Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ворон воронові ока не виклює,

або Чому нардепи провалили санкції проти Януковича.

Говорили-балакали... Суть цієї приказки вкотре проявилася у неефективній роботі народних депутатів від коаліції, які з тріском провалили постанову парламенту, що передбачала застосування персональних санкцій проти екс-президента Віктора Януковича та ще 20 його поплічників — включаючи Азарова, Пшонку, Захарченка, Табачника, Арбузова, Клименка, Фірташа, Богатирьову, Іванющенка. Пшик із санкціями втішив “учорашніх”. І неприємно здивував Захід, від якого Київ вимагає політичних і економічних обмежень проти представників команди Януковича. Наші партнери можуть запитати Банкову: якщо у себе у країні не можете дати належну оцінку “папєрєднікам”, то чого хочете від нас? Зрештою, чи задумувалися у коаліції , який інформаційний “фон” створили для Оболонського суду Києва, де розпочався судовий процес над екс-президентом!

Внутріукраїнські санкції щодо Януковича і Ко у Верховній Раді планували оголосити за створення ними “реальних, потенційних загроз національним інтересам, національній безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України, сприяння терористичній діяльності”. У разі ухвалення цих санкцій українська влада планувала просити міжнародну спільноту про аналогічні дії. Проте таке серйозне мотивування і відповідний заклик спікера не налаштувало парламентаріїв на консолідоване голосування. Замість мінімальних 226 голосів постанова набрала лише 202 “за”. Жодного голосу прогнозовано не дали в “Опозиційному блоці”. Не підсобили більшості у депутатських групах “Відродження”, “Воля народу” (їх можна почасти зрозуміти — колись разом працювали під проводом “проффесора”). Лише 10 голосів “за” (при 20 нардепах у фракції) дала “Батьківщина”. Але величезною несподіванкою стало те, що знакове голосування проігнорували кілька десятків членів... президентської фракції. Із 140 членів “Блоку Петра Порошенка” у сесійній залі були присутні лише 101. З них за санкції проти Януковича висловилися 65 нардепів (так само, як у “Народному фронті”, де мають загалом 81 “штик”). Утримався проти пресингу Януковича Віктор Пинзеник. З числа начебто запеклих противників колишнього режиму не голосували Олег Барна, Олександр Третьяков, Андрій Лопушанський, Ольга Червакова, Оксана Продан, а також заступник голови фракції “БПП” Ігор Кононенко (!). Відсутніми у сесійній залі на момент голосування були “ударівець” Валерій Карпунцов, а також Оксана Юринець, Оксана Білозір, Ярослав Дубневич, Сергій Лещенко, хоча дехто з них кілька хвилин перед тим, зокрема, авторка “Солодкої Дарусі” Марія Матіос, демонстрували журналістам свої вишиванки...

Коли на табло висвітилася провальна цифра, спікера Парубія кинуло у холодний піт. Попросив “змобілізуватися”, оголосив повторне голосування (бо начебто не всі депутати добігли до своїх пультів) — та ба, лише 214. Ще одна спроба — ще менше, 206. Постанову відхилили. Зійшлися на тому, що розроблять новий її варіант.

В “Опозиційному блоці” свою відмову голосувати пояснювали тим, що постанова, мовляв, є юридично нікчемною, що вину згаданих у санкційному списку осіб може встановити лише суд. В унісон з “ОП” говорив і близький до президента Ігор Кононенко, який, попри дані електронного протоколу, запевняв, що підтримував провалену постанову. Кононенко каже, що його колеги-нардепи, серед яких є юристи, не голосували за цей документ, бо угледіли у ньому серйозні “блуди”. Начебто у разі ухвалення ця постанова дала б колишнім соратникам Віктора Януковича “сильну позицію в Європейському суді з прав людини, дала б можливість вигравати справи у цьому суді”.

Комедія та й годі! Більше трьох років минуло з часу втечі Януковича, а його опоненти ніяк не можуть оформити бездоганний політично-правовий акт, який отримав би підтримку парламентаріїв. Хіба це не компрометує їх? І хіба не дає козирів самому Януковичу, якому після таких провалів коаліції виростають крила? Зняття його імені зі списку Інтерполу зайвий раз це доводить...

Заступник голови фракції “БПП” Олексій Гончаренко, який перед голосуванням переконував зал, що президентська фракція “як завжди, дружно” підтримає постанову, після провалу заявив, що не голосували за санкції проти Януковича ті його колеги, “які досі мають зв’язок з цією “шайкою”. Більш конкретним був голова фракцїі “Народний фронт” Максим Бурбак. Ось як відреагував на те, що за санкції проти Януковича не голосувала Оксана Продан: “Сімейний підряд по-чернівецьки в дії!!! У Чернівцях інтереси Фірташа захищає Василь Продан, а в Києві — нардеп Оксана Продан. Він не хоче повернути газогін громаді, вона виступає проти персональних санкцій щодо оточення Януковича”.

На позакулісні політичні угоди натякнула і член президентської фракції Світлана Заліщук: “Постанову не підтримали тому, що є “договорняки” з колишньою владою для того, щоб далі збирати голоси в парламенті під інші, не дуже хороші законопроекти”, — заявила вона.

Після негативного резонансу у суспільстві у “БПП” пообіцяли “чоловічу розмову”. Вона напрошувалася давно, зважаючи на репутаційні втрати, яких зазнає фракція через часті “холості постріли”.

Коментар для «ВЗ»

Ігор ТАНЧИН, політолог

Багато депутатів з провладних фракцій годуються з рук осіб, які мали би потрапити під ці санкції. Наприклад, у списку є Дмитро Фірташ - спонсор і батько-засновник “УДАРу”. Також чимало депутатів мали спільний бізнес з підсанкційними особами або перебувають у залежності від них (компромат, дружні зв’язки, родинні стосунки тощо). Цим і можна пояснити результати голосування за санкції проти Януковича і його оточення.

Фото з архіву “ВЗ”

Схожі новини