Передплата 2024 ВЗ

Чого навчив «сміттєвий рік»?

Рік тому сталася трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі, з якої одні потерпають, інші користають.

Синьо-жовті прапори із чорними стрічками, які сьогодні вивішені у Львові, — це жалоба за загиблими на Грибовицькому сміттєзвалищі. 30 травня 2017 року виповнюється річниця шокуючої трагедії, яка вплинула на екологічну і політичну ситуацію в місті. Через зсув сміттєвої гори на Грибовицькому полігоні загинули троє рятувальників. Тіло еколога, який став четвертою жертвою трагедії, досі не знайшли... За рік владі Львова не вдалося знайти нових полігонів для вивезення побутових відходів. На сміттєвій проблемі почали робити політику конкуренти мера Львова. Грибовицька трагедія продемонструвала ще одну тенденцію — більшість господарів українських міст зайняли позицію “Моя хата скраю”, поставили Львову так званий сміттєвий шлагбаум…

Працює типова схема: спочатку блокують вивезення сміття, потім за фактом “застою” відходів порушують кримінальні справи... І це при тому, що два місяці, як двадцять міст Львівщини підписали Меморандум про прийом на своїх полігонах частини відходів зі Львова. Як виявилося, це чергова фільчина грамота. Щодня вдається вивозити 80 тонн при потребі майже 600 тонн. Журналіст “ВЗ” проаналізувала, що за рік змінилося у грибовицькій справі, коли варто очікувати світла у кінці сміттєвого тунелю?

“Це був дуже складний рік, - сказав під час засідання виконкому міський голова Львова Андрій Садовий. - Після підпалу полігона у нас виникла проблема: куди щодня вивозити 500-600 тонн відходів? На жаль, ми не отримали жодної підтримки від держави. Залишились один на один. Усі лише спостерігають і думають, як створити проблему. Ми вижили! Маємо амбітні плани — збудувати у Львові один з перших в Україні заводів з глибинної переробки відходів”.

За словами Андрія Садового, вже є домовленості з французьким урядом щодо рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. “Компанія Egis, яка свого часу робила проектну частину рекультивації полігона у Марселі, буде займатися рекультивацією нашого полігона. Перший пакет документів вже передано в український інститут на адаптацію. Плануємо, що в червні пакет документів має піти на експертизу, щоб ми якісно приступили до рекультивації. Такого в Україні ніхто не робив”.

Як просувається справа із сміттєпереробним заводом? Садовий пояснив, що компанія Egis знайшла для нього місце — територію ТЕЦ-2, триває робота над проектною документацією. «Маємо усі документи на цю ділянку, там якісна територія, — наголосив мер Львова. — Цей комплекс (сміттєпереробний. — Авт.) екологічно буде набагато безпечніший, ніж ТЕЦ-2. Та дозвільні документи дають державні органи влади. На будь-якому етапі можна вставити палиці в колеса. До цього треба бути готовим. Єдина можливість — апелювати до громади».

Чому сміттєвий меморандум «застиг» чорнилом на папері? У Львівській ратуші мають свої пояснення — меморандум не виконується суто через політичний тиск. Кожен мер, який погодиться допомогти Львову, матиме проблеми. «Навіть ті приватні полігони, з якими ми працювали, одразу мають перевірки контролюючих служб, правоохоронних органів. Це унікальний період у житті нашої країни».

Як розповів «ВЗ» народний депутат України Ігор Васюник, справа не у політичному блокуванні, а у господарці, а точніше — у безгосподарності. Йдеться про необліковане сміття, яке вивозять у рамках меморандуму. «Немає політичних перешкод! — запевнив пан Ігор. — Я та інші нардепи від групи «Львівщина» хочуть почути від чиновників Львівської міської ради відповідь на питання — коли буде налагоджено облік вивезеного сміття. Якщо будуть цифри — багато проблем буде знято. Складається враження, що у сміттєвому бізнесі надалі працює чорна каса, що влада не поспішає будувати завод, і що вона продовжує заробляти на сміттєвій проблемі. Прикро, що за рік не знайдено винуватців трагедії. Питання щодо розслідування справи треба поставити прокуратурі. Бо Грибовицька трагедія — не стихійне лихо, вона сталася з чиєїсь вини».

