Передплата 2024 «Добрий господар»

«Це тільки «перша ластівка»...

Протягом однієї ночі у Львові спалили п’ять автомобілів!

У Львові — безпрецедентне «фаєр-шоу»: у ніч із неділі на понеділок, 22 травня, у місті спалили аж п’ять приватних автомобілів. Як повідомила «ВЗ» керівник відділу зв’язків із громадськістю ГУ Нацполіції у Львівській області Світлана Добровольська, правоохоронці встановили, що по чотирьох машинах був зумисний підпал, а п’ята загорілася від сусідньої підпаленої автівки.

За фактом порушено кримінальну справу за частиною 2 статті 194 КК України («Умисне знищення або пошкодження чужого майна, вчинене шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом, або заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах, або спричинило загибель людей чи інші тяжкі наслідки»). Карається позбавленням волі на строк від трьох до п’ятнадцяти років. Дякувати Богу, внаслідок підпалу ніхто не постраждав. Але справа має політичний присмак — дві зі спалених машин належать селищному голові Брюхович Володимиру Доманському та його дружині.

Це два позашляховики Toyota Land Cruiser і Suzuki Grand Vitara, які були припарковані біля багатоквартирного житлового будинку на вул. Львівській, 33. Невідомі підпалили обидва автомобілі близько опів на четверту ночі. «Це багатоквартирний будинок, але він є загороджений. Зловмисники проникли на територію з боку озер, — розповів журналісту «ВЗ» селищний голова Брюхович Володимир Доманський. — Кінолог із собакою приїжджав, собака взяв слід. Один зловмисник зайшов із тильного боку будинку, інший, напевно, стояв на варті. Перший спочатку одну машину підлив якоюсь займистою сумішшю, потім підбіг до другої, підлив, запалив, потім повертався назад і запалив першу машину. Машини швидко почали палати. Пожежна приїхала швидко, вони у нас у Брюховичах близько. Але уже не було що рятувати, машини були знищені повністю».

«Протягом останніх півтора року, коли я був головою селищної ради, ніяких погроз не відчував, — веде далі пан Володимир. — Тому, чесно кажучи, мені зовсім не зрозумілі причини того, що сталося. Це все — поза межами здорового глузду. Само собою, пов’язую це зі своєю професійною діяльністю. Хто це може бути? Не хочу лукавити, розповідати, що я когось підозрюю. Наразі нікого. Треба зібратися з думками, все про­аналізувати. Наразі я зрозумів, що треба бути більш обережним. Очевидно, це тільки «перша ластівка».

— Кажете «перша ластівка». Значить, уже відчуваєте, що десь над вами згущуються хмари? Хтось вас, можливо, хоче залякати?

— Не розумію, навіщо таке робити? Якщо щось хотіли б від мене, або хотіли щось «наполегливо попросити», могли б діяти іншими методами. Слідство опрацьовує версії. Але у подібних справах рідко знаходять винуватців. Можливо, нашій поліції вдасться це зробити. Хочу для себе зрозуміти, що відбувається. Останніми роками у Брюховичах було спокійно. У селищі — маса будівельних робіт: розпочато будівництво нової школи, закінчується реконструкція будинку «Просвіти», який двадцять років не функціонував. Комунальні дороги робляться капітально, тротуари, водогін. Такого у Брюховичах ніколи не було. Швидкими темпами каналізація ремонтується. Можливо, у когось виникла «політична заздрість»? У Брюховичах завжди було складно, але ми працювали добре, активно. Я не висувався від політичних партій, я самовисуванець (Володимир Доманський був обраний селищним головою на місцевих виборах у жовтні 2015 року. — Авт.). Тоді була така юридична норма, що кандидати до місцевих рад могли бути самовисуванцями, без «прив’язки» до жодної партії. Мав різні пропозиції від різних політичних сил, тому вирішив, що буду самовисуванцем, щоб не бути зобов’язаним нікому. У Брюховичах основна політика — це господарка». Володимир Доманський оцінив збитки від підпалу двох автомобілів орієнтовно у 25 тисяч доларів.

 «Фольксваген», який згорів у Залізничному районі Львова.
«Фольксваген», який згорів у Залізничному районі Львова.

Щодо інших підпалених автівок, то, як розповіли «ВЗ» у прес-службі обласної поліції, одна згоріла у Залізничному районі міста, дві інші — у Сихівському. Тут підпалили тільки одну машину, інша запалала від сусідньої. О четвертій ночі у Сихівський відділ поліції звернувся 32-річний львів’янин. Чоловік повідомив, що вночі на проспекті Червоної Калини загорівся його автомобіль «Сітроен Берлінго», від якого зайнявся припаркований поруч «Хонда Цівік», що належить його 42-річному сусіду з будинку поруч. Ще одне повідомлення про займання авто надійшло тієї ж ночі у Залізничний відділ поліції. За словами 35-річного львів’янина, на вулиці Роксоляни у Львові підпалили його автомобіль «Фольксваген Бора», запарковий на ніч біля будинку. В усіх випадках пожежі були ліквідовані працівниками ДСНС у Львівській області, автомобілі отримали значні технічні пошкодження. Правоохоронці встановлюють причини займання. Правоохоронці не виявили фактів, які б доводили, що усі п’ять підпалів пов’язані між собою. За кожним фактом окремо відкрито кримінальні провадження.

Фото прес-служби ГУ НП у Львівській області

Схожі новини