Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Сядуть хіба що «мєлкіє сошкі»...

Чим завершиться театралізована епопея масового затримання податківців часів Януковича?

Коли Юрій Луценко почав звіт у парламенті про рік роботи на посаді генерального прокурора України, у 15 обласних центрах та «дрібніших» містах уже 6 годин 39 хвилин тривала санкціонована ним антикорупційна спецоперація. Її назвали безпрецедентно масштабною, бо в один момент 1700 співробітників Нацполіції і близько 500 військових прокурорів проводили 454 обшуки у помешканнях та офісах чинних і колишніх податківців. Вони у часи міністра доходів і зборів Олександра Клименка брали участь в організованих ним корупційних схемах. Збитки від цих оборудок оцінили щонайменше у 96 млрд. грн. Підозрюваних у цьому 26 високих посадовців затримали і у кайданках доправили на гелікоптерах Національної гвардії до Києва, щоб суд обрав їм міру запобіжного заходу. Телекадри спецоперації вселили в українців надію, що нарешті «велику рибу» почали «брати за зябри». Однак подальші події посіяли великі сумніви у цьому…

Етапованих фіскалів звинувачували, що у часи Януковича вони контролювали всі конвертаційні центри, які дозволяли підприємствам ухилятися від сплати податків на величезні суми. Замість держбюджету ці відрахування потрапляли у сейфи тодішнього міністра Клименка та його патронів, дещо перепадало клеркам на місцях. “Це царі і боги періоду режиму Януковича”, — сказав головний військовий прокурор України Анатолій Матіос, додавши, що спецоперація відбувалася по всій країні, “від Маріуполя до Трускавця”. Зокрема, у “курортній мецці Галичини”, у винайнятому помешканні, затримали Ольгу Гулку, колишнього начальника ДПІ Артемівського району Луганська...

Цікаво, що схеми дерибану, якщо вірити Матіосу, допоміг розкрити екс-голова Державної фіскальної служби Роман Насіров, якому теж інкримінують подібні махінації на 2 млрд. грн. Невже ця “послуга” згодом зарахується Насірову?

Наскільки серйозними були зловживання затриманих, свідчить те, що на “фазенді” одного з них — колишнього голови Луганської облдержадміністрації Олександра Антипова (він згодом очолив обласну податкову інспекцію) — вилучили готівкових 3,6 млн. доларів. А у колишнього начальника управління Державної податкової служби у Києві Олега Низенка знайшли готівкою 1 млн. доларів, 250 тис. євро, а також 2 кг золота. Крім дорогих “Мерседеса” і “Фольксвагена”, у нього виявили 15 рідкісних картин і 5 старих ікон.

Військові прокурори просили суддів Печерського суду на час досудового розслідування відправити усіх затриманих під варту на два місяці. Однак Феміда виявилася поблажливішою. Того ж вечора п’ятьох затриманих із зали суду відпустили. Зокрема, згадуваного Антипова. Обмежилися лише тим, що йому одягнуть на ногу електронний браслет, який відстежує пересування, а ще тим, що має протягом п’яти днів внести 15 млн. грн. (прокурори вимагали 200 млн.) застави і здати закордонний паспорт.

Долари із потаємних сховків колишнього голови Луганської ОДА Олександра Антипова.
Долари із потаємних сховків колишнього голови Луганської ОДА Олександра Антипова.

Також уникли ночівлі у слідчому ізоляторі екс-керівники податкової з Полтави, двох районних ДПІ Києва.

Лібералізм суддів спровокував хвилю обурення серед рядових громадян. “Суди у них (податківців) на абонементі ще з часів Януковича”, — написав політтехнолог Олексій Голобуцький. Ще їдкіше зіронізував Володимир Мартиненко: “Акція “Вночі дешевше”. Вкрав мільярд — відпустимо за мільйон. Печерський суд”.

У владі на найбільш резонансну подію середи реагували по-різному. Прем’єр Володимир Гройсман зберігав певну дипломатичність: “Я хочу, щоб той, хто вкрав, — сидів у тюрмі. Щоб вони не втекли. Щоб був справедливий вирок українського суду”. А от генпрокурор Юрій Луценко не приховував емоцій: “Ще одне таке милосердне рішення — і я почну переживати за пожежний стан на Печерську...”.

