Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Озеро розбрату

Штучну водойму, яку агрофірма «Провесінь» використовує для технічних потреб, хочуть забрати для дозвілля громади.

У Лисиничах, що під Львовом (Пустомитівський район), не перший рік точиться боротьба за місцеве озеро. Це одна з трьох водойм, які входять у каскад природних Лисиничівських озер. Ініціативна група мешканців наполягає, що водне плесо має належати громаді. Натомість ПАТ «Агрофірма «Провесінь» стверджує, що це — її технічна водойма, на яку має право власності.

«Ми відшукали в архіві історичні відомості, які свідчать про те, що каскад озер був тут споконвіку і належав громаді, — розповіла «ВЗ» активістка Віра Чайка. — Треба створити ландшафтний заказник, почистити його і зробити офіційним місцем відпочинку для людей». Ще у березні ініціативна група мешканців, екологи, депутати оприлюднили вражаючий факт: в озері масово загинула риба. Зі слів активістів, агрофірма «Провесінь» використовує ці водойми виключно як технічні і не дбає про екологію. Працівники Держекоінспекції відібрали проби води з безіменного потічка, в який стікає вода з технічної водойми, розташованого на території «Провесіні». Висновок: замор риби стався через зниження вмісту розчиненого кисню у воді внаслідок високих концентрацій забруднювальних речовин у потічку. Інспектори зазначили, що забруднення ставка відбувається через потрапляння неочищених стічних вод із приватних будинків, розташованих навколо.

Історія отримала продовження на сесії Львівської міськради. Депутат Ігор Зінкевич повідомив, що агрофірма має намір засипати каскад природних Лисиничівських озер і забудувати цю територію. Депутат запропонував підготувати ухвалу про створення ландшафтного заказника «Лисиничівські озера». «Місце проведення дозвілля багатьох жителів мікрорайону перебуває під загрозою, — сказав Ігор Зінкевич. — Одна з водойм, що на території «Провесіні», була засипана, а потім подана як земельна ділянка, що підлягає приватизації та забудові».

«Вимагав з’ясувати, чиє це озеро, на яких підставах його передали у власність фірми «Провесінь», — сказав Ігор Зінкевич журналісту «ВЗ». — Бідкаємося, що у нас водойм мало, натомість знищуємо вже існуючі озера. Якщо це озеро міста, його треба зберегти і відновити. Сільський голова Лисинич каже, що це озеро міста. Місто каже, що це озеро села. В результаті фірма, яка фактично банкрут, чомусь розпродує це майно».

«Сільрада Лисинич не має відношення до цього озера. Суб’єкт господарювання, агрофірма «Провесінь, має в постійному користуванні цю ділянку з озером, — розповів «ВЗ» голова сільради Лисинич Мирон Бедрій. — Це — технічна споруда, вода з якої використовується у технологічному процесі — зрошування рослин. Рибу потруїли не перший раз. Років зо три тому таке саме було. Те, що озеро забруднене, — питання екологічної інспекції. А протестує фейкова територіальна громада, яка підігрівається Медведчуком. Вони збурюють населення...»

Коментар для «ВЗ»

Ігор БАГНЮК, керівник ПАТ «Агрофірма «Провесінь»

Ці озера агрофірма «Провесінь» вирила власноруч. Це штучно створені озера. На це є всі документи, є вартість дамб, греблі, трубопроводів, земельних робіт. Озеро використовуємо для технічних потреб. Агрофірма «Провесінь» спеціалізується на вирощуванні овочів у закритому ґрунті. Деякі ЗМІ написали, що одне озеро ми засипали. Це не відповідає дійсності. Озеро було обнесено парканом. Але люди зробили дірки у паркані, загидили все озеро. 18 травня агрофірма власними силами почала прибирати територію довкола озера. Бо там тонни сміття. Усі наші працівники, а це до ста осіб, чистили озеро. Для цього закупили граблі, піки. Кажуть, від нашого озера поганий запах. Але ж туди усі навколишні мешканці спускають нечистоти. Каналізаційні труби ніхто не ховає. Запитайте у людей, які живуть на прилеглих вулицях, хай покажуть хоча б один чек за відкачування нечистот.

Хтось використовує людей. Очевидно, хтось націлився забрати озеро. Громада скаже, що не має грошей утримувати озеро. Тоді знайдуть орендаря, він обгородить, засипле половину озера, зробить платний вхід, поставить альтанки.

У нас тривають перемовини з голландцями щодо кредиту. Є перспектива, що на нашому підприємстві працюватиме не сто осіб, а щонайменше триста. Ще одне. По нашому паркану йде межа Львова. Якщо якась громада і має право на це озеро, то це громада Львова. Тому і є запит депутатів Львова на цю тему. Даю відповіді, пояснюю. Якщо не вийде вирішити конфлікт «мирним шляхом», буду звертатися до суду. Право власності в країні ніхто не відміняв, воно у Конституції записано.

Фото Варти 1

Схожі новини