Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Схема геніальна: спочатку блокують, потім відкривають «кримінал» за бездіяльність»

Поліція викликатиме на допит працівників ЗМІ та громадських активістів, які були присутні на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки.

Недільна злива, що сталася у Львові, додала нового резонансу сміттєвій проблемі. Відходи пливли вулицями і вкотре нагадали владі, що їх нікуди вивозити... Нагадаємо, минулого місяця було підписано меморандум про прийом львівського сміття у двадцяти містах Львівської області. Але він не працює. Лише три міста з двадцяти приймають відходи. А тим часом відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст. 325 ККУ — порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням. У рамках цієї кримінальної справи на допити хочуть викликати як свідків усіх журналістів та громадських активістів, які були присутні на минулотижневому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки. Тема цього засідання: чи варто оголошувати у Львові надзвичайний стан? Надворі вже спека, невивезені відходи можуть наробити лиха... Повістки на допити щодо участі у «сміттєвій комісії» уже отримали чиновники мерії.

Міський голова Львова Андрій Садовий отримав листа від старшого слідчого ГУ Нацполіції у Львівській області. Слідчий просить надати персональну інформацію про львівських журналістів і громадських активістів: анкетні дані, адреси місця праці, посади та контактні телефони... “Схема геніальна. Спочатку блокують і не дають можливості вивозити сміття, а потім порушують кримінальні провадження за те, що сміття не вивезено, — обурюється мер. — Уже починають опитувати всіх членів комісії з надзвичайних ситуацій. Напевно, їхня вина в тому, що вони публічні. Мали б тихо сидіти, а Львів має бути завалений сміттям...Усіх треба посадити і показати, як погано господарюють. З того нічого не вийде! Сьогодні зі Львова можемо вивозити лише 80 тонн сміття (потреба у вивозі — майже 600 тонн в день). Ось так “виконується” меморандум, який підписали двадцять міст Львівщини”.

Як розповіла “ВЗ” прес-секретар міського голови Львова Христина Процак, прес-служба міської ради не збирається давати поліції персональні дані журналістів, оскільки захід був відкритим і не вимагає попередньої акредитації. “Хіба скажемо лише прізвища тих, які будуть ідентифіковані по відеофіксації”, — сказала Христина.

Експерти кажуть, поліція вкотре “наступає на граблі” старої міліції — втягується у політичні “розбірки” на тему сміття. Член секретаріату Національної спілки журналістів у Львівській області, медіа-експерт Андрій Болкун вважає, що виклик журналістів на допити — маразм. “Дивно викликати журналістів у такій справі, — каже пан Андрій. — Слідчий пише, що журналістів викликають у зв’язку з великою резонансністю події. Виникає питання: хто дав право слідчому оцінювати значимість події? Хіба слідчий — експерт? Не може поліцейський займатися політикою! Не тим поліція займається... За цією логікою можна викликати на допити журналістів, які відвідують наради щодо сміття у Львівській ОДА під головуванням голови ЛОДА Олега Синютки”.

Телефоную по коментар до начальника ГУ Нацполіції у Львівській області Валерія Середи. Каже, слідчі не збираються брати участь у так званих політичних “розбірках”. А запрошувати на допити свідків справи — їхня робота. “Журналісти і громадські активісти — теж свідки, — каже Валерій Середа. — У цій справі є повідомлення про злочин — бездіяльність міської ради (щодо сміття. — Авт.), яка може призвести до екологічної катастрофи”.

- Що хочуть слідчі почути від журналістів?

- Оскільки вони були присутні на комісії, то, може, слідчий хоче щось уточнити. Наприклад: “А ви чули таке, що говорив такий-то”. Що відповість журналіст — його справа. Робота слідчого — допитати усі сторони. Це і є повнота розслідування! Особисто я не втручаюсь у роботу слідчих і не маю права це робити (йдеться про кримінальну справу щодо сміття. — Авт.).

Фото Галини САВЧУК

Схожі новини