Різким у своєму коментарі був і радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк: “Люди! Ну йо-пе-ре-се-те! Це морок! Для Антипова 15 млн. грн. застави — це не гроші. Це так, “сємєчкі поклєвать”. У мене немає слів! Підрозділи МВС, ГПУ провели масштабну спецоперацію, на її реалізацію пішли місяці копіткої роботи всіх служб. А тут на тобі! — Печерський суд показав цим податківцям дорогу додому. Це як ніж у спину! І як тепер рухатися далі? Нинішній КПК “імені Портнова” і ось такі рішення українських судів щодо державних злочинці і топ-корупціонерів режиму Януковича — це головний демотиватор ефективної роботи всієї правоохоронної системи”.

Якщо і решту затриманих податківців відпустять на час слідства гуляти, глава МВС обговорить з ген­прокурором спосіб реакції на це. Аваков також пообіцяв звернутися за підтримкою до громадськості...

Черговий вияв “милостивості” у виконанні суддів Печерського суду вкотре підняв проблему створення спеціалізованого Антикорупційного суду. Європа вже втомилася нагадувати українській владі про це. Чим далі вона тягнутиме гуму, тим більше буде “пшиків”, подібних до історії з “масштабною спецоперацією”.

Коментар для «ВЗ»

Віталій КУЛИК, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства

Щодо “ліберальних” рішень Печерського суду. У нас є Кримінально-процесуальний кодекс, “продавлений” за часів, коли головним юристом в Адміністрації президента Януковича був Андрій Портнов. Закладені у цьому КПК норми про грошову заставу створювали умови для того, щоб правоохоронні органи “доїли” екс-чиновників. Як правило, після внесення застави 70% справ позивача під час досудового розслідування розвалюються до суду. Ще 10% цих антикорупційних справ розсипаються у самому суді. Більшість топ-чиновників, яких звинувачували у корупції або в ухиленні від податків, не понесли покарання, їхніх справ не передано до суду, щодо них не винесено вироків, вони не сіли за ґрати. Всі резонансні справи, пов’язані з корупцією, перебувають у “підвішеній” ситуації. З одного боку, це пов’язано зі специфікою справ, з процесуальними проблемами згаданого КПК. А з іншого — у цьому проглядається намагання певних правоохоронців “підзаробити”.

Уся ця історія — ще й піар для політиків і керівників силових органів, які змагаються між собою. Скептично ставлюся до “епопеї” з масовими затримками, гелікоптерами. Не виключаю, що частину чиновників, пов’язаних з “податковими майданчиками”, котрі створив Клименко, буде засуджено. Але це будуть “мєлкіє сошкі”, “стрілочники”, за якими не стоїть потужна підтримка з боку фінансово-промислових груп. Когось зі своїх “колишні”, можливо, “здадуть”. Може сісти хтось із середньої або навіть крупної риби. Але переважна більшість “топів” колишньої Податкової адміністрації уникнуть в’язниці.

Попри це, буде зруйновано систему підтримки партії “Успішна Україна”, яку презентує Олександр Клименко, оскільки удар по колишніх податківцях — це суттєві іміджеві втрати для цієї політичної сили. На своєму старті ця нова партія матиме значні проблеми у позиціонуванні, у ребрендингу. Клименко спробує виправдовуватися, але, за великим рахунком, нинішня історія з податківцями-корупціонерами є демонізацією його особисто як поплічника Януковича, як одного з архітекторів цієї корупційної податкової імперії.

Резонно поцікавитися: чому цю операцію не провели раніше, а саме у день звіту Луценка у Верховній Раді, де спецоперація виглядала відеорядом до його доповіді? Оця схильність до театральності ще зіграє злий жарт з Юрієм Віталійовичем. Його опоненти також можуть освоїти цей театральний жанр і вдарити по ньому перфоменсами, від яких Луценко не зможе піднятися.

Фото «Дзеркала тижня» і зі сторінки А. Авакова у Facebook

Схожі новини