Передплата 2024 ВЗ

Луценко відзвітував у Верховній Раді

Пленарне засідання Верховної Ради України

У слідства у справі Шеремета не було відео, яке мали журналісти

Офіційне слідство, що розслідує вбивство журналіста Павла Шеремета, не вилучало відео з камери спостереження, яке здобули журналісти і автори фільму "Вбивство Павла".

Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко в парламентській залі у середу, 24 травня.

"Мушу визнати, що в цьому слідстві була допущена помилка. Вилучивши 201 камеру відеоспостереження, ще одна — і, як виявилося, найважливіша, — камера не була вилучена, що весь цей час не давало дуже важливої інформації слідству", — сказав Луценко.

"Завдяки журналістам ці відеозйомки стали відомими — шкода, що на весь світ, а не тільки для слідчих, але ці плівки дуже важливі для слідства", — заявив він.

"Наскільки я знаю, керівництво МВС також визнало помилку і зараз старається надолужити згаяний час", — додав генпрокурор.

Генпрокурор заявив, що отримав компромат ще на одного нардепа

Генпрокуратура отримала від затриманих у справі щодо корупції в енергетиці свідчення проти одного із нинішніх нардепів.

Про це під час звіту у Верховній Раді повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко.

Так, генпрокурор заявив, що уже відповідають у суді 32 екс-посадовця часів Януковича та керівники фіктивних підприємств, які їх обслуговували.

Зокрема на лаві підсудних зараз в судах перебувають заступник керівника НБУ тих часів, начальник департаменту компанії СЕПЕК, екс-голова Київської ОДА.

Уже засуджено 16 осіб, серед них начальник податкової міліції України Головач, екс-заступник міністра екомічного розвитку Сухомлин, заступник голови правління НАК "Нафтогаз" Кацуба та інші. Луценко повідомив, що затримані уклали угоду зі слідством і вже дали покази в тому числі проти одного із народних депутатів.

"Покази цих та інших засуджених вивели ГПУ на керівництво енергетичного сектору тих часів, зокрема і тих достойників, які зараз мають мандат народного депутата", - сказав Луценко.

При цьому він не назвав прізвища народного обранця.

За словами Луценка, під час цього слідства державі відшкодовано 360 млн гривень.

Генпрокурор назвав трьох "китів" сучасної корупції в Україні

Генеральний прокурор Юрій Луценко закликає здолати корупцію у вугільній галузі та у Митній службі, а також віддати на приватизацію державні підприємства.

Про це він заявив, завершуючи свій звіт у Верховній Раді.

"За експертним висновком, у тому числі, Інституту економіки Національної академії наук України, у часи Януковича Україні було завдано шкоду понад 40 мільярдів доларів США. Це приблизно одна річна видаткова частина державного бюджету. Мені здається, це пік" — сказав Луценко.

Він не згоден із тезою, що з часів Майдану нічого не змінилося:

"Податкові площадки знищено, скрутки так звані — з 1 червня запускається автоматизована система, яка їх знищить; відкати за ПДВ — з 1 травня існує автоматизована система; двійне оподаткування в країні і окремо в сільськогосподарських підприємствах, на чому грали недобросовісні голови колгоспів із Кіпру, знищено; державні закупівлі (махінації) — знищено. Я не говорю, що це знищено остаточно, але це підірвано на 80-90% системою ProZorro… Ціна на газ для населення та промисловості — знищено".

Він зазначив, що чим більше зробить Верховна Рада для подолання корупції, тим менше залишиться робити Генпрокуратурі.

"Нам залишилося три теми. Тема вугілля — якщо раніше розкрадання йшло через спеціальні схеми бюджетного фінансування шахт, то сьогодні не меншу загрозу становить так звана схема "Роттердам +", Ви маєте прийняти закон про ренту на вугілля і інші корисні копалини в Україні — так само, як це зроблено для газу. Зробите це — і ми перегорнемо ще й цю сторінку мафіозних загроз", — сказав генпрокурор під оплески.

"Також нам потрібно навести лад на митниці. Там багато робиться, але треба запровадити звірку даних розмитнення з нашими сусідами — країнами ЄС. І 80% злочинності впаде! Це треба набрати політичної мужності Кабінету міністрів і зробити це", — сказав Луценко.

"І третя схема, найважливіша. Найбільша корупція, наскільки її оцінюю я і НАБУ, сьогодні знаходиться у сфері призначення на менеджмент державних підприємств. Шановні колеги, прийміть нарешті рішення про приватизацію "Центренерго", гідроенерго і всіх інших підприємств, про які уже весь інтернет забитий чутками. Приватизуйте — і нехай платять податки", — заявив він.

На думку Луценка, якщо це буде зроблено, "ми зможемо змінити обличчя України".

Генпрокурор додав, що він зажди готовий до співпраці з парламентом.

За результатами перевірки е-декларацій у 35 народних депутатів усі документи відповідають дійсності, щодо кількох десятків депутатів тривають перевірки.

Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко, звітуючи у Верховній Раді про роботу протягом року, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ви уповноважили мене перевіряти електронні декларації по статті 212 "Несплата податків". Ця перевірка стосується поки що усіх народних депутатів, хто задекларував в декларації суму в еквіваленті понад 100 тисяч доларів США... Ми разом з Державною фіскальною службою уже перевірили і 35 присутніх у цьому залі людей можуть спати абсолютно спокійно, їхні декларації повністю відповідають всім документам", - сказав він.

За його словами, щодо декількох десятків народних депутатів відбувається перевірка Державної фіскальної служби.

Депутат Бобов погодився заплатити понад $1 млн податків — Луценко

Раніше ГПУ підготувала подання на зняття з Бобова недоторканності через несплату податків.

Народний депутат групи "Відродження" Геннадій Бобов згоден з інкримінованими йому порушеннями при сплаті податків і готовий сплатити $1 млн. Про це заявив генпрокурор України Юрій Луценко, звітуючи у Верховній Раді..

"Тільки що мені повідомили, що народний депутат Бобов згоден з цим повідомленням і готовий сплатити до держскарбниці понад $1 млн несплачених податків, і я вважаю, це прекрасний приклад очищення Верховної Ради", - сказав Луценко.

Генеральний прокурор поінформував, що вже перевірені електронні декларації 35 народних депутатів, щодо них порушення не виявлені.

"Ми разом з Державною фіскальною службою вже перевірили, і 35 присутніх в залі вже можуть спати спокійно: їхні декларації відповідають всім документам. Щодо декількох десятків народних депутатів проходить перевірка Державної фіскальною службою", - сказав Луценко.

Як повідомлялося, Генпрокуратура України в рамках перевірки електронних декларацій підготувала подання до Верховної Ради України на зняття депутатської недоторканності з трьох народних депутатів — Геннадія Бобова (група "Відродження"), Євгена Дейдея (фракція "Народний фронт" та Андрія Лозового (фракція "Радикальної партії")

24 травня подання на Бобова надійшло в Раду, подання на Дейдея і Лозового повернули в Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру на доопрацювання.

Луценко пожалівся: Справ тисячі — не вистачає суддів

В Україні не вистачає суддів для розгляду усіх провадженнь, що надходять до суду.

Про це сказав генпрокурор Юрій Луценко під час звіту у Верховній Раді.

"Правдою є те, що співвідношення направлених до суду проваджень та судових отриманих вироків є абсолютно неприйнятним", - сказав він.

"В 2015 році правоохоронними органами до суду було направлено 1696 справ. Завершено судових слухань з вироком — 755. В 2016 році направляємо 1739 справ, отримуємо 492 вироки. У поточному році відправляємо 700 нових проваджень, отримуємо 230 рішень… Зі всіх цих вироків лише 104 особи отримали реальний термін покарання через позбавлення волі", - сказав він.

Луценко заявив, що однією із причин такої "кризової ситуації є чисельність суддів у судах".

"Наприклад, в Дарницькому, Оболонському, Подільському районних судах столиці є лише 4 судді, 5 суддів у Голосіївському, Печерському, Солом'янському районних судах. Весь вал справ проти високопосадовців, який йде у Печерський суд має розглядати 5 суддів", - сказав Луценко.

"При цьому 2016 і поточний рік кількість кримінальних проваджень, що надійшли на розгляд суддів, подекуди сягає тисячі. Солом'янський суд — 2269 справ, Дарницький — 1163, Печерський — 857. У нас просто банально немає кому розглядати справи і виносити вироки", - додав він.

Луценко заявив, що для вирішення цієї проблеми треба створити спеціалізовану палату в існуючому кримінальному суді з розгляду справ категорії А.

"Цей антикорупційний суд з нових суддів, обраних через відкриті тести з участю громадськості, може уже до кінця цього року запустити справжній механізм справедливості в судах", - сказав він.

Як відомо, директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник стверджує, що без створення Антикорупційного суду справи, пов'язані з великою корупцією топ-чиновників, можуть розглядатися 10 років.

Слідство у справі Шеремета припустилося помилки — генпрокурор

За словами Луценка, слідчі не вилучили один із найважливіших відеозаписів.

Слідчі, які розслідують убивство журналіста Павла Шеремета, припустилися помилки - не вилучили один із найважливіших відеозаписів із камер спостереження. Про це сказав генпрокурор Юрій Луценко, виступаючи у Верховній Раді.

"Під час слідства у справі Шеремета була допущена помилка: слідчі вилучили понад 200 камер, але не вилучили основної", - сказав Луценко.

За його словами, згодом, завдяки журналістам, слідчі отримали цей відеозапис, проте помилка загальмувала розслідування вбивства.

"5 канал" транслює пленарне засідання Верховної Ради України. Очікується, що о 12:30 у парламенті відбудеться звіт Генерального прокурора Юрія Луценка.