«Сміття — загальноукраїнська проблема! Просто у Львові вибухнуло, — вважає депутат Львівської міської ради Роман Федишин. — Можливості невеликих полігонів не безмежні. Згодом, коли вони вичерпалися, перевізники не мали змоги контролювати кожну машину. Що робити? Меморандум справді не ідеальний, але це перша спроба системно вирішити проблему. Львів звернувся до інших міст з привабливою пропозицією — утричі більшою оплатою на захоронення відходів. Є умова — львівського сміття має бути не більше 10% від загальної кількості, що приймає той чи інший полігон».

Сім’ї трьох загиблих вогнеборців втратили годувальників. Андрій Садовий запевняє, що львівська влада допомагає родинам потерпілих чим може: «Минулого тижня зустрічався зі сім’ями. Вони матимуть матеріальну підтримку. П’ятьом дітям загиблих рятувальників до повноліття будуть виплачувати стипендії (по 4 тисячі гривень у місяць). Торік цим сім’ям допомогли з квартирами. Виконком погодив виділення двокімнатних квартир у новобудові на проспекті Червоної Калини. Хочу вірити, колись дізнаємось прізвища тих людей, які підпалили полігон. Розумію, що сьогодні це не «лягає» в політичну гру, яка ведеться проти Львова».

Винних у підпалі досі шукають, кримінальні справи не розкриті. Досудове розслідування було розпочато за фактом порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, порушення правил екологічної безпеки під час експлуатації споруд, які спричинили загибель людей та службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки — за ч. 2 ст. 272, ст. 236, ч. 2 ст. 367 КК України. Як зазначив на брифінгу заступник начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області Микола Самарчук, у рамках грибовицького кримінального провадження працювала група із двадцяти слідчих. Матеріали справи налічують... понад 300 томів. Під час досудового розслідування допитано близько 700 свідків, проведено 15 обшуків, 25 виїмок документів та 8 судових експертиз».

Перший заступник прокурора Львів­ської області Олександр Русецький зазначив, що прорив у розслідуванні справи все-таки є. Експертиза довела, що причина трагедії — самозаймання неущільнених твердих побутових відходів Грибовицького сміттєзвалища. «Даних щодо умисного підпалу або щодо загоряння через інші сторонні фактори експертиза не виявила. Незадовільний технічний стан полігона, який не відповідав вимогам нормативних документів, став технічною причиною нещасного випадку. Так, у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 236 та ч. 2 ст. 367 КК України, трьом посадовим особам ЛКП «Збиранка» (вони відповідали за експлуатацію полігона твердих побутових відходів. — Авт.) було повідомлено про підозру. За невжиття заходів щодо контролю за діяльністю «Збиранки» було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, керівнику управління житлового господарства Львівської міської ради департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради. Сьогодні кримінальні провадження перебувають на розгляді в Галицькому районному суді Львова».

Слідчі справи також з’ясували, що одна з причин трагедії у Грибовичах — службова недбалість щодо експлуатації смітника. Бо ще у 2003 році головний державний санітарний лікар Львівської області виніс постанову про припинення експлуатації звалища. У 2011 році Львівська облрада ухвалила рішення про те, що контрольною датою закриття міського полігона та початку робіт з технічної рекультивації має стати 1 червня 2012 рік. Але так не сталося... Львівська міська рада прийняла Програму поводження з побутовими відходами у м. Львові на 2010-2013 роки та аналогічну програму на 2014-2018 роки. Сміття на полігон возили і «довозилися»... 30 січня 2017 року Львівський апеляційний адмінсуд таки підтримав позовні вимоги прокуратури Львівської області до виконавчого комітету Львівської міської ради та міського голови Львова. Йдеться про зволікання міської влади із закриттям полігона та його рекультивації.

P.S.Найближчими днями на Україну насуваються 23-градусна спека та грози. Проблема сміття у місті загострюється…

А тим часом...

Виконавчий комітет Жовківської міської ради оголосив 30 травня Днем пам’яті жовківчанина Андрія Вненкевича, який загинув під час Грибовицької трагедії. На його честь у Жовкві назвуть сквер навпроти Жовківської центральної районної лікарні. 32-річний вогнеборець був депутатом Жовківської міськради, у 2015 році балотувався на міського голову Жовкви.

Фото з архіву «ВЗ»

Схожі новини