із яким було повністю скасовано вимогу щодо НАК "Нафтогаз України" за умовою "бери або плати".

Джерело: УП

Схожі новини